Ermeni Soykırımı'nın 109'uncu yıldönümü, başta Ermenistan olmak üzere dünya çapında anılıyor. Erivan'da binlerce kişi 1915'te öldürülenlerin anısına yürüdü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, "Kurbanların anısını canlı tutalım. Unutma" mesajını paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2012'den beri Ermenileri Patrikliği'ne gönderdiği 24 Nisan mesajını yineledi: "Tarihte yaşananları, radikal söylemlere, ötekileştirmeye, nefret diline geçit vermeden, aklın, vicdanın ve bilimin rehberliğinde ele almamız önemlidir."
DEM Parti, 24 Nisan 1915'in 109'uncu yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. "Tek ırk-tek din-tek dil anlayışını egemen kılmak hedefi 20. yüzyılın başlarından bugüne dek süregeldi" denilen açıklamada 'hakikatlerle yüzleşme' çağrısı yapıldı.
Bu yıl aslında 24 Nisan yazmayacaktım ama baktım yine işler çığrından çıktı.
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, HDP’li Garo Paylan’ın 'Ermeni Soykırmı'nın Tanınması için TBMM’ye sunduğu yasa tasarısına tepki gösterdi.
Türkiye ve dünya halklarını başarısızlığa mahkum bu inkar siyasetini bertaraf etmek için Nor Zartonk’un ve Arjantin Ermenileri Derneği’nin taleplerini sahiplenmeye davet ediyoruz
Takip edenler bilecektir, bu sene Ermeni Soykırımı’nın 107. Yılı. Tabii bir de yakınım olan Sevag Balıkçı’nın da katledilişinin 11. yıl dönümü.
2017’deki NATO toplantısına 'Bu kavga hilal ile haçın kavgasıdır' anlayışıyla girmiş olan Erdoğan bu haftaki NATO toplantısında neden düşük profil verdi?
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada ABD Başkanı Biden'a yanıt verdi.
Yazar Murat Uyurkulak, Ermeni Soykırımı ile ilgili konuştu.
Ermeni Soykırımı'nın yıldönümüne ilişkin yapılan açıklamalarda, 1915'te yaşananlara ilişkin hakikatin ortaya çıkarılması için çağrı yapıldı.
Joe Biden'ın 24 Nisan'ın yıldönümünde 'Ermeni Soykırımı'nı tanıması bekleniyor.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Avazyan, ABD'nin bu tutumunun 'birçok ülke için ahlaki bir kılavuz' olacağını söyledi.
'Biz bu akşam, hem 23 Nisan’da ulusal egemenliğin ilanını kutlayalım, hem 24 Nisan’da Ermenilerin ve hepimizin tarihi yasına ortak olalım.'
1915'teki soykırımın bu topraklarda her zaman tekrarlanabileceğinin bir kanıtı olarak duruyorsun hafızalarımızda.
Peki, AKP böyle, CHP’yi de konuştuk. Ama bir meselemiz daha var. DKÖ’ler. Onlar niye hiç ses çıkarmazlar 24 Nisan’larda? Bu da çözemediğim bir muamma işin doğrusu.
Hem geçmişinle hem de bugününle kavgalıysan, geleceğin çok parlak değil. 1915 galiba bir milat. Atatürk de sadece tarihi bir şahsiyet değil.
Türkiye’deki rejim, bütünüyle, 1915 soykırımını gerçekleştiren İttihat Terakki Partisinin görüşlerine, İslam/Türk sentezi ideolojisinin babası olan Ziya Gökalp’in felsefesine geri dönmüştür.
Türkiye artık kendini daha çok sorguluyor. Anneannesinin, dedesinin Ermeni olduğunu keşfeden Erzincanlı, Yozgatlı, Tokatlı, Sivaslılarla dolup taşan mail kutum bunun göstergesi.
Kişisel tarihimde istesem bile unutamayacağım o iki olay olmasaydı, sırf şu 24 Nisan’da dostlarımla yine ters düşmemek uğruna tüm bildiklerimi bir kenara bırakmaya razıydım…
Avukat ve Araştırmacı Fırat Aydınkaya'nın bu sorunun cevabını irdelediği yazısı sosyal medyada büyük bir tartışmaya neden oldu.
Çanakkale’de Osmanlı Ermenisi subay ve askerler, Osmanlı Rumu ve Osmanı Yahudisi olanlarla birlikte en ağır yurttaşlık görevini yerine getirirken, aileleri tehcir yollarına dökülüyordu.
24 Nisan pis bir milat. Ondan önce de sonra da kaymış dingili bu coğrafyanın. Vahşi ve kanlı bir şekilde.
Soykırım tehditi, Ortadoğu coğrafyasında hâlâ güncel. 1914 sağ kalanlarının sığındığı, kaldığı Halep, Der Zor, Kesap ve nihayet Kamışlı çevreleri şu anda ciddi tehdit altında.
Her yıl 24 Nisan’da Paris’te resmi devlet töreni düzenlenecek.
24 Nisan yaklaşırken çileden çıkıp yedi düvele meydan okuyan 'nevroz' despotlarda, Newroz’un kutlanacağı 21 Mart yaklaşırken de benzer nevraljik semptomlar hiç eksik olmadı.
İttihat ve Terakki 24 Nisan 1915'de ülkedeki Ermeni halkının ileri gelenlerini evlerinden toplar, Çankırı ve Ayaş'taki kamplara atar ve 27 mayıs 1915'de de toplu ölüm yolculuğu başlatır.
Anmada "1 buçuk milyon ses ve 1 buçuk milyon ruh ile buradayız" yazılı dövizler ve "102 yıl oldu yüzleşin" yazılı pankartlar açıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.