Garo Paylan: AKP, üç kuruş için ülkenin kaynaklarını haraç mezat satacak

Garo Paylan: AKP, üç kuruş için ülkenin kaynaklarını haraç mezat satacak
'AKP, BAE’den gelecek üç kuruş için bu ülkenin kaynaklarını haraç mezat satacak'

Artı Gerçek’in YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya'nın hazırlayıp sunduğu "Ya Sorulmasaydı?" programının bu haftaki konuğu HDP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan oldu. Paylan, Abu Dabi Prensi’nin Türkiye’ye düzenlediği ziyarete ilişkin "AKP, BAE’den gelecek üç kuruş için bu ülkenin kaynaklarını haraç mezat satacak" dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Artı Gerçek TV’nin YouTube kanalında yayınlanan "Canan Kaya ile Ya Sorulmasaydı?" programına konuk oldu. Programda, ülkedeki ekonomik kriz ve seçim tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayan Paylan, "Tek adam rejiminin sonuçlarını yaşıyoruz" dedi.

'EN AHLAKSIZ VERGİ ENFLASYONDUR'

Türk lirasının dolar kuru karşısında günden güne değer kaybı yaşamasıyla oluşan enflasyonla ilgili konuşan Paylan, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye şu anda tek adam rejiminin sonuçlarını yaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ dedi. Peki şu anda faiz düştü mü? Hayır. Şu anda herhangi bir bankaya kredi almaya gittiğinizde en düşük kredi faizi yüzde yedi. Tek adam rejiminin, ‘ben faizi sebep olarak görüyorum, bunu da suni de olsa düşüreceğim’ inancı yüzünden Türkiye enflasyon, faiz ve kur sarmalında bir ülkedir. En ahlaksız vergi ise enflasyondur. Erdoğan kendi saplantılarına göre yol aldığı için Türkiye yoksullaşıyor. AKP ve MHP’ye oy verenler de şu anda bu durumdan rahatsız. Türkiye toplumu bir hata yaptığını anladı. Bu açıdan bakıldığında da bu sistemin değişmesi lazım. Bunun da demokratik bir yolla olması gerekiyor. AKP 19 ay daha iktidarda kalırsa dolar 20 lirayı bile görebilir."

'BAE, HENÜZ SWAP ANLAŞMASI İMZALAMADI'

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed’in Türkiye’ye düzenlediği ziyareti de değerlendiren Paylan, şöyle konuştu:

"Bu iktidar, 15 Temmuz’da darbenin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğunu defalarca söyledi. Kendi gazeteleri "Alçaklar" diye manşetler attılar. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Darbenin arkasında BAE var" dedi. Bunca laftan sonra ne oldu da BAE ile el ele kol kolasınız? Kasada para tükenirse işte böyle ağız dolusu küfür ettiğiniz insanlara muhtaç olursunuz. AKP, BAE ile yaptığı anlaşmayla evdeki son bilezikleri bozduruyor. BAE, Türkiye’de haraç mezat satın alacağı mallar için bu ilişkileri düzeltiyor. SWAP anlaşmaları da bir işe yaramaz. Bu arada BAE, henüz SWAP anlaşmasını imzalamış değil."

'TÜRKİYE EKONOMİSİ ENTÜBE HALDEDİR'

Paylan, HDP’nin ekonomik krizle mücadele önerisiyle ilgili ise "Ekonominin ilacı demokratik kararlar almaktır. Türkiye ekonomisi entübe haldedir ve bir kortizona ihtiyacı vardır. Erdoğan bugün ‘istifa ediyorum’ dese, dolar anında 10 liranın altına düşer" dedi.

'KILIÇDAROĞLU’NUN HELALLEŞME ÇAĞRISI KIYMETLİ'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısıyla ilgili de konuşan Paylan, bu çağrıyı kıymetli bulduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte yaşatılan acılarla ilgili ‘helalleşeceğiz’ demek bence çok kıymetlidir. Kendi geçmişiyle bir şekilde yüzleşme çağrısıdır. ‘Helalleşme’ kavramına yönelik dini bir söylem olması nedeniyle bazı eleştiriler de var. Sonuçta halkın anladığı bir kavram olması sebebiyle önemli. Ancak bu kavram için toplumun hazırlanması gerekiyor. Demokratik bir düzene geçip yol temizliğini yapmamız lazım."

 

Öne Çıkanlar