Finans uzmanı Gulala Sediq: Federe Kürdistan’ın gelirleri Barzani ailesine akıyor

Finans uzmanı Gulala Sediq: Federe Kürdistan’ın gelirleri Barzani ailesine akıyor
Barzani ailesinin yurt dışındaki servetiyle ilgili konuşan finans uzmanı Gulala Sediq, bu servetin, şiddet ve baskı yöntemiyle halktan çalınarak oluşturulduğunu söyledi.

Federe Kürdistan yönetimini elinde tutan Barzani ailesinin yurt dışına kaçırdığı servete dikkati çeken finans uzmanı Gulala Sediq, halkı açlık ve yoksulluğa mahkum eden Barzanilerin, şiddet ve baskı yöntemleriyle sadece kendilerine çalıştığını söyledi. 

Federe Kürdistan yönetimini elinde tutan Barzani ailesinin yolsuzluklarla elde ettiği serveti yurt dışına taşımasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Rojnews’e konuşan Federe Kürdistan finans uzmanı Gulala Sediq, Barzani ailesinin Türkiye, Belçika, İsviçre gibi Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi daha birçok Arap ülkesinin bankalarında biriktirdiği milyon dolarlar ve mülkleri şiddet ve baskıyla yönettiği halktan çaldığını ifade etti. Aç ve yoksul bırakılan, ücreti ödenmeyen ve sefalete mahkum edilen halkın Polonya-Belarus sınırında yığıldığını hatırlatan Sediq, Federe Kürdistan’ın yasal ve yasadışı birçok sınır kapısı olduğuna vurgu yaptı. 
 
GÜMRÜK GELİRLERİ HALKA GİTMİYOR 
 
Hewlêr’de bulunan ve yıllık geliri 800 milyon dolar olan Hec Ümran, yıllık geliri 200 milyon dolar olan Başamax Kapısı, yıllık geliri 300 milyon dolar olan Beriozexan ve yıllık geliri 12 milyon dolara ulaşan Kermek kapıları dışında Irak Merkezi Hükümeti’nden bağımsız Türkiye ile bulunan 3 sınır kapısından akam milyon dolarlar olduğunu ifade etti. KDP’nin 20'den fazla resmi olmayan kapıdan gümrük vergisi toplatığını dile getiren Sediq, bu paranın hiçbir şekilde halka ulaşmadığını belirtti. 

500 BİN VARİL PETROL SATIYOR, PARA KAR GRUP’A AKIYOR 

Rojnews’e göre sınır kapılarından yıllık 10 milyar doların üzerinde gelir ile 12 milyar doları aşan petrol geliri bulunuyor. Finans uzmanı Gulala Sediq, Kurdistan hükümetinin günde 400 bin varilin üzerinde petrol ürettiğini belirterek, "Başûrê Kurdistan hükümetinin başkanına göre günde sadece 500 bin varil petrol satılıyor. Rusya savaşı sonrası petrol fiyatları küresel olarak yükseldi ve büyük petrol gelirleri bölgesel hükümete gitti. Ancak idari ve mali yolsuzluk nedeniyle bu gelirler hükümete veya maliye bakanlığına gitmedi, çoğu Türk şirketlerine ve KDP bağlantılı Kar Grup gibi şirketlere gitti. Diğer taraftan hükümetin çalışanların maaşlarını ödememesi nedeniyle yoksulluk ve işsizlikte artış var" dedi. 
 
HER BİRİ MİLYAR DOLARLARLA OYNUYOR 

Barzanilerin kendi aile bekası için güvenlik ve askeri unsurlara ağırlık verdiğini, silah ve baskıyla halkı veya sivil çalışanları yıldırdığını dile getiren Sediq, Mesud Bartani’nin 372 milyor dolar, oğulları Mesrur Barzani’nin 54 milyar dolar, Weysi Barzani’nin 18 milyar dolar, Meksi Barzani’nin 11 milyar dolar,  küçük oğlu Mustafa Barzani’nin 9 milyar dolar ve damadı olan Neçirvan Barzani’nin 115 milyar dolar tespit edilmiş serveti olduğunu kaydetti. 

BATAN VE EL KONULAN MİLYAR DOLARLAR 

Barzani ailesinin aynı zamanda yurt dışına kaçırdığı ve zaman zaman batan, el konulan servete de dikkati çeken Rojnews, 2020'de Türk hükümetinin Mesud Barzani'nin 55 milyar dolarına el koyduğunu ve geçen haftalarda iflas eden Lübnan Merkez Bankası’nda Barzani’lerin 650 milyon dolar parasının battığını hatırlattı. Aynı zamanda ABD başta olmak üzere Avrupa ve Arap ülkelerinde teşhir olan mülkleri de anımsatan Rojnews, Mesud Barzani'nin ailesi üyelerinin sadece İsviçre bankalarında 600 milyar dolar değerinde hesapları olduğunu kaydetti. 

‘YÜZLERCE SARAYI VAR’ 

Finans uzmanı Sediq, "Barzani ailesinin büyük parası tabii ki yerel ve uluslararası bankalarda. Bölge devletlerinde yüzlerce büyük saray var. Bu aile 1990'lardan beri bölgenin ekonomik gelirlerini kontrol ediyor. Bu paranın sadece küçük bir kısmı Kürt halkına harcanıyor. Böylece halk, onurlu bir yaşam sürmek için topraklarından kaçmak ve Polonya sınırında ölümü kabullenmek zorunda kalıyor" diye belirtti. 

PETROL GELİRİ TÜRKİYE’DE 

KDP’nin, halkın parasını kendi parası gibi kullandığını vurgulayan Gulala Sediq, "Aslında halkın parası. Ama KDP'nin gözetiminde parayı yabancı bankalara yatırıyorlar. Ailelerinin ve mali durumlarının çıkarlarına göre kullanıyorlar. Bu parayı kendi çıkarlarına göre harcıyorlar. Çalışanların maaşlarını ödemiyorlar, devleti veya bölgeyi yönetecek modern zihniyete sahip değiller, petrol karlarının çoğu Türk devlet şirketlerine ve KDP'ye bağlı şirketlere gidiyor. Kendilerini iktidarda görüyorlar ve halkı da kendilerine köle olarak görüyorlar. Onlar için insanların katledilmesi, aç kalması veya ülkesini terk etmesi hiç önemli değil" diye konuştu. 

‘HALK BÜYÜK ACILAR ÇEKİYOR’ 

KDP’nin Kürt halkına zarar verdiğini sözlerine ekleyen Sediq, "Kürt halkı ne yazık ki yüzlerce yıldır özgürlük ve bağımsız bir varoluş için mücadele ediyor ancak Başûrê Kurdistan hükümetinin idari ve mali yolsuzlukları nedeniyle halk büyük acılar çekiyor. Irak’taki federal mahkeme kararı uygulanırsa Başûrê Kurdistan artık petrol gelirlerini de kaybedecek" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar