+Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Analist Fehim Taştekin OrtaDoğu'da gündemi tartışıyor
ABD’nin Rusya’yı kuşatma-tecrit etme stratejisinin yansımalarını Karadeniz havzasından Doğu Avrupa ve Baltıklara, Asya’dan Orta Doğu’ya ve Doğu Akdeniz’e kadar her yerde görmeye başladık.
+Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Analist Fehim Taştekin OrtaDoğu'da gündemi tartışıyor:
+Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Analist Fehim Taştekin OrtaDoğu'da gündemi tartışıyor.
+Gerçek Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Fehim Taştekin OrtaDoğu'da gündemi değerlendiriyor.
Ukrayna tarafı garantörlerin silah ve asker vermesinden söz ediyor. Yani burada garantör risk almaya davet ediliyor, garantör olmak peşinen çatışmaya ortak olmak demek.
Erdoğan, Ukrayna savaşıyla birlikte Batı ile yakaladığı olumlu havayı sürdürebilir. Bu, Erdoğan’ın Batılı ortaklarla gündemini uyumlu hale getirmesiyle doğrudan bağlantılı.
NATO’nun olası bir çatışmaya karışması halinde Türkiye bunun bir parçası haline gelecek. Türkiye, Rusya’ya yaptırımlara uymasa da olası tırmanışta en büyük zararı görebilir.
Suriye’de hem Kürtlerin demokratik özerklik projesinin geleceğini önleyen hem de on binlerce cihatçının elindeki İdlib’de statükonun sürmesini temin eden bir Türkiye var.
ABD’nin Kürt politikası başından beri kendi içinde çelişkili. Bir yandan Irak ve Suriye'de Türkiye’nin operasyonlarına ses çıkarmıyor bir yandan da SDG ile ortaklığı sürdürüyor.
ABD, IŞİD’in Haseke’deki hapishane baskınından sonra Suriye’de Türkiye’den politika değişikliği bekleyebilir.
ABD ile Rusya arasında sıkışan Erdoğan şimdi Zelenksi ile Putin’i buluşturmaya çalışıyor.
'Kazakistan’dan sonra Rus periferisindeki olaylara dahil olan aktörlerin ellerindeki seçenekleri yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor'
'Sonunda Erdoğan bölge ülkelerinin liderleriyle görüşmeler yapıp Kazakistan’ın istikrarı için yardıma hazır oldukları mesajı verdi. Bu mesajdan öteye geçebilecek bir şey değil.'
Türkiye Ege ve Doğu Akdeniz’de çözümsüzlüğü ya da belirsizliği tercih eden geleneksel yaklaşımını terk etti
Erdoğan-Biden görüşmesinde Erivan ile normalleşme tavsiyesinin yapıldığını görüyoruz. İsrail’le normalleşme arayışında da ABD ile ilişkileri yoluna koyma ihtiyacı akla gelebilir.
Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkması içeride ve dışarıda normalleşmeyi zorunlu kılıyor. İç barışın tesisi ve kutuplaşmanın bitirilmesi öncelikli hedef olmak durumunda.
Türkiye, Ortadoğu denkleminde çok konuşulmuyor. Çünkü İran’a yaptırımlara karşı çıkmanın ötesinde Halk Bank üzerinden geliştirilen mekanizma ile yaptırımları atlatmak gibi bir sicile sahip.
Belarus-Polonya sınırında sığınmacı trajedisinde ana öznenin Kürtler olduğu ortaya çıkınca herkes bir şok yaşadı.
Erdoğan’ın Katar’a ziyaretinin arkasında ekonomik darboğaz karşısında kuşkusuz çaresiz olmadığını gösterme, biraz belki nakit akışı sağlama gibi saikler var.
Amerikalılar Tahran’la da diyalog sürecine girerken Erdoğan ise tersi bir yönelimle ABD’ye karşı İran-Türkiye ortaklığı görüntüsü veriyor.
Erdoğan sadece Türkiye’nin sırtında değil müttefikler nezdinde de artan oranda yük olarak görülüyor. Daha ziyade ‘tehdit’ olarak algılanıyor.
Libya'da seçim yapılamaz ya da çatışmalar patlak verirse Türkiye de suçlananların başında gelecektir.
İflas etmiş bir dış politikayı restore edecek siyasi akıl ve diplomatik potansiyel kalmadı. Bu noktada muhalefet de aslında ümit vermiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni askeri harekât için tezkereyi Meclis'ten geçirmesine rağmen beklenen hamle gelmedi ama operasyon planının sahaya önemli yansımaları oldu.
Irak’ta seçimin galibi Sadr’ın İran bağlantılı grupları dışarda tutan koalisyon arayışı Tahran’ın rahatsız olduğu bir durum. Tahran’da bunu tersine çevirme arayışı var.
Artı Gerçek Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Fehim Taştekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Roma’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeyi ve Suriye’ye yönelik işgal tehditlerini konuştu.
'Moskova ve Washington’la anlaşma zemini bulunmadığı halde sahadaki askeri ve istihbari unsurlar harekât olacakmış gibi gerekli tüm hazırlıkları tamamlamak üzere seferber edilmiş gözüküyor.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.