Esad: Teröristler yok edildikten sonra ABD'liler ve Türkler gitmezse halk direnişi başlayacak

Esad: Teröristler yok edildikten sonra ABD'liler ve Türkler gitmezse halk direnişi başlayacak
Beşşar Esad: Direnişten başka araç yok. Irak’ta olan da budur. Amerikalıların 2007’de Irak’tan gitmesine ne neden oldu? Irak halkının direnişi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, "önceliklerinin teröristlerin yok edilmesi olduğunu, ABD ve Türkiye bu gerçekleştirildikten sonra da Suriye’den gitmezse tamamen meşru olarak halk direnişinin başlayacağını" söyledi.

RİA Novosti haber ajansında yayımlanan söyleşinin bir bölümü şöyle:

- Suriye, Beyaz Miğferler aleyhinde dava açacak mı? Faaliyetlerine yönelik örneğin BM nezdinde uluslararası soruşturma başlatılmalı mı?

Bir suç işlendiğinde, bıçak veya başka silah değil, fail yargılanır. Bu bağlamda, Beyaz Miğferler sadece bir araç, terörün kullandığı bir silah. Onları İngiltere yönetimi yarattı, ABD ve elbette Fransa ve diğer Batı ülkeleri destek verdi ve Türkiye kullandı. Tüm bu rejimler, Beyaz Miğferlerin gerçek ebeveynleri, yani Beyaz Miğferler’den önce bu ülkeler yargılanmalı. Soru şu, uluslararası hukukta bunu yapacak bir araç var mı? Hayır, yok. Aksi takdirde ABD, örneğin Irak, Yemen ve diğer yerlerde işlediği suçlardan kaçamazdı. Sadece ABD değil. Fransa, İngiltere ve diğer ülkeler. Ama dediğim gibi, ilgili yasaları uygulayacak bir kurum yok. Yani biz aslında daha çok gerçek suçlular, gerçek yöneticilere odaklanmalıyız. Bunlar, Batı ülkeleri ve onların bölgedeki kuklaları.

- Ama yine de Beyaz Miğferler’e yönelik somut adımlar atılmamalı mı? Zira halen faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Evet, elbette onlar suçlu. Aksini söylemiyorum zaten. Onlar Beyaz Miğferler olmadan önce El-Nusra’ydı. Bu suçluların video ve fotoğrafları var. Onlar Suriye’de yargılanmalı. Ama bir örgüt olarak Beyaz Miğferler Batı’da kuruldu. Üyeleri suçlu, ama Beyaz Miğferler Batı’nın aracı, El-Nusra temelinde kurulan aşırılık yanlısı terör örgütü.

- ABD ve Türkiye askerlerinin Suriye’deki varlığının yasa dışı olduğunu söylüyorsunuz. Buna son vermek için ne yapacaksınız?

Bu işgal. Mevcut durumda iki şey yapmamız gerekiyor. İlki, işgal için kullandıkları bahaneden, yani teröristlerden, yani IŞİD’den kurtulmak. Dünyanın büyük kısmı, IŞİD’in Amerikalılar tarafından kurulduğunu ve kollandığını biliyor. Onlar, diğer tüm ABD güçlerine olduğu gibi IŞİD’e emirler veriyor. Bu bahaneden kurtulmamız lazım, bu yüzden Suriye’de teröristlerin yok edilmesi bizim için öncelik. Eğer Amerikalılar ve Türkler bundan sonra da gitmezse tamamen meşru olarak halk direnişi başlar. Bu tek yol. Görüşmeler veya uluslararası hukuk onları gitmeye zorlamayacak, zaten uluslararası hukuk diye bir şey yok. Direnişten başka araç yok. Irak’ta olan da budur. Amerikalıların 2007’de Irak’tan gitmesine ne neden oldu? Irak halkının direnişi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar