Erdoğan'dan Biden'ın 'soykırım' açıklamasına yanıt: Ziyadesiyle üzdü

Erdoğan'dan Biden'ın 'soykırım' açıklamasına yanıt: Ziyadesiyle üzdü
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada ABD Başkanı Biden'a yanıt verdi.

AKP'li Cumurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın soykırım açıklamasına ilişkin, "Ziyadesiyle üzdü" değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, 24 Nisan tarihinde 'insani trajedi anlamında hiçbir şey olmadığını' savundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Kabine toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, geçtiğimiz hafta yapılan kabine değişikliğini hatırlatarak, "Görevlerini devreden arkadaşlarımızı hep şükranla hatırlayacak, gerektiğinde birikimlerinden istifade etmeyi sürdüreceğiz. Bu arkadaşlarımızla ilgili sosyal medyada yürütülen linç kampanyalarını kınıyorum" dedi.

Toplantı öncesi Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar'la bir görüşme yaptığını belirten Erdoğan, "Kıbrıs'ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizi ambargolarla yıldırmaya çalışan zihniyete müsamaha göndermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'BİDEN'IN AÇIKLAMASI ZİYADESİYLE ÜZDÜ'

Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı tanıyan açıklamasına yanıt vermeye ayırdı. "Coğrafyamızda bir asırdan daha önce yaşanmış acı olaylarla ilgili, mesnetsiz, haksız hakikatlara aykırı ifadeler kullanmıştır" diyen Erdoğan, "Bu açıklamalar milletimizin her ferdi gibi bizi de ziyadesiyle üzmüştür" şeklinde konuştu.

'24 Nisan 1915 tarihinde insani trajedi anlamında hiçbir şey olmadığını' savunan Erdoğan, "Ermeni iddiaları konusunda ortak tarih komisyonu kurulması teklifimize hala bir cevap alamadık" hatırlatmasında bulundu.

"Ülkemizde ve dünyada hala kafası karışık olanlar için meseleyi özetle anlatmak istiyorum" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim de Balkanların kaybından Doğuda uğradığımız işgallerin kaybına kadar kapsamlı muhasebe yapıp ortaya çıkan tabloyu muhataplarımızın önüne koymamız gerekiyor. Adana, Antep, Maraş, İzmir, Afyon, İstanbul, Çanakkale, Kars, Artvin her şehrimiz kendi kayıplarının peşine düşse bile yeter.

'PEK ÇOK KESİM BATILILAR TARAFINDAN SİLAHLANDIRILARAK BİZE KARŞI AYAKLANDIRILDI'

Anadolu ecdadımızın yönetiminde asırlar boyunca farklı köken ve inançtan insanın huzur içinde yaşadığı coğrafya olmuştur. Ermeniler de bu dönemde dini özgürlüklerini kazanmış, sosyal statülerini güçlendirmiştir. 93 harbine kadar bu barış iklimi sürmüştür. Osmanlı'nın son döneminde ülkedeki pek çok kesim batılılar tarafından tahrik edilerek, silahlandırılarak bize karşı ayaklandırılmışlardır.

Çok sayıda devletin yer aldığı Balkan toprakları bu şekilde asimetrik savaşlarla ülkeden koparılmıştır. Doğuda da aynı senaryo, Çarlık Rusya'sının iştirakiyle Ermeniler üzerinden oynanmıştır. I. Dünya Savaşı'na kadar 40 kadar isyan çıkaran çeteler büyük katliamlara yönelmiştir. Batılıların siyasi ve ekonomik, Rusya'nın askeri desteği ile palazlanan Ermeniler kadın, çocuk ihtiyar demeden öldürmüşlerdir. 150-300 bin arasında ifade edilen çeteler Rus ordusuyla aktif olarak bize karşı savaşmışlardır.

'24 NİSAN'DA İNSANİ TRAJEDİ ANLAMINDA HİÇBİR ŞEY OLMADI'

Tamamı sivil Kürt ve Türk nüfus Ermeni çeteler tarafından katledilmiştir. 24 Nisan'da ne oldu? İnsani trajedi anlamında hiçbir şey olmamıştır. 24 Nisan 1915 tarihi Osmanlı devletinin savaş halinde bulunduğu ülkelerle bir olup aleyhine faaliyet yürüten Taşnak, Hınçak gibi örgütleri kapatıp 235 yöneticisini tutukladığı gündür.

Ülkemizdeki Ermeni toplumu dünyadaki genel uygulamaya paralel şekilde bu tarihi kendi acılarını anma günü olarak kabul etmiştir. Biz de gerçekte bu tarihte ne olduğunu bilmemize rağmen Ermeni toplumun tercihlerine saygı d uyarak kendilerine bir süredir acılarını paylaşan mesaj gönderiyoruz. 27 Mayıs'ta Sevk ve İskan Kanunu çıkarılmış, 1 Haziran'da uygulamasına geçilmiştir.

Yapılan işler bilfiil isyana, katliamlara karşı alınmış tedbirdir. Bu tarihler Osmanlı devletinin Çanakkale başta olmak üzere pek çok cephede tarihi mücadele yürüttüğü tarihe tekabül ediyor. Eli silah tutan erkekler cephede olduğu için geride savunmasız, kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kalmıştır. Ermeni çeteler sadece masum ve savunmasız insanları katletmişlerdir. Sadece Muş'ta bir yıl içinde 20 bin vatandaşımız katliama maruz kalmıştır. Hızlarını alamayan Ermeni çeteciler Trabzon civarındaki Rum ve Hakkari civarında Musevi Osmanlı vatandaşlarımızı topluca öldürmekten çekinmemiştir.

'GEÇİCİ OLARAK BAŞKA YERE GÖNDERME KARARI ALINDI'

Erdoğan, "Ermeni çeteleri sadece Anadolu'da savunmasız sivil Türkleri ve Kürtleri; Kafkasya tarafında da Çerkezleri katletmişlerdir. Yaptıkları katliamları ve yüz binlerce insanı göçe zorladıklarını övünerek anlatmışlardır. Bununla ilgili pek çok belge bölge ülkelerin arşivlerinde mevcuttur" savunmasında bulundu.Avrupa ve ABD'ye arşivleri açma çağrısında bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ermeni nüfusu geçici olarak başka bölgelere gönderme kararı alınmıştır. Bu karar çete saldırıların yoğun olduğu yerlerdeki Ermeni nüfusu kapsamaktadır. Yeri değiştirilen Ermeni nüfusun sayısı konusunda pekçok tezvirat ortada dolaşmaktadır. I. Dünya Savaşı öncesi Ermeni nüfusu 1 milyon 300 bindir. Şu anda 1 milyonun üzerinde arşivlerimizde belge var. Ben belgelere dayanarak konuşuyorum, sayın Biden gibi konuşmuyor. Acaba Amerika'nın arşivinde ne kadar belge var? Avrupa'da ne kadar belge var? Açabiliyor mu? Biz hodri meydan diyoruz. Ama bu çağrılara cevap veremediler.

Amerika'nın kendi raporlarında bile sevke tabi tutulanların sayısı 600 bin olarak belirtilmektedir ki, gerçek rakam daha da azdır. Salgın hastalık, asayiş sorunlarından veya güvenlik güçleriyle çatışarak hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini ancak bulmaktadır. Elbette bu 150 bin kişinin her biri candır ve elbette önemli rakamdır.

'KIZILDERİLİLER ORTADA...'

Ermeni tarihçiler kayıpların çoğunun cephedeki savaşlarda yaşandığını da belirtirler. Osmanlı devleti Ermeni nüfusu başka bir yere göndermemiş, kendi toprakları içinde yer değiştirtmiştir. Hazırlık için bir hafta süre verilmiş, mazereti olanlar sevkten muaf tutulmuştur. Sevkte gereken idari tedbirler alınmış, gereken tahsisat yerel birimlere gönderilmiştir. Kimsesiz kalmış olan Ermeni çocuklara sahip çıkılarak kendileri için yetimhaneler kurulmuştur Sayın Biden.

İstanbulumuzda 100 bin Ermeni yaşamaktadır. Herhalde insanlar soykırıma uğradıkları yerlere geri dönmezler sayın Biden."

ABD Başkanı Biden'a seslenen Erdoğan, "Soykırım diyorsanız kendinizi değerlendirmeniz lazım. Kızılderililer ortada... Siz kalkıp Türklere soykırım yaftasını yapıştıramazsınız" dedi.

'İLİŞKİLERİMİZİ ZORA SOKMANIN ÖTESİNDE BİR ANLAMA SAHİP DEĞİL'

"Burası çok ama çok önemli" diyen Erdoğan, "Bu konularda ortada tarihçilerin uzlaştığı somut deliller ve mahkeme kararı olması gerekir. Ortada herhangi bir somut delil olmadığı gibi uluslararası mahkeme kararı da mevcut değildir. ABD Başkanı'nın açıklamaları ilişkilerimizi zora sokmanın ötesinde bir anlama sahip değildir. Artık Türk-Amerikan ilişkileri geriye düşmüştür" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar