Garo Paylan: Sağlık Bakanı vatandaşı kandırdığı için istifa etmelidir

Garo Paylan: Sağlık Bakanı vatandaşı kandırdığı için istifa etmelidir
Garo Paylan, düzenlediği basın toplantısında vatandaşların nitelikli ve yeterli aşıya ulaşamadığını söyleyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı istifaya davet etti.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, düzenlediği basın toplantısında vatandaşların nitelikli ve yeterli aşıya ulaşamadığını söyledi.

Bu yılın seçim yılı olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyleyen Paylan, "Yurttaşlarımızın 50 bin TL'ye kadar olan bütün borçlarının faizlerini silip, ana paralarını faizsiz olarak ve uzun vadeli yapılandıracağız. Böylelikle yurttaşları faizsiz ve borçsuz yaşama geçireceğiz.

Esnafları ve KOBİ'leri faiz lobisinin insafına bırakmayacağız. Bankalarda kredi faizleri yüzde 25'e çıkmış durumda. Burdan soruyorum Erdoğan'a, hangi esnaf yüzde 25 ile borç alıp ayakta durabilir? Hangi vatandaşımız bu faizle borç alıp iflah olabilir. Hangi KOBİ yüzde 25 alabilir?" ifadelerini kullandı. 

'FAİZ LOBİSİNE AKAN PARALARI GENÇLERE AKITACAĞIZ'

KOBİ'lerin ve esnafların yüzde 25 karşılığında borçlanacaklarını ve sonucunda o kazançları da götürüp faiz lobisine ödeyeceklerini söyleyen Paylan, "Erdoğan bütün vatandaşlarımızı faiz lobisine çalıştırmaktadır. Biz faiz lobisine akan paraları, gençlere, kadınlara, emekçilere aktaracağız. Ülkemizi de bu faiz derdinden kurtacağız arkadaşlar" diyerek AKP'li Cumhurbaşkanı ve kurmaylarını eleştirdi.

İMF’SİZ PROGRAM
 
"Erdoğan, faiz lobisine çalışan, ‘IMF’siz bir IMF programı’ uygulamaktadır" diyen Paylan, şöyle devam etti: "Erdoğan ve damadının, Merkez Bankası (MB) rezervlerinden 130 milyar doları iki yılda tüketti. Saray rejiminin olduğu bir ülkede parasının güvende olamayacağını görüp ülkeyi terk eden faiz lobisi, dünyanın en yüksek faizlerinden birini veren Erdoğan’a, yeniden kısa vadeli sıcak para getirmektedir. Erdoğan, tefecilerin eline düşmüştür. Almanya, eksi faizle borçlanıp faiz geliri elde ederken, Erdoğan rejimi yoksulların ödediği vergileri faiz lobisine aktarmaktadır. Yüksek faiz için gelen milyarlarca dolar sıcak para, iki ay içinde dolar bazında yüzde 12 para kazanmıştır. Bu para, ilk fırsatta yüksek getirisini alıp ülkeden çıkacaktır." 

‘REJİM SEBEP, FAİZ SONUÇTUR’
 
"Tek adam rejimi sebep, faiz sonuç" diyen Paylan, şunları söyledi: "Dünyada eksi faizde trilyonlarca dolarlık sermaye varken, yüzde 17 faiz oranı uygulamasına rağmen döviz sorunu yaşayan Türkiye’deki ekonomi yönetiminin, sermaye çekememesinin esas sebebi; AKP’nin ülkede demokrasi ve özgürlükleri askıya alması ve tek adam rejimini inşa etmesidir. Türkiye hukukun üstünlüğü, demokrasi, ifade özgürlüğü endekslerinde alt sıralara doğru geriledikçe, uluslararası yatırımları çekmek için ihtiyaç duyulan güveni kaybetmekte, ekonomik kriz derinleşmektedir. Tek adam rejimleri, tefeci faizlerine razı olmak zorunda kalırlar" dedi. 

'GÜNDE 400 VATANDAŞIMIZ ÖLÜYOR'

Covid-19 salgınında ki çalışmalar ve aşı gündemine de değinen Garo Paylan, "Türkiye'de resmi rakamlara göre günde 180-200 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Biz bu rakamların 400-500 olduğunu düşünüyor, topladığımız verilerle rakamların bunlar olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'de üç tane uçağın düşmesi, her gün bir Soma faciasının yaşanması demektir. Bu normalleştirilemez, kabul edilemez. Buna karşı pek çok tedbirin alınmasını önerdik, 28 gün kapanmayı önerdik ancak Erdoğan buna yanaşmadı ve her gün vatandaşlarımız ölüyor buna sessiz kaldı" diyerek iktidarın pandemi döneminde sürdürdüğü çalışmaları eleştirdi.

 'AŞI KONUSUNDA TEK KANALA BAĞIMLI KALINMAMALI'

Bir çok ülkenin aşılama konusunda önemli ilerlemeler sarf ettiğini söyleyen Paylan, "Bütün demokratik ülkeler vatandaşını aşılamaya başladı. Yaklaşık 1 aydır pek çok ülke aşılama çaışmalarına başladı. BioNTech Pfizer veya Moderna aşılarıyla başladılar. Biz dedik ki Türkiye'de bu anlamda BioNTech'in aşısından da edinmelidir. Türkiye aşı konusunda tek kanala bağımlı kalmamalıdır. Bütçe görüşmesinde, sağlık bakanlığının bütçesinin artılması için teklif verdik. Gelin bütçeyi 15 milyar TL artıralım, bütün vatandaşlarımızı nitelikli ve yeterli sayıda aşıya ulaştıralım. Ama sağlık bakanlığı dedi ki 'Biz Çin aşısını alacağız' Aralık ayında 20 milyon Çin aşısı gelecek dediler, Ocak ayında gelecek dediler. Ocak ayı oldu yalnız 3 milyon aşı Türkiye'ye geldi. 3 milyon aşıyla yalnızca 1.5 milyon vatandaşımızı aşılayabilir, bu da pandemiyi kontrol altına almaz" dedi.  

'TÜRKİYE NASIL OLUYORDA ETKİSİNİ YÜZDE 91 AÇIKLIYOR?'

Türkiye, Çin aşısının etkinliğini yüzde 91 olarak duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde ise Endonezya, aşının yüzde 65 etkili olduğunu açıkladı. Brezilya'nın ise dün yaptığı açıklamada aşının etkisi yüzde 50 olarak tanımlandı. Ülkeler arasında en yüksek etkiyi Türkiye'nin açıklamış olmasına değinen Paylan, "Enflasyon rakamları yüzde 30'ları bulmuşken 14 diyorsunuz saptırıyorsunuz, memlekette 10 milyon işsizlik varken 4 milyon işsiz var gösteriyorsunuz. Hadi bunlar iş ile aş ile ilgili. Peki sağlık ile rakamlarla neden oynuyorsunuz? Brezilya'nın da yüzde 50 etkili bulduğu aşıyı siz nasıl 91 buluyorsunuz? Kim nasıl güvenecek size. Nasıl güvenecek vatandaşlar bu aşıya" ifadelerini kullandı.  

SAĞLIK BAKANLIĞINI İSTİFAYA DAVET EDİYORUM

Sağlık Bakanlığını istifaya davet ediyorum diyen Garo Paylan, "Hem vatandaşlarımızı etkili, nitelikli ve yeterli sayıda aşıya ulaştıramadığı hem de vatandaşlarımızı kandırması sebebiyle istifaya davet ediyorum. 
Bütün Türkiye vatandaşlarına sesleniyorum, bütçede kaynak var. Saraylara, yandaşlara, savaşlara akan paraların çok küçük bir bölümü ile derhal Biontec Pfizoer aşısını vatandaşlarımıza sunabiliriz. 

TÜRKİYE HALA HAZIR DEĞİL

Bir çok ülkenin aşı anlaşmalarını Eylül-Ekim ayı içerisinde gerçekleştirdiğini aktaran Paylan, "Türkiye'de hala  BioNTech aşısı yok, yeterli sayıda Çin aşısı da yok.Bu açıdan Türkiye kaynaklarını çeşitlendirmelidir. İsteyen vatandaşımız Çin aşısı olmalıdır. Ama bu aşıya güvenmeyen vatandaş da mutlaka BioNTech aşısından da yararlanmalıdır. 

65 YAŞ SINIR AÇIKLANMADI 

Çin aşısının 65 yaş üstü ile ilgili Faz-3 çalışmaları ilgili çalışmaları yapılmamış, açıklanmamıştır. Ama sağlık bakanı ilk aşamada 65 yaş üstüne uygulayacağını söylemektedir bu büyük bir skandaldır" diyerek sağlık bakanını bir kez daha istifaya davet etti. (HABER MERKEZİ)


 

Öne Çıkanlar