Geçinemeyen emekliler isyan etti: Eve kapanıp ölmeyi bekleyeceğim

Geçinemeyen emekliler isyan etti: Eve kapanıp ölmeyi bekleyeceğim
‘Eskiden et alırdık, şimdi yemeğe et tadı versin diye bulyon koyuyoruz. Evden çıkarken torunlar bir şey istemesin diye dua ediyoruz. Nasıl yaşayacağımızı bilmiyorum.’

Büyük bölümü asgari ücrete bile ulaşamayan maaşlarıyla geçinmeye çalışan 14 milyona yakın emekli, hükümetin 25 milyar TL’ye mal olacağı gerekçesiyle arttırmadığı bayram ikramiyelerini almaya hazırlanıyor. 27-29 Nisan tarihleri arasında alınacak 1100 TL ikramiye öncesi İstanbul Üsküdar’da İkramiye için bekledikleri 2 bin liranın kabul edilmemesine büyük tepki gösteren emekliler "Biz o ikramiyeyle tatile çıkmayacaktık zaten. En azından rahat rahat aylık erzağımızı alacaktık" dedi.

Kirasını, borcunu ödeyince maaşından geriye sadece 2 lira kaldığını söylüyor 60 yaşındaki Özkan Piyaz, evde dört kişi yaşadıklarını ve iki çocuğunun da okuduğunu anlattı. Evinin de kiralık olduğunu belirten Piyaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sosyal yardım istemiş. Ancak olumsuz yanıt almış.

‘NASIL YAŞAYACAĞIMIZI BİLMİYORUM, EVE KAPANIP ÖLMEYİ BEKLEYECEĞİM’

Cumhuriyet'e konuşan Piyaz, "Ailede emekli bir kişi dahi olsa hiçbir sosyal yardımdan faydalanamıyorsunuz. Devlet bana diyor ki ‘sen emekli maaşı alıyorsun, sosyal yardım alamazsın’. Ben özellikle bayram ikramiyesinden çok ümitliydim, biraz rahatlarım diyordum ama o da olmadı. Gerçekten nasıl yaşayacağız bilmiyorum. Eve kapanıp ölmeyi beklerim bu parayla. Çocuklarımı okutmak için iş aramak zorundayım" dedi.

‘TORUNLARIM BİR ŞEY İSTEMESİN DİYE DUA EDİYORUM’

"Evden çıkarken torunlar bir şey istemesin diye dua ediyoruz" diyen Orhan Karadağ ise şöyle konuşuyor: "Torunlara cips alırdım ben 7 liraya, bugün 15 lira olmuş. Bana zabıtaya şikâyet et demeyin. Zabıta görmüyor mu marketleri? Eskiden fakirlerin alışveriş yaptığı marketler şimdi süper lüks oldu. Eskiden aylık alışveriş yapardık, şimdi öyle bir şey yok. Maaş yettiği kadar alıp onunla bir ay geçinmeye çalışıyoruz."

‘ESKİDEN ET ALIRDIK, ŞİMDİ YEMEĞE ET TADI VERSİN DİYE BULYON KOYUYORUZ’

Türkiye Emekliler Derneği Üsküdar Şube Başkanı Fatma Önerge de 65 yaşında bir emekli. Marketlerden taneyle meyve sebze aldığını söylüyor. "Eskiden et alırdık rahat rahat, şimdi yemeğe et tadı versin diye bulyon koyuyoruz" diyor ve emeklilerin dertlerini şöyle sıralıyor:

"Eskiden bayramda maaştan kısıp edip 50 lira harçlık veriyorlardı toruna şimdi 20 lira bile veremiyorlar. Bağışıklığınıza dikkat edin, ton balığı, vitamin alın diyorlar bize. Ben dün brokoli alayım dedim 25 liraydı pazarda. Bir de kiralardan bıktık. TOKİ’nin Anadolu’daki projelerine başvurabilme hakkı olsa birçoğu durmaz burada gider."

12 MİLYON EMEKLİ BANKALARA BORÇLU

Türkiye’de 13 milyon 662 bin kişi emekli aylığı alıyor. Bunlardan 9 milyon 321 bini kendi aylığını alıyor. 3 milyon 950 bin kişi ise dul ve yetim aylığı alıyor. 2022 yılbaşında emeklilere yüzde 25.48-27.48 zam yapıldı. En düşük emekli aylığı 2 bin 500 TL oldu. Türkiye’de 1 milyon 266 bin emekli, bu maaşla geçinmeye çalışıyor. 12.5 milyon emekli bankalara borçlu. 8 milyonu açlık sınırının altında yaşıyor ve iş arıyor. Açlık sınırı 4 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 lira oldu. Emekliler acil olarak seyyanen zam istiyor.

‘İKRAMIYE ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENSİN’

Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, 2018’den bugüne ikramiyenin sadece yüzde 10 artırıldığını hatırlatarak, enflasyon oranına göre beş yıllık ikramiye kaybının kişi başı yaklaşık 5 bin lira olduğunu söyledi. Bu ikramiyenin emekli için yok hükmünde olduğunu vurgulayan Yavuz, "Asgari ücret acilen güncellenmeli ve en az emekli maaşı ile ikramiye bu seviyeye getirilmeli. Bu amaçla 1 Mayıs’ta da ön saflarda emeklinin sesini duyuracağız, sonrasında da her ilde sokakta olacağız" dedi.

 

Öne Çıkanlar