Fransa'da göstericiler yine sokaklarda

Fransa'da göstericiler yine sokaklarda
Farklı kentlerde, yeni güvenlik yasa tasarısının protesto edildiği kitlesel gösteriler düzenleniyor. Başkent Paris’te protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı.

Fransa'da basın özgürlüğünü ihlal edebileceği eleştirilerinin hedefindeki tartışmalı güvenlik yasa tasarısına karşı başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde kitlesel protesto gösterileri yapılıyor.

Sputnik'in aktardığına göre, başkent Paris’te polis protestoculara müdahale etti ve göstericiler ile kolluk kuvvetleri arasında arbede meydana geldi. Protestocular taş ve havai fişek atarken polis biber gazı kullanarak karşılık verdi.

Paris’te, kentin doğusundaki Porte des Lilas bölgesinde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Gündüz saat 15.00 (TSİ 17.00) civarında gerilim tırmandı. Protestocular polise taşlarla saldırdı, havai fişekler attı. Polis biber gazı kullandı.

MERKEZ BANKASI YAKILDI

Fransa’da on binlerce kişinin katıldığı 'Küresel Güvenlik' yasa tasarısı ve polis şiddetine karşı başlayan protestolarda Merkez Bankası ateşe verildi.  Alevler binanın içine ulaşmazken, Merkez Bankası’nın hemen yanında bulunan bar, kafe ve bir gazete büfesi alevlere içerisinde kaldı. İtfaiye, çıkan yangına müdahale ederken, polis eylemcileri tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmaya çalıştı.

POLİSLERİN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLAYANLARA HAPİS CEZASI VERİLECEK

Basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı Ulusal Mecliste kabul edilmişti. Tasarı, Ocak 2021'de Senato'nun onayına sunulacak.

Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Meclis'te oylanacak. Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde 'drone'un yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar