Fransa'dan Ankara'ya kınama ve Kürtlere destek

Fransa'dan Ankara'ya kınama ve Kürtlere destek
IŞİD saldırılarından en çok mağdur olan Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un Erdoğan'ı uyarmasının ardından 100 siyasetçi, aydın, ve sanatçı, Libération'da bir bildiri yayınladı.

ARTI GERÇEK - ''Türkiye IŞİD'e yardım etme riskini alıyor'' diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuzey Suriye askeri harekatını eleştiren Fransa Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından Fransa medyası da bölgedeki durumu aktarmanın yanısıra harekata karşı çıkanların görüşlerine yer verdi.

Libération gazetesi, Cuma günkü nüshasında ''Kürtleri ve Suriye halkını bırakmayalım'' başlıklı bir bildiri yayınladı. Aralarında eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın oğlu Gilbert Mitterrand, Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin Başkanı Jean-Luc Mélenchon,  İranlı foto muhabiri Reza Daghati, sosyolog Edgar Morin, UNESCO Eski Genel Müdürü Federico Mayor ile sağcı, solcu, muhafazakar, liberal, sosyal demokrat ya da komünist milletvekili, senatör, belediye başkanı ile çok sayıda  sanatçı, akademisyen ve aydının da bulunduğu kişiler bildiriyi imzaladı.

Libération bildiriyi şu cümlelerle sundu: ''Siyaset ve  sivil toplumdan yüz kadar şahsiyet, Türkiye'nin Kuzey Suriye'yi askeri olarak işgal etmesine karşı seferber oldu. Bu askeri harekat bölgede barış için beslenen bütün umutların sonu anlamına geliyor''.

LE MONDE HAREKATI BİR TAM SAYFA İŞLEDİ

Öte yandan 12 Ekim tarihli Le Monde gazetesi de tam sayfadan verdiği 2 makale ve bir bildiri ile harekatı kınayanların görüşlerini yayınladı. Toplum Bilimleri Yüksek Okulu profesörlerinden tarihçi-sosyolog Hamit Bozarslan, ''Amerika'nın ağır ihaneti''  başlıklı makalesinde, ABD'nin bölgeden askerlerini çekmesiyle Trump'ın Erdoğan karşısında teslim olduğunu yazdı. Aynı sayfada yayınlanan Prof. Ahmet İnsel'in ''Erdoğan'ın İleri Doğru Kaçışı'' başlıklı makalesinde ise, ''Türkiye'de halkın rejim karşısında memnuniyetsizliği artarken Suriye müdahalesi esas olarak iç politika amaçları için yapıldı'' tezi savunuluyor.

Le Monde, aynı sayfada filozof Bernard Henri-Levy, Dışişleri eski Bakanı Bernard Kouchner ile Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nizan'ın da imzaladığı bir çağrıya yer veriyor. ''Suriyeli Kürtleri yalnız bırakmayalım!'' başlıklı çağrıda, Avrupa'nın Türk ordusunun Kuzey Suriye'ye yönelik saldırısına karşı çıkması gerektiği belirtiliyor. 

Öne Çıkanlar