Erdoğan: Türkiye’nin bugün, yeni bir Anayasa için, hiç olmadığı kadar hazır olduğuna inanıyoruz

Erdoğan: Türkiye’nin bugün, yeni bir Anayasa için, hiç olmadığı kadar hazır olduğuna inanıyoruz
AKP'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşan Erdoğan, 'Bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik değil 75 kişilik bir Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ile yola devam edeceğiz' dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte partisinin 7'nci Olağan Büyük Kongresi için Ankara Spor Salonuna geldi. Erdoğan, otobüsün üzerinden dışarıda bekleyen partilileri selamlayarak kısa bir konuşma yaptı.

'KAR YAĞIŞININ BÜTÜN MİKROPLARI TEMİZLEDİĞİ BİR GÜN'

Maske takmayan çok sayıda kişinin bulunduğu kalabalığı, "Kar yağışının bütün mikropları temizlediği bir gün" diyerek selamlayan Erdoğan, "Sizleri böyle anlamlı bir buluşmada, kar yağışının tüm mikropları temizlediği bir anlamlı buluşmada en kalbi duygularla selamlıyorum. Kurulduğumuzdan bu yana üye kayıt sayımız 13 milyon 500 bine ulaştı. Bırakın Türkiye'yi dünyada böyle bir siyasi parti yok. Hamdolsun 1 milyonu aşkın genç üyesiyle, yaklaşık 5 milyonu aşkın kadın üyesiyle bunun dışında da ana kademe üyesiyle dünyada bir başkası yok. Türkiye'de zaten yok. Önünüzde 2023 var. Hazır mıyız 2023'e? Bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik değil 75 kişilik MKYK ile yola devam edeceğiz. 'Yedek' diye bir ifade var 35 kişi. Onlar yedek olarak kalmayacak, onlar da aynen asıl üyeler gibi çalışacaklar. İnşallah yakın zamanda Coronavirus belasından kurtulduktan sonra Diyarbakır'a gideceğiz. Gözü yaşlı analarımızı bizzat yerinde ziyaret edeceğiz" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, kongrede yapılacak tüzük değişikliğiyle genel başkanvekili sayısının 2'ye çıkarılacağını bildirdi.

Erdoğan’ın tek aday olduğu kongrede, partinin en üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve 11 üyeli Merkez Disiplin Kurulu için seçim yapılacak.

22 İSİM LİSTE DIŞI KALDI

AKP’nin 50 kişiden oluşan mevcut MKYK listesinden 22 kişi liste dışı kaldı. Liste dışı kalanlar içinde Lütfi Elvan Hazine Maliye Bakanlığına getirilmiş, Cevdet Yılmaz da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçilmişti. Liste dışı kalan Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın AK Parti Meclis grubunda görev üstlenebileceği konuşuluyor. MKYK listesinden çıkan milletvekilleri İffet Polat ve Zehra Taşkesenoğlu Ban Merkez ise Merkez Disiplin Kurulu üyeliğine kaydırıldı.

MKYK’da liste dışı kalan isimler şöyle: 

Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, İstanbul Milletvekili Erol Kaya, İstanbul Milletvekili Eyüp Özsoy, İstanbul Milletvekili İffet Polat, Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya, Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, Mehmet Akif Kalaycı, Tuğba, Işık Ercan, Vildan Polat, Gökçen Özdoğan Enç, Hatica Kübra Öztürk Gökkaya, Harun Karacan ve Hatice Merve Tatar.

MKYK'DE MAHİR ÜNAL DIŞINDA HERKES YERİNİ KORUDU

AKP yeni MKYK listesinde Mahir Ünal dışında mevcut MYK üyelerinin tamamı yer aldı. Yerini koruyan MKYK üyeleri şu isimlerden oluştu:

Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Bursa Milletvekili Efkan Ala, Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, İstanbul Milletvekili Erkan Aydemir, Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz ve eski milletvekilleri Orhan Miroğlu, Ömer Çelik ve Büşra Paker.

75 KİŞİYE ÇIKARTILAN MKYK’DA 47 YENİ İSİM

AKP 7. Olağan Kongresinde tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkarıldı. En üst karar organı olan MKYK’ya değişikliklerle birlikte 47 yeni isim girdi. Bu isimler şunlar oldu:

Abdurrahim Fırat, Abdurrahman Kurt, Ahmet Büyükgümüş, Ahmet Gündoğdu, Alaattin Parlak, Ayhan Salman, Ayşe Böğürlen, Bayram Şenocak, Behiye Eker, Bekir Bozdağ, Belgin Uygur, Binali Yıldırım, Burhan Kayatürk, Burhan Sakallı, Cem Şahin, Cüneyt Yüksel, Derya Yanık, Emre Ete, Fatma Güldemet Sarı, Haluk İpek, Hasan Sert, İsa Sinan Göktaş, İsmail Cenk Dilberoğlu, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Ali Zengin, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Nil Hıdır, Menderes Türel, Metin Külünk, Metin Tarhan, Mustafa Şen, Mücahit Birinci, Nurcan Dalbudak, Ömer İleri, Özlem Zengin, Resul Kurt, Seda Sarıbaş, Sevan Sıvacıoğlu, Sevgi Yiğit, Sumru Altuğ, Sunay Karamık, Şamil Tayyar, Şaziye Gündüz, Şebnem Koçakelçi, Tahir Akyürek, Tuğba Varol Çokal, Türk İslam Karakoç.

BİNALİ YILDIRIM GENEL BAŞKANVEKİLİ OLACAK İDDİASI

MKYK’ya yeni giren isimler arasında eski Meclis Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım’ın yer alması dikkat çekti. Yıldırım’ın tüzük değişikliği ile 2’ye çıkacak genel başkanvekilliği koltuğuna getirilmesi bekleniyor.

MECLİS GRUBUNDA DEĞİŞİM İŞARETİ

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de yeni MKYK üyeleri arasında yer aldı. Bu AK Parti Meclis grubunda da değişim olacağının işareti olarak yorumlandı.

ESKİ 2 BAKAN MKYK’DA

Eski bakan, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı yeni MKYK üyeleri arasında yer aldı.

ESKİ İSTANBUL İL BAŞKANI ŞENOCAK PARTİ YÖNETİMİNDE

MKYK listesinde yeni isimler arasında son kongrede aday olmayan AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AKP Gençlik Kolları Başkanlığından ayrılan Ahmet Büyükgümüş de yer aldı. Listede eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Ahmet Gündoğdu, Burhan Kayatürk, Ahmet Gündoğdu dikkat çekerken İYİ Parti’den AK Parti’ye geçen Tuğba Varol Çokal da yer aldı.

Kongrede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1,5 saatlik bir konuşma yaptı. Önceki kongreleri neler olduğunu sıralayan Erdoğan, daha sonra 19 yıllık iktidarlarındaki icraatlerından bahsetti. 

Erdoğan, yeni anayasa ve ekonomik gidişat hakkında ise ayrıntılara girmedi. 

'2053 VİZYONUNA İNŞALLAH CUMHUR İTTİFAKI'YLA KAVUŞACAĞIZ'

"Milletimizin 15 Temmuz gecesi meydanlarda kurduğu Cumhur İttifakını, Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte seçimlerde ve Meclis'te devam ettirerek, mücadelemizin saflarını tahkim ettik ve genişlettik" diyen Erdoğan, "Hangi partiden olursa olsun, Cumhur İttifakı'na destek olan her bir kardeşime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye'yi önce 2023 hedeflerine, ardından da 2053 vizyonuna inşallah bu ittifakla kavuşturacağız." dedi.  

'EVLERİNİZDEKİ DÖVİZ VE ALTINI ÇEŞİTLİ FİNANS ARAÇLARINA YATIRARAK EKONOMİYE KAZANDIRMANIZI İSTİYORUM'

"Rahmetli Menderes’in ve rahmetli Özal’ın çabalarıyla, rahmetli Erbakan ve rahmetli Türkeş’in dirayetli duruşlarıyla elde edilen kazanımlar, bizi ancak 2000’lerin başına kadar getirmeye yetebildi." diyen Erdoğan, "Son birkaç gündür piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, Türkiye ekonomisinin temellerini, gerçek dinamiklerini, taşıdığı potansiyeli ve yarınını kesinlikle yansıtmıyor. İktisadi temeli olmayan hareketlere karşı ülkesinin yanında yer alarak, güven ve istikrar mesajımıza sahip çıktıkları için milletimizin tüm fertlerine ayrıca teşekkür ediyorum. Sadece kendilerini güvende hissetmek amacı ile evlerinde döviz ve altın tutan vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Bu vatandaşlarımdan, milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum. Finans kuruluşları, özellikle de katılım finans şirketleri, bu altın ve dövizler için müşterilerine, onları memnun edecek getiri sağlayabilecek alternatifler sunuyor." ifadeleriyle, yurttaşların yatırımlarını ekonomiye destek için kullanmasını istedi.

'BATTIK, BİTTİK' DİYENLERE BAKMAYIN'

"Siz içeride birilerinin 'battık, bittik, yıkıldık, öldük' diye terane tutturduğuna, kendi ülkelerini kötüleme yarışına girdiklerine bakmayın." diyen Erdoğan, AKP'ye ve ekonomik duruma ilişkin eleştirilerini ifade edenleri "Bunlar kendi ülkelerinin ve milletlerinin felaketinden iktidar devşirme hevesinde olan, gözlerini kin ve nefret bürümüş, kifayetsiz muhterislerdir." diye tanımladı.

'YENİ VE SİVİL ANAYASA TEKLİFİMİZ HER KESİMDE OLUMLU YANKI BULMUŞTUR'

Konuşmasının son bölümünde yeni anayasa konusuna değinen Erdoğan, "İlk olarak yeni ve sivil Anayasa teklifimizle ilgili yaklaşımımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin neredeyse iki asrı bulan Anayasa arayışında, milletimizin içine sinen ve dört elle sarılacağı, sahipleneceği bir metne kavuşamadık. Türkiye’nin yeni ve sivil bir Anayasa’yı tartışması, hem kendi tarihimizin, hem de gelişen ve değişen dünya şartlarının kaçınılmaz bir gereğidir. Nitekim, yeni ve sivil Anayasa teklifimiz, fikri temeli olmadığı için dikkate almayı gerektirmeyen kimi sığ itirazlar dışında, her kesimde olumlu yankı bulmuştur." diyerek şunları söyledi:

'NASIL BİR ANAYASA İSTİYORUZ'

"Peki, biz nasıl bir yeni Anayasa istiyoruz? Bizim baktığımız yerden, bu sorunun tek bir cevabı vardır: Milletimiz nasıl bir Anayasayla yönetilmek istiyorsa, biz de işte öyle bir Anayasa istiyoruz. Dolayasıyla; bu yeni Anayasanın ruhunda millet, yani insan olmalıdır. Bu yeni Anayasanın merkezinde insanın huzuru, refahı, mutluluğu yer almalıdır. Bu yeni Anayasanın özü, tüm değerleriyle, farklılıklarıyla, zenginlikleriyle, hayalleriyle 84 milyon vatandaşımızın tamamını içermelidir. Bu yeni Anayasanın temelinde, ülkemizin gücü, güvenliği, istikrarı, kazanımları ve elbette hedefleri bulunmalıdır. Bu yeni Anayasa, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diye ifade ettiğimiz kadim devlet anlayışımızla inşa edilmelidir. Bu yeni Anayasa, ilhamını ihtişamlı geçmişimizden alan, yönü Türkiye’nin geleceğine dönük, toplumun birlikte yaşama ve geleceğini birlikte kurma iradesinin ürünü asırlık bir sözleşme, bir vizyon belgesi olmalıdır."

'MÜMKÜN OLAN EN GENİŞ MUTABAKATLA ORTAYA ÇIKACAK'

"Bunlar, önce ilkeler, sonra somut metinler düzeyinde belirli bir olgunluğa geldiğinde bir araya getirilecek ve milletimizin gözü önünde tartışmaya açılacaktır. Bir başka ifadeyle, yeni Anayasa, açık ve şeffaf bir sürecin ürünü olarak hazırlanacaktır. Yeni Anayasa çalışmalarında bu safhaya önümüzdeki yılın ilk diliminde ulaşmayı hedefliyoruz. Mümkün olan en geniş mutabakatla ortaya çıkacak yeni Anayasa metni de mutlaka milletin onayına sunulacaktır.

'SORUMLULUK ÜSTLENECEK HERKESE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM'

"Buradan, siyasi partiler başta olmak üzere, yeni Anayasa konusunda sorumluluk üstlenecek herkese çağrıda bulunuyorum. Gelin; ideolojik, zümrevi ve kişisel tüm bagajlarımızı, duvarlarımızı, şerhlerimizi bir kenara bırakarak, Türkiye’yi en az bir asır boyunca taşıyacak lafza ve ruha sahip yeni bir Anayasa’ya kavuşturalım. Biz buna varız ve hazırız. Yeni Anayasa sürecinin ülkemize ve milletimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum."

"Üzerinde önemle durmak istediğim ikinci husus, önümüzdeki dönemde politikalarımızın lokomotifi olacak aile, eğitim ve kültür başlığıdır." diyen Erdoğan, aile yapısının korunması gerektiğinden ve ülkenin geleceği için bunun kritik olduğundan bahsetti.

Konuşmasını tamamlayan Erdoğan, yeni MKYK üyeleriyle birlikte gerçekleştireceği toplantı için merkez binasına doğru hareket etti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar