EnerjiSA işçileri 9 Mayıs’a kadar süre verdi

EnerjiSA işçileri 9 Mayıs’a kadar süre verdi
İşleri için Ankara’dan yola çıkan EnerjiSA işçileri İstanbul’a ulaştı. Sabancı Center önünde bir araya gelen işçiler, taleplerinin karşılanması için 9 Mayıs’a kadar süre verdi.

2011 yılında yapılan özelleştirmenin ardından yapılan toplu sözleşmede dayatılan "sefalet" ücretini kabul etmeyerek TES-İŞ Sendikası’ndan DİSK/Enerji-Sen’e geçen EnerjiSA işçileri işten atıldı. İşten atılan işçiler Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde başlattıkları direnişi, İstanbul’da bulunan Sabancı Holding merkezi önüne taşıdı. İşçiler Ankara’dan başlattıkları yürüyüşü İstanbul’da Sabancı Center önünde sonlandırdı. Burada onları sendika ve siyasi parti temsilcileri karşıladı.

Sabancı Center önüne yapılmak istenen yürüyüşü polis engellemeye çalıştı. Engellemelere rağmen işçiler polisin kurduğu barikatı aşarak Sabancı Center önüne geldi. Açıklamaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra pek çok siyasi parti ve sendika temsilcisi katıldı.

‘HUKUKSUZLUĞA SON VERİN’

Açıklama öncesinde işten atılan işçiler söz alarak yaşadıkları haksızlıkları dile getirdi. İşçiler işlerine geri dönene kadar mücadele edeceklerine vurgu yaptı.

Ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK olarak bütün güçleriyle EnerjiSA işçilerinin ve DİSK/Enerji-Sen’in haklı mücadelelerinin arkasında olacaklarını ifade etti. Sabancı’ya çağrı yapan Çerkezoğlu, işçilere yaşatılan hukuksuzluğa bir an önce son verilmesini istedi.

‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK’

Daha sonra basın açıklamasını işten atılan Mehmet Ali Çimdere okudu.  Ölümle burun buruna çalışırken sadece "Daha güvenceli koşullarda çalışalım, insanca yaşayacak bir ücret alalım" diye talep ettiklerini söyleyen Çimdere, işçiler olarak kendilerinden habersiz imzalanan toplu sözleşmelerle kölelik koşullarına mahkûm olduklarının altını çizdi. Bu durumdan rahatsız olduklarını ve buna karşı harekete geçtiklerini belirten Çimdere, "Bizler de genel olarak elektrik dağıtım şirketlerinde başlayan hareketliliğe EnerjiSa’ya bağlı üç şirketten yani AYEDAŞ’tan, Toroslar’dan ve Başkent Elektrik’ten katıldık. Önce sarı sendikayı protesto ettik sonrasında anayasal hakkımız olan sendika seçme hakkımızı kullanarak DİSK/Enerji-Sen’e üye olduk" dedi.

‘MUHATAP BULMAYA GELDİK’

Üye oldukları için işten çıkarıldıklarını ve bunun için Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde açıklamalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Çimdere, burada "Biz neden işten çıkarıldık" sorusunun cevabını aradıklarını fakat bulamadıklarının altını çizdi. Çimdere, "Bizler de, işini, ekmeğini ve hakkını isteyen işçiler olarak taleplerimizi haykırmak, sorularımızı sormak için en birinci muhatabına sormaya gideriz dedik. Ankara’dan yola çıktık Eskişehir’den, Bursa’dan, İzmit’ten geçerek buraya geldik" diye belirtti.

YAPILANLAR YASA VE KANUN TANIMAZLIK

Güler Sabancı’ya seslenen Çimdere, "Ocak ayında Sabancı Vakfı’nın mütevelli heyeti adına yazdığınız ve basında da geniş yer bulan mektubunuzda dünyadaki adaletsizliklerden, gelir dağılımındaki uçurumdan bahsediyordunuz. Ve bir hayırseverlik çağrısında bulunuyordunuz. Ancak bu çağrılarınıza rağmen size bağlı bir şirkette onlarca işçi işten atıldı. İşe iade davalarımızı açtık ancak şirketle yapılan görüşmede yöneticileriniz işe iade davası kazanılsa da atılan işçileri geri almayacaklarını beyan ettiler. Bu yasa ve kanun tanımazlıktır" ifadelerini kullandı.

TALEPLERİMİZ BASİT

Taleplerinin ve beklentilerinin basit ve hızla uygulamaya geçirilebilir olduğunu belirten Çimdere, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Çimdere, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

"*İşten atılan işçiler işe geri alınsın.

*İşten çıkarmalara son verilsin.

*Sendikal baskılara son verilsin.

*Yönetici keyfiyetine karşı önlemler alınsın ve denetlensin."

‘EYLEM ALANINA ÇEVİRECEĞİZ’

Son olarak söz alan DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ise destek veren kurumlara teşekkürlerini iletti. Sabancı Holding’e süre verdiklerini söyleyen Keskin, "Arkadaşlarımız işbaşı yapmazsa ayın 9’unda bu kapının önünde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Keskin, bu zamana kadar Sabancı Holding çatısı altında olan işyerlerini eylem alanına çevireceklerini dile getirdi. (MA)

Öne Çıkanlar