Gözaltına alınan öğrencilerin avukatı: Çıplak arama dayatıldı avukat görüşü engellendi

Gözaltına alınan öğrencilerin avukatı: Çıplak arama dayatıldı avukat görüşü engellendi
Öğrencilerin avukatı Seher Eriş'in Artı Gerçek'e verdiği bilgiye göre, öğrenciler, savcılık ifadesinde ilk olarak “Çok ciddi derecede darp edildik” dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- AKP’li Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı kararnamesiyle rektör atanmasını protesto ettikten sonra gözaltına alınan öğrencilerden bazılarının savcılıktaki ifade işlemleri başladı. Öğrencilerin ifade işlemleri sürerken, adliye önünde de basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Emniyetten Çağlayan Adliyesi'ne getirilen gözaltındaki öğrenciler, muayene edilmek üzere hastaneye götürülürken darp edildiklerini anlattı. Öğrencilerin avukatı Seher Eriş'in Artı Gerçek'e verdiği bilgiye göre, öğrenciler, savcılık ifadesinde ilk olarak "Çok ciddi derecede darp edildik" dedi.

Önceki gün sabaha karşı evlerine yapılan operasyonla gözaltına alınan öğrencilerden bazılarının emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan Adliyesi'ne sevk edilmişti.

2 KİŞİ HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ

Yıldız İdil Şen ve Azad Aksoy Nöbetçi Sulh Ceza Hamileliğine tutuklanma talebiyle sevk edildi. Burak Çetiner direkt, 21 öğrenci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

ADLİYE ÖNÜNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve İstanbul'da bulunan üniversitelerin öğrencileri de, gözaltındaki gençlere destek olmak için ve serbest bırakılmaları için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Üniversiteyi savunmak suç değildir" pankartı yer alırken "Ferman Tayyib'in Üniversitesiler bizimdir", "Melih baksana kaç kişiyiz saysana" sloganı atıldı, "Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek", "Üniversitesi yargılanmaz" dövizleri taşındı.

"Bugün arkadaşlarımızın serbest kalması için buradayız" diyen çok sayıda öğrenci, üniversitelerin AKP ilçe teşkilatına dönüşmesine izin vermeyeceklerini, sokakları ve üniversiteyi AKP ve polislere teslim etmeyeceklerini vurguladı.

AKP'NİN REDDETTİĞİ 'ÇIPLAK ARAMA' İŞKENCESİ YİNE DEVREDE

Öğrencilerin basın açıklamasının ardından söz alan gözaltındaki Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin avukatı Ali Turgut, öğrencilerin çıplak arama işkencesine maruz kaldığını aktardı.

Avukat Turgut, "TEM Şube’de pek çok öğrenciye, özellikle LGBTİ bireylere çıplak arama dayatıldı. Çıplak aramaya itiraz edenlerin bir kısmının polisler paçalarından tutup pantolonlarını çıkarmaya çalıştı. İnsanlara su ve şeker verilmedi. Gıda engellendi, avukat görüşü engellendi" dedi. 

AVUKAT TURGUT: POLİS, ÇIPLAK ARAMAYA İTİRAZ EDEN ÖĞRENCİLERİN PANTOLARINI ÇIKARMAYA ÇALIŞTI

Öğrencilerin gözaltına alınması sürecinde maruz kaldıkları hukuksuzlukları anlatan Turgut, açıklamasında şunları dile getirdi: 

"Evlerinde bulunmayan insanların ev ahalisi tehdit edildi, annelerine babalarına tehditler savuruldu. Gözaltına alınan öğrenciler Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Vatan Emniyet'te bu işi terörize etmek için insanları Terörle Mücadele Şube'ye götürdüler. Operasyonu yapan Güvenlik Şube 'Biz onları TEM'de tutuyoruz' dedi ve insanlar TEM'in gözaltı hücrelerinde tutuldular. TEM Şube'de insanlara, özellikle LGBTİ bireylere çıplak arama dayıldı. Pek çok öğrenciye çıplak arama dayatıldı. Ve bir kısmına, çıplak aramaya itiraz ettiği için polisler paçalarından tutup pantolarını çıkarmaya çalıştı. İnsanların şeker ve su ihtiyacı verilmedi. Pek çok gıda yardımı engellendi, avukat görüşü engellendi ve süreç bu noktaya geldi. Bugün burada 24 kişi var ama bu 24 öğrencinin devamı gelecek, öyle tahmin ediyoruz."

ÇHD üyesi avukat Turgut, bugün de Kadıköy'de Çağlayan Adliyesi'ne desteğe gelenlerin, üst geçitte GBT yapılarak gözaltına alındığı bilgisini verdi. 

Avukat Seher Eriş ise 7 ayrı savcının ifadeye almak üzere girdiğini söyleyerek polislerin hastanede deöğrencileri darp ettiğini, buna karşı çıkan ve görüntülemek isteyen doktorların elinden telefonlarını almak istedikerini aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar