Evrensel grip aşısında son aşamaya gelindi

Evrensel grip aşısında son aşamaya gelindi
FLU-v isimli aşının faz I ve faz II klinik denemeleri başarıyla geçtiği açıklandı. 10 yıllık 'evrensel' grip aşısının son aşamasına gelindi.

Yapılan araştırmalar, dünyada her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıktığını söylüyor. Gripten korunmanın en iyi yolu, her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmaktan geçiyor ancak grip virüsü her yıl mutasyon geçirdiği için aşının içeriği de her yıl değişiyor.

Webtekno'nun haberine göre, araştırmacılar, 10 yıllık evrensel grip çalışmasından şimdiye kadarki sonuçların umut verici olduğunu, aşının faz I ve faz II klinik denemeleri başarıyla geçtiğini söylediler. FLU-v adlı aşının, 175 sağlıklı yetişkin katılımcı arasında antikor tepkilerini ve bağışıklık sistemi değişikliklerini desteklediğini keşfeden bilim insanları, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

İlaç geliştirme firması SEEK’te çalışan Olga Pleguezuelos, "Şimdiye kadar FLU-v ile dört klinik deneme yaptık. İnfluenza virüsünün ne kadar hızlı değişebileceği göz önüne alındığında, kalıcı dirençler sağlamak çok önemli" dedi.

İLAÇ T HÜCRELERİNİ AKTİVE EDİYOR

FLU-v, grip virüsünün belirli bir bölgesini tespit eden T hücrelerini aktive ederek, bağışıklık sisteminde ortaya çıkan enfeksiyonu durduruyor. Olga Pleguezuelos sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bilim dünyasının T-hücresinin geçerli bir yaklaşım olduğunu kabul etmesi uzun yıllar aldı. 2009’da yeni H1N1 influenza suşunun ortaya çıkmasından sonra, bazı araştırmalar kesinlikle T hücresi yaklaşımının iyi bir alternatif olacağını gördü. T hücreleri, grip virüsüne karşı birden fazla koruma yolu sağlayabilir."

Öne Çıkanlar