Gözaltılara yapılan işkence TBMM gündeminde

Gözaltılara yapılan işkence TBMM gündeminde
Halfeti'de gözaltına alınan 60 kişiye emniyette işkence yapıldığı ve birçok kişinin bedeninde kırıklar oluştuğu basına yansımıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde yaşanan çatışmanın ardından gözaltına alınan, aralarında çocukların da olduğu kişilerin götürüldükleri emniyet ve jandarma karakolunda işkenceye maruz kalmasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li vekil, fotoğraf karelerine yansıyan işkenceyi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. 

Öcalan, verdiği soru önergesiyle Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

"-Çatışmalardan sonra kaç sivil yurttaş yaralanmış ve kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

-Söz konusu çatışmadan kaynaklı olarak Urfa’da toplam kaç kişi gözaltına alınmış ve nerde tutulmaktadır?

-Gözaltına alınan Fahri Alakuş ile eşi Hanım Alakuş’un gözaltına alındıkları esnada yoğun bir işkenceye maruz kaldıkları ve bundan dolayı ağır yaralandıkları için hastaneye kaldırıldıkları iddiası doğru mudur?

-Yine aynı aileden olan Zeki Alakuş, eşi Hazal Alakuş ile oğulları Mehmet Alakuş, darp edilerek gözaltına alındıkları ve nereye götürüldüklerinin bilinmediği doğru mudur?

-Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu konu ile ilgili olarak; "Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz" şeklinde açıklamasına konu olan iddialar doğru mudur?

-Bozova ilçesine bağlı Koçhisar mahallesinde yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındıkları doğru mudur? Doğrusu ise hangi gerekçe ile gözaltına alınmışlar?

-Köylülerin gözaltına alınma aşamasında ve gözaltındayken işkenceye maruz kaldıkları ve avukatları ile görüştürülmedikleri iddiası doğru mudur?

-Dergili (Derto) köyünde yaşanan çatışmanın ardından kaç kişi gözaltına alınmıştır?

-Alakuş ailesine ait evde yaşamını yitirenlerin kimlik bilgileri tespit edilmiş midir?"

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar