Hafter: Türkiye çekilirse ateşkes sağlanabilir, sabrımız tükeniyor

Hafter: Türkiye çekilirse ateşkes sağlanabilir, sabrımız tükeniyor
Hafter, 'Erdoğan ve Sarraj’ın paralı askerlerinin tekrarlanan ateşkes ihlallerine ve Berlin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri konusunda sabrımız tükeniyor' dedi.

General Halife Hafter, 'ateşkesin ancak belirli koşulların yerine getirilmesi halinde sağlanabileceğini' söyledi. Doğu güçlerini temsil eden Hafter, "Suriye ve Türkiye'nin paralı askerlerinin geri çekilmesi, Türk silahlarının Trablus'a tedariğinin sona ermesi ve terörist grupların ortadan kaldırılması ile ateşkes sağlanabilir" dedi.

Libya’da Trablus hükümetine savaş açan General Halife Hafter, Türkiye ve Suriye’nin ‘askerlerini çekmeleri halinde ateşkes yapmaya hazır olduğunu’ söyledi. Libya’nın doğusunu kontrol eden Hafter, ateşkesin sağlanabilmesi için Ankara’nın Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)’ne silah ve mühimmat desteğini çekmesi gerektiğini ifade etti.

Hafter, "Ateşkes ancak bir dizi koşul yerine getirildiğinde sağlanacaktır. Suriye ve Türkiye’nin paralı askerlerinin geri çekilmesi, Türk silahlarının Trablus’a tedariğinin sona ermesi ve terörist grupların ortadan kaldırılması ile ateşkes sağlanabilir" dedi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayez Sarraj’ın ‘Türkiye ve Katar’dan gelen emirler doğrultusunda BM sponsorluğundaki Cenevre görüşmelerine katılımını askıya aldığını hatırlatan Hafter, "Sarraj Ankara ve Doha’dan emir alıyor ve bunlarla hiçbir şey yapamaz. Bunun kanıtı ise Recep Tayyip Erdoğan’ın UMH’nin görüşmelerden çekilmesi yönündeki açıklamaları. UMH hükümeti Türkiye ile Katar’la birlikte militanlara ve terörist gruplara bağımlı" ifadelerini kullandı.

Hafter ayrıca, Libya Ulusal Ordusu’nun BM Libya Misyonu ve BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame tarafından yürütülen ve Libya topraklarına güvenlik ve istikrar getirme amacını taşıyan bütün inisiyatiflere açık olduğunu vurguladı.

General ayrıca, UMH’nin ateşkesi ihlal eden adımları karşısında ‘sabırlarının tükendiğini’ söyledi ve "Erdoğan ve Sarraj’ın paralı askerlerinin tekrarlanan ateşkes ihlallerine ve Berlin yükümlülüklerini yerine getirememeleri konusunda sabrımız tükeniyor" dedi. 

Öne Çıkanlar