Esnaftan iktidara: Yönetemiyorsanız artık gidin

Esnaftan iktidara: Yönetemiyorsanız artık gidin
Kepenk kapatmakla karşı karşıya kalan Tarlabaşı esnafı, zamlar nedeniyle icralık olduklarını belirterek, 'Krizin sebebi hükümetin gitmesini istiyoruz' dedi.

Ekonomik kriz baskısı toplumun her kesimini derinden etkiliyor. Esnaf iflas bayrağı çekerken, geçinemeyenler sokaklarda hükümeti istifaya çağırıyor. İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Tarlabaşı semtindeki esnaf, ekmek kapılarını kapatmakla karşı karşıya olduğunu belirtti. 

İNSANLAR EKMEK ALAMIYOR
 
Ekmek fırını işleten İsmail Yıldırım, 50 yıllık esnaf olduğunu ve ilk defa çalışanlarına maaşını vermekte zorlandığını söyledi. Zamlardan çok etkilediğini dile getiren Yıldırım, "Vatandaş gelip ekmek alamıyor. Kendime mi üzüleyim yoksa vatandaşa mı üzüleyim, bilemiyorum. İktidar grubu, ‘ekonomide iyiyiz’ açıklamaları yapıyor ama bizler iyi durumda değiliz. İyi olanlar iktidar partisinin insanlarıdır" dedi.
 
UNA 140 LİRA ZAM 
 
Üst üste binen zamlara dikkati çeken Yıldırım, "Bir ay önce aldığım un 170 TL idi, şu anda 310 TL. Aynı şekilde doğalgaza, elektriğe yüzde 50 zam yapıldı. Bir mayayı 85 TL’den alırken şuan da 150 TL. Bu zamları nasıl karşılayacağız bilmiyorum. Bu gidişle bu fırını kapatacağız. Ekmek pişiremeyecek duruma geldik. Önceden kullandığımız unlara senede bir veya 2 defa zam gelirdi, şimdi otomatiğe bağlandı maşallah. Ama çok fazla gidemeyeceğimizi tahmin ediyorum" diye belirtti. 
 
İSYAN ETTİ: YANDIK 
 
Zamlara isyan eden Yıldırım, "20 senedir yönetiyor. Yapamadığı zaman bırakması lazım. ‘Bayrak inmez, ezan dinmez’ diyerek olmaz. İcraat gerekiyor. Bir kişiye bu ülke kaldıysa yandık. İyi bir aday bulana kadar çabalayacağız. Bu millete bu kadar eziyet etmenin bir anlamı yok" diye konuştu.  
 
İCRALIK OLDULAR 
 
Lahmacun fırını işleten Abdurrahman Ergin de gelen zamlardan dolayı esnafın çoğu icralık durumda olduğunu söyledi. Kepenk kapatan esnafa tanıklık ettiğini belirten Ergin, iktidarın artık yönetemez durumda olduğunu vurguladı. Ergin, "Baştakilerin markete gittikleri, pazara çıktıkları yok. Onlar vatandaşların derdini nereden bilecekler? Onların bu saatten sonra vatandaşların karşısına çıkacak yüzlerinin olmadığını düşünüyorum. Çünkü vatandaşlar artık ekonomik krizden dolayı sokağa dökülüyor. Artık bırakıp gitsinler, başkaları gelsin" ifadelerinde bulundu. 
 
‘YÖNETEMİYORSUNUZ’
 
Zararına çalıştıklarını sözlerine ekleyen Ergin, şöyle devam etti: "Bir lahmacunun maliyeti 10 TL ama biz 7 TL’ye veriyoruz. 25 kilogram un 130 TL. Gidip eşya satın aldığımız zaman esnaf dolarla hesap yapıyor. TL silinip gitti. 45 bin TL maaş alanlar 2 bin 800 TL maaş alanlara İslamiyet’i öğretiyor. Bu İslamiyet değil. Bu resmen hırsızlıktır. Çoğu kişi kirasını ödeyemez haldeyken Cumhur Başkanı Erdoğan, bin odalı sarayda oturuyor. Kira, elektrik, su paralarından haberi yok. Atatürk 20 sene yönetemedi, bırakın, yeter artık yönetemiyorsunuz. Ülkeyi sattınız." 
 
GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR
 
Bir başka işletmeci Adem Uluç da her şeye zam geldiğini hatırlatarak, durumlarının çok kötü olduğunu dile getirdi. Kazançlarının giderleri karşılamadığını aktaran Uluç, "İşin doğrusu kazanamıyoruz. Devamlı içerdeyiz. Artık nasıl olacak, Allah bilir. Her şey çok kötü, daha da kötüye gidiyoruz" dedi. Kötü yönettiğinden dolayı iktidarın istifa etmesi gerektiğini ifade eden Uluç, "Artık yeter. Gitmesi lazım" dedi. 
 
‘SEBEBİ HÜKÜMETTİR’
 
Telefon işletmecisi Cevdet Yılmaz ise, 3 gündür neredeyse hiç satış yapamadığını ileri sürdü. Yılmaz, bazı insanların daha kötü durumda olduğunu sözlerine ekledi. Sattığı malzemelerin yüzde 99’unun dolar endeksli olduğuna işaret eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Sabah dükkanı açtığımda o gün 650 TL içerideyim. Burada 3 sigortalı çalışan var. Bunların sigorta masrafı 4 bin 850 TL, 5 bin TL de dükkan kirası var. Bunları nasıl karşılayayım. Her şey çok ağır oldu. Bunun için insan işini de yapamıyor. O yüzden hükümetin gitmesini istiyoruz. Çünkü krizin sebebi hükümettir." 

Öne Çıkanlar