Erdoğan artık gerçeklikten tamamen koptu!

Erdoğan artık gerçeklikten tamamen koptu!
Artı Gerçek Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Fehim Taştekin içeride ve dışarıda giderek sıkışan Erdoğan’ın çıkış yolu arayışlarını ve saldırgan dış politikasını değerlendirdi.

Herkesin üzerinde anlaştığı bir nokta, halk desteği sürekli eriyen, ekonomide hareket alanı kalmamış olan Erdoğan’ın Suriye’de yeni işgal operasyonuyla desteğini artırma çabası içinde olduğu.

Amerika ilişkileri gerginleşen Erdoğan bu noktada Putin’in eline bakıyor. Rus lider daha önemli tavizler karşılığında Erdoğan’a sınırlı bir harekat izni verebilir. Ancak tüm uzmanlar stratejik önemi nedeniyle bunun Tel Rıfat olmasının imkansız olduğu konusunda da fikir birliği içinde. Halep’in kuzeyini Cerablus’a bağlayan bu kasaba Esat Rejimi için çok önemli.

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan’a göre, Putin çok sıkışmış Erdoğan’ı rahatlatmak için Menbiç veya Ayn İsa hediyelerini verebilir. Ancak bu hesap Amerika’yı ve özellikle Kongre’yi yok sayıyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye’de istikrarı daha da bozacak her harekata karşı olduğunu açıkladı. Biden, ABD varlığının devamı için Kongre’ye yolladığı mektupta, Türkiye’nin eylemlerinin İŞİD’le mücadeleyi ve Amerika’nın güvenlik ve çıkarlarını tehlikeye attığını vurguladı.

Daha önemlisi uzun süren bir sessizliğin ardından Biden Yönetimi, Osman Kavala hakkında 10 Avrupa ülkesiyle birlikte ortak bir bildiriye imza attı. 

Kongre’de de Türkiye’ye öfke ve IŞİD’le mücadelede temel silah arkadaşları olan Kürtlere sempati zirvede… Erdoğan’ın Putin’le anlaşarak Kürtleri yerinden edecek, can kaybına neden olacak bir harekata girişmesi Amerikan başkentinde tepkiyle karşılanabilir.

Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı artık Trump’ın sözünü dinleyen bir Cumhuriyetçi değil, Erdoğan’a ve eylemlerine sıcak bakmayan Demokrat bir isim: Robert Menendez. 

Hatırlanacağı üzere, Erdoğan’ın Suriye müdahalesi Eski Başkan, Ekim 2019'da, Suriye'yi istikrarsızlaştırmaktan sorumlu Türk yetkililer ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasına izin veren 13894 sayılı kararnamesi yayınladı. Aykan Erdemir, Demokrasileri Koruma Vakfı sitesine yazdığı makalede, Suriye’de istikrarı korumak için Biden’ın bu kararnameyi kullanmasını ve yeni yaptırımları gündeme getirmesini önerdi.

Özetle, Erdoğan Suriye’de bir hamle yapsa da yapmasa da Türkiye dış politikası her yerde batağa saplanmış durumda ve kolay bir çıkış yolu da görünmüyor. İşte sohbetin ana başlıkları: 

• Ankara günü birlik adımlar atıyor…

• Türkiye Mali’den sonra kurumsal açıdan en kötü ülke

• Erdoğan artık gerçeklikten kopuk yaşıyor

• Erdoğan Afrika’yı gözüne kestirdi

• Türkiye Afrika ile meşgulken Mısır ve Yunanistan yakınlaşıyor

• Mısır’la ilişkide kilit ülke Libya

• Erdoğan dış politikayı kas gücüne bağladı

• Suriye’de harekat hem Rus, hem Amerikan onayına bağlı

• Suriye-Rusya diyaloğu artıyor

• Suriye’de en büyük sorun Türkiye

Öne Çıkanlar