‘Aynı gemide olduğumuz söyleniyordu'
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Maaşlarını ve tazminatlarını alabilmek için mücadele eden bin 500 Bimeks işçileri olarak perşembe günü şirket sahibi olan Murat Akgiray, kardeşi Vedat Akgiray ve oğlu Ahmet Akgiray’ın hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Emine Soysal, "Düşünsenize çalışıyorsunuz ama para alamıyorsunuz ve gideriniz, geliriniz olmadığı halde artıyor" dedi.
Türkiye’nin en büyük teknoloji ürünleri mağazalarından biri olan Bimeks, mali krizi gerekçe göstererek önce birçok mağazasını boşalttı, sonra da sırayla kapatma işlemine giderek yüzlerce işçiyi işten çıkardı. İşçiler, hiçbir hakkını alamadan işten çıkarıldı. Sayısı 1500’ü bulan işçilerin her biri on binlerce lira alacağı için eylemlere başladı.
Iflas vermediler yönetim kurulu dağıtılarak batik şirket gibi göstermeye çalıştılar. Hâlâ daha iflas vermiş değiller. Zaman aşımını bekliyorlar diye dusunuyoruz
Şirketin, 2018 yılında yönetim kurulunu dağıtarak şirketi 'batık' olarak göstermelerinin ardından ülkenin dört bir yanında mağdur edilen işçiler önce sosyal medya üzerinden sonra bulundukları alanlarda eylemler gerçekleştirdiler. Bimeks’in patronu Murat Akgiray, kardeşi Vedat Akgiray ve oğlu Ahmet Akgiray’ın şirketin ortaklarından. Bimeks işçileri geçtiğimiz gün şirketin ortaklarından Vedat Akgiray’ın görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi önün de basın açıklaması yapmış açıklama sonrası oturma eylemi yapmak isteyen işçilere polis sert müdahalede bulunarak hem işçileri hem de işçilere destek amacıyla gelen öğrencileri gözaltına almıştı.
Boğaziçi Üniversitesi önünde açıklama yapıldıktan sonra gözaltına alınan ve hakkını alamadığı için direnişte olan bin 500 işçiden biri Emine Soysal. Bimeks’te 2016 yılı itibariyle maaş alamadıklarını işe gidebilmek için borç para aldığını ifade eden Soysal, "Kardeşimle birlikte evi geçindiriyordum. O dönem kardeşim işten ayrılmıştı. Kirada oturuyorduk. Ev kirası, faturalar derken borcum birikti haliyle. Düşünsenize çalışıyorsunuz ama para alamıyorsunuz ve gideriniz, geliriniz olmadığı halde artıyor" diyor ve ekliyor:
"Hepimizin aynı gemide olduğu söyleniyordu. Allah’ın izniyle bu sürecin en kısa zamanda biteceği ve sabırlı olmamız isteniyordu."
2016’da nişanlandığını ve evlilik hazırlıkları yaptığını vurgulayan Soysal, "Tazminatımı alıp çıkmayı düşünüyordum. Çünkü ki bu benim en doğal hakkımdı. Eksikliklerimi tazminatımla giderecektim kısmen. 3 ay maaş alamayınca nikâh yaptım ve hem noterden hem elden evraklarımı teslim ettim. Aralık 2016 itibariyle ayrıldım" diyen Soysal, 2016 yılı itibariye ayrıldığı şirketten alacağını alabilmek için defalarca şirkete uğradığını söylüyor ve ekliyor:
"Fakat her defasında ödeneceği söylendi. Üstelik Akgiraylar bunu insan kaynaklarına söyletiyor kendileri benimle görüşmüyordu. Ne zaman gitsem merkezde olmadıkları söyleniyordu. Maddi anlamda zorda kaldığım için dava açamadım çünkü vekalet ücretini verecek param yoktu. Ayrıca hukuki süreçler için para gerekiyordu."
‘DOLANDIRILDIĞIMIZI BİLMİYORDUK’
Haklarını alabilmek için hukuk mücadelesi başlatıp kazanan işçilerin olduğunu sözlerine ekleyen Soysal, davayı kazanmalarına rağmen işçilerin haklarını alamadığına dikkat çekiyor ve ekliyor:
"Kazanmalarına rağmen hiçbiri tazminatlarını alamadı.Çünkü şirket peyderpey mağazaların içini boşaltıyordu. Arkadaşlarım ahlak sahibi insanlar çok şükür. Düzelecek diye beklediler ve aslında bir hırsızlık ve dolandırıcılık olayı içinde olduklarını bilmiyorlardı. Hatta Murat Akgiray’la görüşmeye giden arkadaşlarıma kendisi ‘Bimeks bana da borçlu benimde şirketten alacağım var’ gibi saçma bir söylemde bulundu."
SOSYAL SORUMLULUK ADINA DOWN SENDROMLU İNSANLARIN HAKLARI GASP EDİLDİ
Bimeks’in anonim şirketi olduğu için hukuki olarak yollarının tıkandığını, bu durumda şirket sahiplerinin mal varlığı üzerinden bir hak iddia edemediklerini dile getiren Soysal, "O kadar profesyoneller ki hukuki açıdan açıkları biliyorlar ve onu kullanıyorlar. Bununla birlikte ‘Sosyal sorumluluk projesi’ adı altında mağazalarda çalıştırdığı down sendromlu arkadaşlarımızın da hakları ödenmemiş onların mağduriyetleri de var" diyen Soysal haklarını alabilmek adına direndiklerini, seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtiyor.
‘HAKLI VE KARARLIYIZ’
Haklı ve kararlı olduklarını göstermek adına Boğaziçi Üniversitesi önünde bir gece oturma eylemi yapmak istediklerini söyleyen Soysal, ‘hırsız’ olarak nitelediği Boğaziçi Üniversitesi’nde hocalık yapan Vedat Akgiray’ı bünyesinde bulunduran Boğaziçi Üniversitesi’nin çözüm kapısı olması adına, üniversite önünden eylem yapmak istediklerini söyledi.
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Soysal, Boğaziçi Üniversitesi yönetimine de çağrıda bulunarak Vedat Akgiray’ın üniversite ile olan bağını bitirmesini talep etti. "Belki böylece samimiyetlerine inanırız ve üniversite de daha fazla saygınlık kaybı yaşamaz" diyen Soysal son olarak Perşembe günü Çağlayan Adliyesi’ne giderek Giray kardeşler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin Vedat Giray'la kendilerini masaya oturtmasını talep eden Soysal, talepleri karşılanmazsa üniversite kapısı çadır kuracaklarını belirtti.