Gazeteci Daştan: IŞİD’lilerin cezaevinden kaçtığı bilgisi doğru değil

Gazeteci Daştan: IŞİD’lilerin cezaevinden kaçtığı bilgisi doğru değil
Gazeteci Daştan, Kuzey ve Doğu Suriye’de yer alan Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’nde 5 bin civarında IŞİD’linin tutulduğu cezaevine yapılan saldırının detaylarını anlattı.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK-  Kuzey ve Doğu Suriye’de yer alan Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’nde 5 bin civarında IŞİD’linin tutulduğu cezaevine akşam 21.00 sularında IŞİD’liler tarafından saldırı gerçekleştirildi. Olay yerinden bulunan gazeteci Nazım Daştan yaşanan saldırıya ilişkin detayları +GERÇEK’e anlattı. IŞİD’lilerin, Basil Kavşağı’nda bulunan Sadkop adlı şirkete ait 3 yakıt tankerini patlattığını söyleyen Daştan, "İlk önce motosikletlerle sonra bomba yüklü araçlarla saldırı gerçekleştirildi. Bombalı saldırının ardından iç güvenlik güçleri ile DAİŞ’liler arasında çatışmalar çıktı" dedi.

Çatışmaların yer yer devam ettiğini söyleyen gazeteci Daştan, saldırının amacının ise 5 bin IŞİD’linin cezaevinden çıkarmak olduğuna dikkat çekti. Daha önce de benzer saldırıların yaşandığına işaret eden Daştan, "Ancak güvenlik güçlerinin önlemleri sonucu başarıya ulaşmamıştı" dedi. Daştan yaşananları şöyle anlattı:

"Demokratik Suriye Güçleri, daha önce yaşanan saldırı da açıklama yaparak, DAİŞ’in benzer saldırlar yapabileceği yönünde açıklamalar yapmış ve önümüzdeki günlerde de bu saldırıların artacağını söylemişti. Nitekim bugün böylesi bir saldırı da gerçekleştirildi. Şuan medyada DAİŞ’lilerin cezaevinden kaçtığına ilişkin bilgiler paylaşılıyor ancak bu doğru değil. Bölge tamamen güvenlik güçlerinin kontrolü altında. Bölgede yaşanan yaralı sayısını teyit edememekle birlikte 2 güvenlik gücünün yaralandığı yönünde bilgi aldık.  Şuan saldırının yaşandığı bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye gönderildi. Yine bölgede koalisyon güçlerinin uçakları uçuş yapıyor. Yer yer çatışma sesleri de gelmeye devam ediyor.20 Ocak tarihi Afrin işgalinin yıl dönümü. Bu güne denk gelmesi de özel bir anlam taşıyor. Bu anlamda DAİŞ’liler harekete geçirildi."

Konuya ilişkin Demokratik Suriye Güçleri (QSD) açıklaması:

 "Hesekê'deki Xiwêran Cezaevi'nde DAİŞ'li teröristlerin gerçekleştirdiği yeni isyan ve kaçış girişimine güçlerimizin müdahale etmesi sonucu girişim başarısız oldu. Çeteler bunun üzerine Sadkop adlı şirkete ait yakıt tankerlerini patlattı. Güçlerimizin karşılık vermesi üzerine çeteler ile aralarında çatışmalar yaşanmıştır. Olaya ilişkin detaylar daha sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Hesekê’de IŞİD’lilerin saldırdığı saatlerde Türkiye'nin desteklediği grupların Şêrawa köyleriyle Til Rifet ve çevresinde sivil yerleşim alanlarını hedef alarak bombalaması dikkat çekti. Bombardıman sonucu birçok yerde maddi hasar oluştu.

Öne Çıkanlar