Enflasyon verilerine dikkat: Bayram tatili sonrası piyasalarda neler yaşanacak?

Enflasyon verilerine dikkat: Bayram tatili sonrası piyasalarda neler yaşanacak?
Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir, 'Tek risk enflasyon tarafında ve Merkez Bankası tarafında. Ağustos ayında açıklanacak enflasyon rakamları yüksek gelecek' dedi.

Uzun süren Bayram tatili 26 Temmuz Pazartesi günü bitiyor. Bayram boyunca Türkiye'de borsa kapalı kalırken yurtdışı piyasalarında işlemler devam etti. Altın ve dövizde rutin rakamlar beklenirken, ağustos ayında açıklanacak enflasyon rakamlarının önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle iç piyasalar kapalıyken, dış piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandı. Ancak hafta sonuna doğru borsalarda kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. Türkiye tatildeyken yurtdışı piyasalar kısa bir türbülans yaşadı. Fakat öncü merkez bankalarından gelen destekleyici mesajlar sayesinde kayıplarını kısa sürede toparlandı.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, bayram tatili dönüşü neler yaşabileceğine dair Ekonomistler Platformu Başkanı Oğuz Demir, önemli değerlendirmelerde bulundu. Yarın işleme başlayacak iç piyasalar da dışarıdaki toparlanma nedeniyle sakin bir başlangıç öngören Demir, "Burada önemli olan bizim ayağımıza sıkmamamız. Her şey normale dönmeye başlamışken, durup dururken yanlış bir işin içerisine girişmemize gerek yok" diyerek uyardı.

Demir, piyasada olası senaryolara dair şu değerlendirmelerde bulundu:

TÜRK LİRASI'NDA RUTİN BİR GİDİŞAT VAR

"Bayram sonrasında bugünkünden farklı bir şey göreceğimizi sanmıyorum. Piyasa rutin durumda. Piyasalar Kıbrıs'la ilgili bir iki tepki geldi onları takip ediyor. Rusya'da bir faiz artırımı oldu. Gelişmekte olan ülkelerde benzer bir beklenti var. Türk Lirası'na bağlı bir sorun varmış gibi bir durum gözükmüyor. Yani rutin bir gidişat var.

Biz bayram sonrasında uluslararası gelişmeleri takip ediyor olacağız. Dolayısıyla çok göze batan bir şey olacağını sanmıyorum. Bu rutin sürecin bir süre daha devam edeceği kanaatindeyim.

Turizmin bir miktar iyi gidiyor olması ortaya çıkacak döviz talebini karşılayacak bir arz yaratıyor. Bir kere her şeyden önce bu önemli. Bir de son üç dört ayda ihracat ithalattan daha hızlı bir artış gösteriyor. O da döviz ihtiyacının bir miktar daha azalmasına neden oldu. Şu anda öngöremediğimiz siyasi bir şey olmazsa yaz dönemini rutin geçireceğiz.

BİZİM İÇİN TEK RİSK ENFLASYON

Döviz bu seviyelerde seyrini sürdürür. Bunun biraz üstü biraz altı olur. Burada tek risk bizim için enflasyon tarafında ve Merkez Bankası tarafında. Ağustos ayında açıklanacak enflasyon rakamları yüksek gelecek. Son zamanlardaki gıda fiyatları enflasyonun yükseleceğini gösteriyor. Yani Merkez Bankası'nın beklediği gibi olmayacak. Merkez bankası rakamlara tepkisiz kalırsa belki o zaman döviz bir miktar yukarı doğru çıkacak.

Ama ortada piyasalar açısından bariz bir risk gözükmüyor. Daha çok dışarıdaki riskler önemli. Özellikle ABD'deki enflasyon, Amerika ve Avrupa Merkez Bankalarının yaklaşımı takip edilecek. Oralardan da ilk gelen sinyaller mevcut gidişatı bozacak gibi değil. Yazı sakin geçireceğiz. Sakin dediğimiz seviye 8.50 tabi. Bizi yerimizden sıçratacak bir yükseliş olacağını sanmıyorum.

ALTINDA ABD'Yİ TAKİP EDECEĞİZ

Altında da özellikle Amerikan tarafını takip edeceğiz. Amerika da eğer enflasyon artmaya devam eder, Amerikan Merkez Bankası biraz daha şahin sinyaller verirse durum değişebilir. O zaman altında bir miktar daha yukarı hareket görebiliriz. Bence burada önemli olan bizim ayağımıza sıkmamamız. Her şey normale dönmeye başlamışken, durup dururken yanlış bir işin içerisine girişmemize gerek yok. Sakin bir şekilde Merkez Bankası da hükümet de bu süreci takip etmeli."

Öne Çıkanlar