Ermenistan'daki erken parlamento seçimlerinde Paşinyan'ın partisi zaferle çıktı

Ermenistan'daki erken parlamento seçimlerinde Paşinyan'ın partisi zaferle çıktı
20'nin üzerinde parti ve ittifakın katıldığı seçimlerde kesin sonuçlar henüz açıklanmadı.

Ermenistan'da seçmenler, erken parlamento seçimleri için dün sandık başındaydı. İlk sonuçlara göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, oyların yüzde 58’ini alarak sandıktan zaferle çıktı. Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın içinde yer aldığı Ermenistan İttifakı ise yüzde 22'de kaldı.

Seçim öncesi anketlerde, Koçaryan'ın Paşinyan ile başa baş yarışacağı öne sürülüyordu. Koçaryan, Rusya yanlısı açıklamalarıyla tanınıyor.

20'nin üzerinde parti ve ittifakın katıldığı seçimlerde kesin sonuçlar ise henüz açıklanmadı.

PAŞİNYAN, İLK SONUÇLARDAN UMUTLU

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkede yapılan erken parlamento seçimlerinde, ikna edici çoğunluğu kazanacaklarını duyurdu. Facebook hesabından yaptığı canlı yayında taraftarlarına seslenen Paşinyan, lideri olduğu Sivil Sözleşme Partisi’nin oyların çoğunluğunu aldığın belirterek "Sivil Sözleşme Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu kazandığı şimdiden belli. Henüz oylar tam sayılmadı. Ancak ikna edici bir çoğunluğa sahip olacağız" dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, Nikol Paşinyan "Ermenistan halkı, partimize ülkeyi yönetme, bana da ülkeyi başbakan olarak yönetme yetkisi verdi" şeklinde konuştu. Paşinyan, "Seçimlerde ikna edici bir zafer kazandığımızı ve parlamentoda tatmin edici bir çoğunluğa sahip olacağımızı biliyoruz" ifadelerini kullandı ve destekçilerinden başkent Erivan'ın en büyük meydanı olan Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalarını istedi.

Paşinyan'ın açıklamasından kısa bir süre önce Ermenistan Merkez Seçim Komitesi’nin verilerine göre, 2008 sandıktan 501’i açıldı. Açılan sandıklardaki sayımlara göre, Paşinyan’ın Sivil Sözleşme Partisi yüzde 58 ile birinci sırada, eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın Ermenistan İttifakı ise yüzde 18,37 ile ikinci sırada yer aldı.

2 milyon 581 bin 93 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçimlere yüzde 49,4 katılım sağlandı.

SONUCU TANIMAYAN KOÇARYAN, SONUÇLARIN İNANDIRICI OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Ermenistan İttifakı ise Paşinyan'ın zaferini ve seçim sonuçlarını, "ihlaller incelenene dek" tanımayacağını açıkladı.

Seçim yarışını ikinci sırada götüren ve eski Cumhurbaşkanı Koçaryan'ın lideri olduğu Ermenistan İttifakı, seçime ilişkin kesin olmayan ilk ön sonuçların "tartışmalı" olduğunu savundu ve söz konusu sonuçların inandırıcı olmadığını öne sürdü.

Oylama sonuçları ile ilgili verilerin 8 aydır toplumsal yaşamdaki gözlemleriyle çeliştiği, sandıklarda 'organize ve planlı sahtekarlıklara' işaret eden yüzlerce sinyal olduğu iddia edildi.

Kayıtlara geçen ve iddia edilen seçim ihlallerinin dikkatli bir şekilde incelenmesini isteyecekleri, tüm bu sürecin ardından oylama sonuçlarının kabul edileceği belirtildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar