Gazetecilik ‘suç’ sayıldı

Gazetecilik ‘suç’ sayıldı
Gerilla kelimesi, Cizre fotoğrafı, Twitter paylaşımı ve bilgisayardaki Redhack isimli word dosyasının suç delili sayıldığı iddianame mahkemece kabul edildi.

HABER MERKEZİ -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklu bulunan 6 gazeteci hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. Aralarında 191 gündür tutuklu olan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik'in de bulunduğu gazetecilerin mahkemece kabul edilen iddianamesinde "Gerilla kelimesi, Cizre fotoğrafı, Twitter paylaşımı ve bilgisayardaki Redhack isimli word dosyası" suç delili olarak kabul ediliyor.


Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için İstanbul merkezli 25 Aralık 2016 tarihli yapılan baskınla gözaltına alınan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve muhabiri Metin Yoksu, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat, Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel için hazırlanan iddianame 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

DENİZ YÜCEL'İN DAVASI AYRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ömer Çelik, Derya Okatan, Metin Yoksu, Eray Sargın'ın "Örgüt propagandası" ve "Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme" suçlamalarından ayrı ayrı cezalandırılmasını isterken, Mahir Kanat'a ise "Örgüt üyeliğinde" ceza verilmesini istedi. Tunca Öğreten hakkında ise "Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme" ve "Örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek"ten ceza verilmesini isteyen savcı, Almanya vatandaşı Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in dosyasını ise ayırdı. 

TÜM TWİTTER PAYLAŞIMLARI SUÇ SAYILDI

Çelik'in yaptığı Twitter paylaşımlarını suç unsuru olarak değerlendiren savcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ele geçirilen maillerine ilişkin ise Çelik'in savcılıkta verdiği savunmayı yeterli delil olarak gördü. Yine Çelik'in kapatılan Dicle Haber Ajansı Haber Müdürü olması savcılık için yeterli bir delil olurken, Çelik'in haber takibi için gittiği Rojava'da çektirdiği fotoğrafalar "örgüt propagandası" için delil sayıldı. Tamamen tiwter paylaşımlarından oluşan delilerde Çelik'in, Cizre, Sur ve bölgeye dair haberleri paylaşmasını savcılığın, "Keza güvenlik güçlerine saldırıda bulunurken öldürülen teröristler için sanki halkı için bağımsızlık mücadelesi veren kişiler oldukları algısını verecek şekilde gerilla ibarelerinin kullanıldığı, silahlı terör örgütü mensuplarına yeterince yardım edilmediği şeklinde beyan ve açıklamalarda bulunmak suretiyle birçok kez terör örgütü propagandası suçunu işlediği tespit edilmiştir" demesi dikkat çekti. 

HABER YETERLİ DELİL OLDU

ETHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan'ın ise ETHA'da çalışıyor olmasını suç unsuru olarak gören savcı, Okatan'ın twiter paylaşımlarından yola çıkarak "MLKP Örgüt propagandası" yaptığını ifade etti. Okatan'ın Cizre ile ilgili paylaşımlarını da suç unsuru olarak gören savcının, Albayram mailine ilişkin, "Şüpheliden ele geçirilen dijital materyalde yapılan incelemede soruşturmaya konu olan olayla ilgili olarak REDHACK isimli hacker grubu ve maillerin hacklanmesi olayı ile ilgili olarak yapılan habere ilişkin word dosyasının ele geçirildiği tespit edilmiştir" dedi. 

'GERİLLA' KELİMESİ YETERLİ DELİL

Kapatılan DİHA Muhabiri Metin Yoksu'nun da tüm twiter paylaşımlarını suç olarak gören savcı, Yoksu'nun Twiter payalaşımlarında "Gerilla" kelimesini kullanması hem DHKP-C hem de PKK/KCK propagandası için yeterli delil oldu. 

CİZRE PAYLAŞIMI SUÇ SAYILDI

Savcılık, Gazete Yolculuk Sorumlu Müdürü Eray Sargın için de twitter hesabında paylaştığı haberlerini suç unsuru yaptığı görüldü. Yine Sargın'ın twitter hesabında Cizre'de yüzü aşkın sivilin yaşamını yitirdiğine ilişkin "Cizre'de katliam yüzün üzerinden cenaze çıkarıldı" başlığıyla yayınladığı haberi de suç delili sayması dikkat çekti. 

17/25 ARALIK FEEZLEKESİ SUÇ UNSURU OLDU

BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat’a ilişkin hazırlanan bölümde ise, Kanat'ın evinde yapılan aramada "17/25 Aralık 2013 tarihli operasyonlara ilişkin fezleke"nin bulunması suç unsuru olarak görüldü. Savcılık, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten'in evine yapılan gözaltı sırasında ise alınan bilgisayarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın maillerin zip dosyasının ele geçirildiği, yine nişanlısı ile  yaptığı konuşmalar yanı sıra arkadaşları yaptığı görüşmeler de dosyada delil olarak kabul etti. (dihaber)

Öne Çıkanlar