Gıda Mühendisleri Odası: Meslektaşımız Torun'un yanındayız

Gıda Mühendisleri Odası: Meslektaşımız Torun'un yanındayız
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Kal, meslektaşları Torun'un Seyidoğlu Gıda'da maruz kaldığı şiddeti kınayarak, 'Kadınlar işyerinde, şiddet ve baskıya maruz kalmaktadır' dedi.

+GERÇEK- Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Seyidoğlu Gıda'da fabrika müdürü olarak çalışan gıda mühendisi Tülay Arslan Torun'un, Mehmet Göksu'nun şiddet uyguladığı iddiasına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. 

Basın açıklamasını okuyan Gıda Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Zelal Kal, Tülay Arslan Torun'na firma sahibi tarafından yapılan şiddeti kınayarak, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. 

Basın açıklamasında şöyle denildi:

"İstanbul-Arnavutköy`de bulunan gıda işletmesinde fabrika müdürü olarak çalışan İstanbul şube kadın üyemiz Gıda Mühendisi Tülay Arslan Torun, 25.0Temmuz 2022 tarihinde iş yerinde firma sahibinin sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kalmıştır.

Meslektaşımız iş yeri sahibi tarafından yangın hortumuyla basınçlı su kullanılarak darp edilmiştir. Üyemiz savcılığa şikâyetini yapmış ve yasal süreç başlatılmıştır. 

Son dönemlerde giderek artan kadına yönelik şiddet, ev içi ve sokaklardan sonra iş yerlerine de sıçramıştır. Toplumun her alanında ayrımcılığı aşmaya çalışan kadınlar özellikle iş yerlerinde de engellerle karşı karşıya gelmektedir.  

İş yaşamında kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığı; eğitim ve mesleki eğitimde eşitsizlik, iş bulma ve işe alınma, ücret, çalışma koşulları, işyerindeki tutumlar, terfi, işten çıkarma ve benzeri alanlarda ve kimi zaman mobbing ile birlikte kendisini göstermektedir. Öyle ki pek çok kadınlar işyerinde, kötü ve olumsuz davranışa, şiddete, baskı ve hakarete maruz kalmaktadır.

Bu konuda iş yaşamında alınan güvenlik tedbirlerine özellikle sosyal güvenlik ve iş güvenliği tedbirlerine bakıldığında kadınlara yönelik psiko- sosyal etmenlerin gözardı edildiği görülmektedir." 

'PSİKOLİJİK VE FİZİKSEL EYMEMLERE SIKÇA RASTLAMAKTAYIZ' 

İş yerlerinde kadını küçük görerek, vasıfsızlaştırmaya çalışan, iş bitirme yeteneğinin olmadığını belirten ithamlarda bulunma, kişiliğini ve fikirlerini önemsememe, bağırma, davranışlarını sürekli olarak eleştirme, kadınların herhangi bir konuda eril bir fikre muhtaç olduğu kanısını benimsetmeye çalışma, emir yağdırma, toplantılarda ya da diyaloglarda sözlerini kesme, kadına zorla bir şey yaptırma ya da bir şey yapmaktan alıkoyma amacıyla, kadının iradesi dışında gerçekleşen fiziksel ve psikolojik zarar verici eylemlere sıkça rastlamaktayız. Gıda Mühendisleri Odası olarak bu tip şiddet eylemlerin her zaman karşındayız. 

Ayrıca kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz ve etkin bir şekilde kabul edilip uygulanması gerekmektedir.

'MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ' 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak, meslektaşımız Tülay Arslan Torun`un yanındayız, kendisine uygulanan şiddette sorumluluğu bulunan kişilerin gereken cezayı almaları için tüm hukuksal yöntemleri uygulayacağız. Toplumsal alanda artan şiddetin bir yansıması olarak değerlendirdiğimiz işyerinde yaşanan patron şiddetini kınıyor, işverenin hiçbir çalışanına şiddet ve baskı uygulama hakkı olmadığını savunuyor, şiddet uygulayanlara yönelik cezasızlık uygulamasının son bulmasını talep ediyoruz."

TORUN: ŞİDDETE SESSİZ KALMAYIN 

Toplantıya katılarak söz alan Gıda Mühendisi Tülay Arslan Torun, "Annelik hakkımı elimden aldı. İki gün boyunca çocuklarımı alamadım. İki gün boyunca 10 dakika ağlayıp 15 dakika susuyordum. Çocuklarım yeter ki beni bu halde görmesinler, yaşananlardan etkilenmesinler. Senin ne hakkın var benim annelik hakkımı elimden almaya. Ne hakkın var çalışma hayatımı, ekmek kazanma derdimi elimden almaya;  onurumu, kadınlığımı, anneliğimi elimden almaya ne hakkın var" diye konuştu. 

Torun, şiddete maruz kalanların sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayan Torun, "Sustukça bunlar oluyor. İki kişi çıksın, cesaretli olsun. Ufacık bir canlıya yapılamayacak hareketler duyulsun, görülsün. Her şeyin para olmadığını, herkesin parayla satın alınamayacağını, bazı insanların onuru ve gururu için yaşadığını bilmeleri gerekiyor. Benim tek amacım bu tür olaylara sessiz kalmasınlar, sessiz kaldıkça bu olayları daha çok yapıyorlar. Kimse bunları hak etmiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar