Fransa'da bakanlığa tepki: Emekli olamıyorlarsa şampanya içsinler

Fransa'da bakanlığa tepki: Emekli olamıyorlarsa şampanya içsinler
Fransa'da genel grev sürerken bakanlığın 'şampanyalı' tweeti tepki çekti.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik sisteminde yapmak istediği değişikliklerin ardından ülkede genel grev ilan edildi, en az 800 bin kişi greve katıldı. Grevin ikinci gününde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan henüz bir açıklama gelmezken, Ekonomi ve Finans Bakanlığı 'şampanyalı' tweet attı. Tweet son Kraliçe Marie Antoinette'ın "Ekmek yoksa pasta yesinler" sözünü akıllara getirdi.

Fransa’da ülkenin en kapsamlı genel grevinin yaşandığı sıcak gündemin ortasında Ekonomi ve Finans Bakanlığı tartışmalı bir eylemde bulundu, halka yeni yıl kutlamaları için şampanya önerilerinin anlatıldığı bir tweet paylaştı. Bakanlık tepkilerin ardından tweet’i sildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı dün Fransa genelinde başlayan grev devam ederken, Ekonomi ve Finans Bakanlığı yeni yıl kutlamalarına hazırlanan Fransızlar için bir tweet attı. Tweet’te şu ifade yer alıyordu: "Yılın sonu, tatil yaklaşıyor. ‘Nasıl şampanya alınır ve saklanır’ tavsiyemizi izle."

Tweet Fransa’da son yılların en büyük grevinin yaşandığı zamana denk gelince Twitter kullanıcıları da yanıtı geciktirmedi. Fransa Komünist Parti Sözcüsü ve Paris Milletvekili Ian Brossat tepkisini "Sosyal öfkenin haykırdığı gün, bakanlıktan ne kayda değer bir açıklama… Şampanyanızı nasıl seçersiniz?" ifadeleriyle gösterdi.

Sputnik'teki habere göre, sosyal medya kullanıcılarının çoğu ülkede yaşanan acil duruma duyarsızlığa karşı hükümete çağrıda bulundu. Bu tepkiler üzerine bakanlık tweet’i silindi. Ancak konuyla ilgili yazı bakanlığın internet sitesinde hâlâ aktif bir şekilde duruyor.

EN AZ 800 BİN KİŞİ KATILDI

Hükümetin tahminine göre 800 bin, sendikalara göre ise 1.5 milyon Fransız dün Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik sistemi üzerinde yapmak istediği değişikliklere karşı protesto eylemlerine katıldı. Grevin, ülkenin en büyük grevinin yaşandığı 1995’ten bu yana en kapsamlı genel grev olduğu belirtiliyor. Çeşitli kentlerden de çatışma haberleri geliyor.

İkinci gününde olan genel greve demiryolu çalışanlarının yüzde 82’si katılıyor. Tren seferlerinin en az yüzde 90’ı iptal. Air France ulusal havayolu şirketi iç hatlarda yüzde 30, dış hatlarda da kısa uçuş mesafelerinde yüzde 10 iptallerin yaşandığını belirtiyor. Ek olarak ilk okul öğretmenlerin yüzde 50’si orta okul öğretmenlerinin de yüzde 42’si protestolara katılıyor. 

'EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER'

Fransız Devrimi’nden önceki son Kraliçe Marie Antoinette’ın, 1789’da Fransa’yı devrime götüren ekonomik krizde 16’ıncı Louis ile saray hayatı halk tarafından eleştiriliyordu. Kraliyet ailesine, halkın fakirlikten aç kaldığı ve yiyecek ekmek bulamadığı söylendiğinde, Marie Antoinette’in "Ekmek yoksa pasta yesinler" dediği iddia ediliyor. Bu söz ile kraliçe, çökmekte olan monarşinin bir sembolü haline geldi ve birkaç yıl sonra başını kaybetmesine neden olacak devrimi ateşledi. (HABER MERKEZİ)
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar