Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması: Her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz

Erdoğan'dan Ayasofya açıklaması: Her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz
'Ayasofya’nın hangi amaçla kullanılacağı konusu Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir.'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararının ardından Millete Sesleniş konuşması yaptı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Danıştay bugün 1934 tarihli bakanlar kurulu düzenlemesini iptal etti. Biz de buna dayanarak çıkardığımız bir Cumhurbaşkanlığı düzenlemesiyle Ayasofya'nın tekrar cami olarak hizmete açılmasını sağladık. Ayasofya 86 yıl sonra cami olarak hizmet vermeye başlayabilecektir.

Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız konunun teknik hazırlıklarıyla, Diyanet de dini yönüyle ilgili çalışmalara başladı.

Ayasofya camiine ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da herkese sonuna kadar açık olacak. İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya çok daha samimi özgün şekilde devam edecektir.

Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz.

Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü anlayışla karşılarız ancak Ayasofya’nın hangi amaçla kullanılacağı konusu Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dini, vilayeti, ezanı neyse Ayasofya’nın camiye dönüşmesi onunla ilgilidir.

‘HER TÜRLÜ İFADEYİ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İHLALİ OLARAK KABUL EDERİZ’

Bu konudaki her türlü ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz.

İstanbul’un Fethi ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi tarihimizin en şanlı sayfaları arasında yer alır.

Fatih Sultan Mehmet Han doğrudan Ayasofya’ya yönelir. Bizans halkı burada akıbetini beklemektedir. Fatih, kendisini bekleyen halka hayatları konusunda teminat vererek Ayasofya’ya girer, mihrabı Ayasofya’nın ortasına diker.

İlk ezanı kendisi okur, fethini tescillemiş olur. Şükür secdesi yaparak 2 rekat namaz kılar. Sultan fatih istanbulun incisi bu ulu mabedi zemininden çatısına büyük titizlikle inceler. Ayasfoya’nın kubbesine çıkan Fatih Sultan Mehmet Han, yapının harap görüntüsü karşısında Farsa şunu söyler: Perdedari mikoned der kasr-ı kayzer ankebut bum nevbet mizedend der târem-i efrâsiyâb!"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar