Gezi tutuklamaları Çorlu Davası öncesi protesto edilecek

Gezi tutuklamaları Çorlu Davası öncesi protesto edilecek
Çorlu Aileleri'nin avukatlığını da üstlenen Can Atalay’ın Gezi Davası'nda tutuklanması, tren kazasına ilişkin yarın görülecek duruşma öncesi ilçede protesto edilecek.

Çorlu Aileleri'nin avukatlarından Can Atalay davaya ilişkin yapılan bir eylemde 


Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin öldüğü, 300’ün üzerinde kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması 25 Mayıs Çarşamba günü (yarın) Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İlk duruşması 3 Temmuz 2019 tarihinde görülen davada halen 4 kişi tutuksuz yargılanıyor.

Davanın dokuzuncu duruşması 25 Ocak tarihinde görülmüştü. Aradan geçen beş ayda taleplerinin karşılanmadığını ve dosyanın ilerlemediğini belirten Çorlu Aileleri’nin avukatları yeni duruşmaya dair bilgileri paylaştı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Soma Katliamı, Sakarya Hendek patlaması gibi çok sayıda toplumsal davada mağdurların avukatlığını üstlenen Can Atalay, Çorlu Aileleri’nin de avukatıydı. Gezi Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen ve Silivri’de tutuklu bulunan Atalay ve diğer tutuklamalar, Çorlu davasında avukatlar tarafından protesto edilecek.

5 AYDIR TEFRİK DOSYASI İDDİANAMESİ HAZIRLANMADI

Çorlu tren kazasına dair sorumluların tamamının yargılanmasını talep eden dava avukatları, mahkemeye bir isim listesi sunmuş, bu talebi kabul eden mahkeme heyeti, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Soruşturmanın Savcısı Galip Özkurşun tarafından tefrik dosyası (davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi) üzerinden soruşturmanın yürütülmesi beklenirken dosya Özkurşun’dan alınmış ve yeni bir savcıya devredilmişti.

Avukatlar, Ocak 2022’de tefrik dosyasının devredildiği savcı Fatma Öz tarafından geride kalan beş ayda, kazaya ilişkin tüm sorumluları içermesi beklenen yeni bir iddianamenin hazırlanmadığını söyledi.

Çorlu tren kazasına ilişkin savcılığın, ana yargılama dışında devam eden tefrik soruşturma dosyasına dair yeni bir iddianame hazırlaması, bu iddianamenin de mahkemece kabul edilmesi talep ediliyor. İki dosyanın birleştirilmesi kararının mahkemece verilmesiyle TCDD üst yöneticilerinin de yargılanmasının önü açılacak.

İFADE VERMEYEN TCDD ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ İÇİN TALEPTE BULUNULACAK

Haklarında suç duyurusunda bulunulan ve tefrik soruşturması kapsamında avukatlar tarafından mahkemeye bildirilen isimler arasında katliamın gerçekleştiği dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu ile birlikte toplam 26 TCDD yöneticisi yer alıyor.

Avukatların duruşmada, geçen süreçte birçok üst düzey TCDD yöneticisinin ifadesinin alınmadığını mahkeme heyetine hatırlatacağı öğrenildi. Çorlu Aileleri avukatlarının, ifade vermeyen TCDD yöneticileri hakkında kolluk kuvvetine başvurarak zorla getirilmeleri ve ifadelerinin alınması kararı verilmesini talep edeceği de belirtildi.

ANA DAVADA KİMLER YARGILANIYOR?

Çorlu faciasına ilişkin devam eden ve 10’uncu duruşması görülecek ana davada TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk tutuksuz yargılanıyor.

Davanın sekizinci duruşmasında mahkeme heyeti bu dört sanığı "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla yargılarken, "Olası kastla insan öldürme" suçlamasını yöneltmiş ve ek savunma istemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar