‘Gencecik bir kız için yeni yılda mezar taşı dilenir mi?’

‘Gencecik bir kız için yeni yılda mezar taşı dilenir mi?’
‘Yılbaşında ablam Gülistan için mezar taşı dilediğini söyledi. Çok üzüldüm. İnsan genç bir kız için yılbaşında mutluluk, huzur, sağlık ister ama ablam mezar taşı dilemişti.’

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan Gülistan Doku hâlâ bulunamadı. Tunceli Munzur Üniversitesi öğrencisi Doku'nun bulunması için yürütülen arama çalışmaları bir yıldır sonuç vermezken, olayla ilgili sürdürüldüğü belirtilen soruşturmada ise bir gelişme sağlanmadı. 21 yaşındaki Gülistan’ın kaybolmasıyla ilgili soruşturma devam etse de Doku ailesi ve kadın hakları savunucuları arama çalışmalarının yetersiz ve eksik yapıldığını düşünüyor.

"İntihar iddiası vardı. Biz neden intihar etsin, dedik. Eski Tunceli Valisi sürekli intihar ettiğini söyleyerek bedenini size vereceğiz, diyordu. Suda arama çalışmaları ara ara başlıyor, sonra yeniden bitiyordu. Madem intiharsa suda arama çalışması neden duruyor? İntihar ise bedenini arar bulurlardı. En son bütün Munzur dalgıçlar tarafından arandı ama Gülistan bulunamadı."

Bu sözler, 5 Ocak 2020’den beri kız kardeşini arayan Aygül Doku’ya ait. Kardeşini ararken gözaltına alınmak dahil çeşitli zorluklarla karşılaşan Aygül Doku ile Gülistan’ın kaybolmasının üzerinden geçen bir yılda neler yaşadıklarını konuştuk.

‘GÜLİSTAN’IN YERİNİ ZAYNAL ABAKAROV BİLİYOR!’

Kardeşi Gülistan Doku’nun kaybolduğu günden bugüne kadar etkin bir araştırma yapılmadığını söyleyen Doku, Gülistan’ın yerini bir tek kişinin bildiğini, o kişinin de baş şüpheli konumunda bulunan Zaynal Abakarov olduğunu söylüyor.

"Gülistan kaybolmadan önceki gece Zaynal Abakarov ile buluşuyor ve zorla araca bindirilmeye çalışılıyor. Aynı gün karakolluk oluyorlar. Olay yerine babası geliyor. Şimdi polislik olacak kadar o evde ne yaşandı. Çözülmüş değil. Gülistan gece Zaynal’a ‘korkuyorum’ diye mesaj atıyor. Bakın ben size ‘korkuyorum’ diye mesaj atsam, siz benim neyden korktuğumu bilirsiniz. Gülistan neyden korkuyordu, bunların hiçbiri aydınlanmış değil. Ya da Zaynal, Gülistan’ın arkadaşına ‘çok kötü bir şey oldu’ diyor. Kötü olan şey neydi, bunların hiçbiri aydınlanmış değil. Çünkü bütün düğüm o gecede saklı."

‘VİDEOLARDA GÜLİSTAN’IN ÜZERİNE YÜRÜYOR’

Bilirkişi raporu doğrultusunda Gülistan Doku ile Zaynal Abakarov’un normal bir şekilde konuşmadıklarını yansıtan video görüntüsü olduğunu hatırlatan Aygül Doku, "Videoda Zaynal, Gülistan’ın üzerine yürüyüp ona bağırıyor. Bakın Gülistan’ın nerede olduğunu Zaynal biliyor. Yetkililer intihar üzerine durmak yerine Zaynal’ın üzerinde dursaydı bugün Gülistan’ın nerede olduğunu hepimiz biliyor olacaktık" diyor.

‘BAŞ ŞÜPHELİNİN BABASININ SORGULANMASI LAZIM’

Gülistan Doku’nun kaybolduğu günden itibaren Abakarov ile iletişime geçmediklerini, üvey babası ile konuştuklarını söyleyen Aygül Doku, babasının olay ile ilgisi olmadığını söylediğini belirterek, "Avuç içi kadar bir kentte gencecik bir kız yok ve baş şüphelinin babası böyle beyanlarda bulunuyorsa bence sorgulanması lazım" diyor.

‘BİZ SADECE GÜLİSTAN’I ARAMADIK; VİCDAN ARADIK, İNSANLIK ARADIK’

Gülistan Doku’nun kaybolduğu süre içinde onu aramaktan vazgeçmediklerini söyleyen Aygül Doku, "Kaybettiğim başka bir şey olsa, bütün servetimi kaybetmiş olsam umurumda olmazdı. Ama öyle bir şey ki, 21 yaşında gencecik bir kız kaybolan. İnsan bundan nasıl vazgeçebilir ki! Evet, çok yoruldum. Ben bu süreçte sadece Gülistan’ı aramadım, ben vicdan aradım, ben adalet aradım, ben insanlık aradım. Yeri geldi muhatap aradım ama ben hiç bir şey bulamadım" diyerek aile olarak yorulduklarını dile getiriyor.

‘VALİYE TEŞEKKÜR ETMEMİ SÖYLÜYORLARDI’

Gülistan’ın intihar ettiği yönündeki iddiaların ardından Aygül Doku, intihar ettiği söylenen yere sık sık gittiğini söylüyor. Köprüye her gittiğinde İŞ-KUR Müdürü Özdemir Aktaş ve Valilik çalışanı Ferhat Güven’in de kendisiyle geldiğini söyleyerek, "Bu süreçte Gülistan için her 10 günde hashtag açılıyordu. Gündem olmasından bu insanlar çok rahatsızdı. Sürekli o gündemi bitirmem ve Valiye teşekkür etmem gerektiğini söylüyorlardı. Kimse Gülistan’ı sormasın istiyorlardı. Gülistan her gündem olduğunda onların düşmanca bakışlarına maruz kalıyordum. Ben acımı yaşamıyordum aslında ve biliyordum bir gün hakkımı adalet önünde herkesten soracağım" diyor.

‘BEN KARDEŞİMİ DEĞİL, HER ŞEYİMİ KAYBETTİM’

"Gülistan tertemiz kendi halinde gencecik bir kadındı. Gülistan’ın evimizin en küçüğünün olmasından öte bakın ben sadece kardeş acısı yaşamıyorum. Gülistan benim dostumdu, sırdaşımdı, benim arkadaşım, her şeyimdi. İnsanın başı sıkıştığında en yakının arar ya ben Gülistan’ı arardım. Bugün ben sadece kardeşimi değil her şeyimi kaybettim" diyen Aygül Doku, sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘GÜLİSTAN’A İHANET ETMEYECEĞİZ’

"Bir gün olsun kimseyi kırmayan kardeşimin bu akıbetsizliği orda bırakmak Gülistan’a ihanet olur. Ve biz Gülistan’a ihanet etmeyeceğiz. Sonuna kadar hakkını arayacağız. Bugün Gülistan’a başına kim ne getirmişse de rahat değil, bugün bana kim ne yaşattıysa da rahat değil. Çünkü hepsi şunu çok iyi biliyor bugün değilse de gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Ve adaletin yerine gelme gibi bir huyu vardır. Benim bundan kuşkum yok. Tek sarıldığım nokta suçluların adalet önünde hesap vermesi."

‘YILBAŞI DİLEĞİ MEZAR TAŞIYDI’

Yılbaşı gecesi pek çok kişiden mesaj aldığını söyleyen Aygül Doku, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Yılbaşında ablam beni arayarak yeni yılda Gülistan’ın mezar taşını dilediğini söyledi. Çok üzüldüm. İnsan genç bir kız için yılbaşında mutluluk, huzur, sağlık ister ama ablam mezar taşı dilemişti. Çünkü ona ihtiyacımız olduğunu biliyordu. Bir mezar taşımız olsa en azından Gülistan’ın bedeni burada diyeceğiz. Gülistan’a bir yerde işkenceye maruz kalıyor mu, belki bir yerde bizden yardım bekliyor. Bu sorularla yaşamak korkunç. O yüzden bir mezar taşının olması bir nebze de olsa içimizi rahatlatacak. Ve ondan sonra bizim hukuk sürecimiz başlayacak. Bakın biz bu süreçte hiçbir şey yapamıyoruz.

‘KENDİ ÜLKEMİZDE ÇARESİZ BIRAKILDIK’

"Ben çok şaşırıyorum. Ben bir yetkili olsam ve benim sorumluluğumda bir kadın kaybolsa ve ben bir yıl onu bulamazsam kendimi sorgularım. Bir yıldır bir aile, yetkililere yalvaracak duruma gelmiş. Bir aile kendi ülkesinde neden böyle çaresiz bir halde bırakıldı. Siz o kızı bulamayıp akşam kendi çocuklarınızı nasıl seviyorsunuz. Ben olsam kendi çocuklarımı sevemezdim. Ya bu işi bırakırdım ya bu kızı bulurdum. Ben yetkililerin 5 Ocak günü Gülistan’a ne oldu sorusunun yanıtını vermesini istiyorum. Bu sorunun cevabını veremiyorlarsa çocuklarını severken kendilerini sorgulamalılar."

‘YETKİLİLER BU SESE YANIT VERSİN’

5 Ocak’ta birçok kentte Gülistan Doku için eylem yapılacağını hatırlatan Aygül Doku, yetkililerin bu sese yanıt vermesini istiyor. Gülistan için bu sesin susmayacağını söyleyen Aygül Doku, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Bugün Gülistan’ın bizler için umut verici bir yanı da var. Herkesin 21 yaşında kaybolan kadının peşine düşmesi umut veriyor. Her aile Gülistan’ın yaşadığını yarın biz de yaşayabiliriz, diye düşünüyor. Yetkililerden bunca insanının sorduğu tek bir soruya yanıt vermesini istiyorum: Gülistan Doku nerede?"

*Kapak görseli: Ercan Altuntaş Artı Gerçek için çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar