Erdoğan, Putin ile görüştü: Türkiye medyasında yer almayan ayrıntılar

Erdoğan, Putin ile görüştü: Türkiye medyasında yer almayan ayrıntılar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye- Rusya ilişkilerini geliştirecek hususlar konuşuldu.

Ayrıca, Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan gelişmeler ile Suriye, Libya ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel konular da ele alındı.

Türkiye medyasında daha fazla ayrıntı yer almazken, analist Kerim Has, Twitter hesabında Kremlin tarafından bilgiler paylaştı.

Has, paylaşımında "İlk defa Ankara’nın Kiev’e sattığı Bayraktarlar konuşulmuş, Putin Donbas’ta SİHA kullanımını istikrar bozucu ve provokasyon olarak nitelemiş" bilgisine yer verdi.

Kerim Has'ın Rusya'dan aktardığı bilgi ve yorumları şu şekilde:

"- Ukrayna-Rusya arasında Türkiye’nin "arabuluculuğuna" hiçbir atıf yok, böyle bir ihtilafa temas dahi edilmemiş, Putin Erdoğan’a "Ukrayna içi kriz" olarak nitelediği Donbas’a dair Minsk anlaşmalarını hatırlatmış

- Suriye’de İdlib ve Fırat’ın doğusu konuşulmuş ama netlik yok

- Karabağ’a dair Putin, Aliyev ve Paşinyan’la kasım sonunda yaptığı görüşmeyi anlatmış, Erdoğan ise Rusya’nın arabuluculuğunu överek ortak gözlem merkezine dikkat çekmiş (Anlaşılan, Rusya’nın planındaki ilerleme bekleniyor)

- Libya’da 24 Aralık’taki seçimlerin önemine vurgu var

- İkili ilişkilerde enerji ve tarım konuşulmuş (Yenilenmesi gereken doğalgaz anlaşmaları kastediliyor, diğer yandan Türkiye, Rus buğdayının bir numaralı müşterisi, ekmek fiyatları artarken konuşulması şart)

- 2022 başında ÜDİK zirvesi olabilir (Olursa Putin Türkiye’ye gelecek)."

Öne Çıkanlar