İşsizlik Fonu kaynakları işverene akıtılıyor, işsiz yurttaşlar eli boş dönüyor

İşsizlik Fonu kaynakları işverene akıtılıyor, işsiz yurttaşlar eli boş dönüyor
İşsizlere destek için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu’na başvuran her 100 işsizden 44’ü eli boş döndü. CHP'li Ağbaba, iktidarın Fon'u sıcak para kaynağı olarak gördüğünü söyledi.

İşsizlik Sigortası Fonu pandemi döneminde işsizden çok işverene destek oldu. Fondan işsizlere verilen kaynak 10 milyar liradan 5.5 milyar liraya düşerken, işverene akan destek ve teşvik miktarı 16 milyar liradan 21.6 milyara çıktı.

‘İşsizlere destek olması’ amacıyla kurulan Fon’un kuruluşundan bu yana işsizlik maaşı almak için 15.7 milyon kişi başvurdu. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre bunlardan sadece 8.8 milyonuna ödeme yapıldı. Dolayısıyla işsizlik maaşı almak için İşkur'a başvuran her 100 işsizden 44'ü eli boş döndü.

İŞSİZE 5, PATRONA 21 MİLYAR ÖDEME

İşsizlik Fonu'ndan 2019 yılında, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Damga Vergileri de dahil olmak üzere işsizlere 10 milyar lira ödeme yapılmıştı. Aynı yıl işverenlere destek ve teşvik ödemesi olarak işsize ödenenin yüzde 60 fazlasına karşılık gelen 16 milyar lira ödendi. Ancak işsize ödeme 2020 yılında 8.4 milyar liraya, 2021 yılında 5.5 milyar liraya kadar inerken, işverene aktarılan kaynak 2020'de 18.1 milyara, 2021 sonunda da 21.7 milyar liraya çıktı.

‘İŞSİZLİK FONU’NU İŞVERENLER YAĞMALIYOR, İKTİDAR DA SICAK PARA KAYNAĞI OLARAK GÖRÜYOR’

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, İşsizlik Fonu'nun adeta işverenler için ‘ucuz kaynak fonuna’ dönüştüğünü, milyonlarca işsize ise sırtını döndüğünü söyledi.

Ağbaba, İşsizlik Fonu’nun görevinin işsiz kaldıkları dönemde işsizlere gelir desteği vermek olmasına rağmen, Fon’dan işsiz kalanlar dışında hemen herkesin dilediği gibi kaynak aldığını söyledi. İşsizlik Fonu kaynaklarının işverenler lehine yağmalanmasının tipik bir örneğinin yaşandığını belirten Ağbaba, "Yağmaya son verilmeli, Fon asıl işlevine döndürülmeli, iktidarın Fon’u sıcak para kaynağı olarak görmesinin önüne geçilmelidir" dedi.

Öne Çıkanlar