Hamburglu milletvekillerinden İstanbul Sözleşmesi ve HDP'ye yönelik baskılara karşı ortak metin

Hamburglu milletvekillerinden İstanbul Sözleşmesi ve HDP'ye yönelik baskılara karşı ortak metin
Hamburg'da geçen yıl Alevi dernekleri ve demokratik sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle seçilen SPD Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Barış Öneş metne imza atmadı.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile İstanbul Sözleşme'sinden çekilmesi ve son günlerde HDP'ye yönelik siyasi baskılar Hamburglu parlamenterleri harekete geçirdi. 

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Milletvekili Ali Şimşek, Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir ve Yeşiller Partisi Milletvekili Miriam Block inisiyatifinde 'Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nin feshinden geri dönmeli, Milletvekillerinin yeri hapishaneler değil; parlamentolardır' başlıkla hazırlanan metne  121 parlamenterden 71'i imza verdi. 

Hamburg'da geçen yıl gerçekleşen eyalet meclisi seçimlerinde başta Alevi dernekleri ve birçok demokratik sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle seçilen Alman Sosyal Demokrat (SPD) Parti Hamburg Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Barış Öneş'in ise ortak metne imza atmamaları dikkat çekti. 

Ortak metin şu şekilde: 

'HAMBURG MİLLETVEKİLLERİ OLARAK TALEPLERİMİZ'

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nin feshinden geri dönmeli Milletvekilleri parlamentolara aittir; hapishanelere değil! 

Türkiye'de son günlerde tırmanan dramatik olaylara tanık olduk. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘homofobik gerekçeler‘ ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‚Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden kararname ile çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011 yılında oy birliğiyle parlemontoda kabul edilen bu sözleşmeden çekilmekle; parlamentonun kararını dahi tanımamaktadır. 

Bir süre önce tanınmış insan hakları savunucusu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Milletvekili Gergerlioğlu, sabah namazını kılmak istediği esnada parlamentoda aşağılayıcı bir şekilde gözaltına alındı. Aynı gün, ülkenin ikinci büyük muhalefet partisinin (HDP) kapatılması istemiyle hakkında işlemler başlatıldı. 

Buna ek olarak, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilen iddianameye göre aralarında HDP üst düzey parti yöneticileri ve tanınmış politikacıların da bulunduğu 678 parti üyesine en az beş yıl süreyle siyasi yasağın uygulanması istenmektedir. Yine bu süreçte Türkiye’nin birçok kentinde muhalif düşünen kişiler gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. 

Bizler, Hamburg eyalet milletvekilleri olarak Türkiye'deki kadın hareketleri ile dayanışmayı destekliyoruz! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshini geri çekmesini ve bu sözleşmenin tam anlamıyla uygulanmasını talep ediyoruz. 

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasını kınıyor, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davanın derhal sonlandırılmasını ve siyasi nedenlerle tutuklu bulunanların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. 

Aşağıda imzası bulunan parlamenterler olarak Türkiye'deki demokratik güçlerin yanındayız. 

Toplam 71 Milletvekili: 

İnisiyatif sahipleri: Miriam Block, Hamburg Yeşiller Partisi Meclis Grubu Cansu Özdemir, Hamburg Sol Parti Meclis Grubu Ali Şimşek, Hamburg SPD Meclis Grubu 

İMZACILAR:

HAMBURG YEŞİLLER PARTİSİ MECLİS GRUBU

Maryam Blumenthal Eva Botzenhart Filiz Demirel Rosa Domm Sina Demirhan 
Olaf Duge Mareike Engels Alske Freter Gerrit Fuß Michael Gwosdz René Gögge Britta Herrmann Sina Imhof Jennifer Jasberg Linus Jünemann Lisa Kern Dominik Lorenzen Andrea Nunne Christa Möller Farid Müller Ivy May Müller Johannes Müller Lisa Maria Otte Dr. Miriam Putz Dennis Paustian-Döschner Ulrike Sparr Dr. Till Steffen Dr. Gudrun Schittek Yusuf Uzundag Lena Zagst Peter Zamory 

HAMBURG SOL PARTİ MECLİS GRUBU

Sabine Boeddinghaus Heike Sudmann David Stoop Deniz Celik 
Dr. Carola Ensslen Dr. Stephanie Rose Insa Tietjen Mehmet Yildiz Metin Kaya 
Norbert Hackbusch Olga Fritzsche Stephan Jersch 

HAMBURG SPD MECLİS GRUBU

Dirk Kienscherf Ole Thorben Buschhüter Danial Ilkhanipour Sami Mousa Dr. Christel Oldenburg Arne Platzbecker Frank Schmitt Dr. Tim Stoberock Dr. Isabella Vertes-Schütter Dagmar Wiedemann Ekkehard Wysocki Claudia Loss Vanessa Mohnke Clarissa Herbst 
Anje Quast Astrid Hennies Lars Pochnicht Philine Sturzenbecher Kazim Abaci Iftikar Malik 

HAMBURG CDU MECLİS GRUBU

Dennis Thering Dennis Gladiator Dr. Anke Frieling Birgit Stöver Andreas Grutzeck 

'HDP'Yİ YOK EDERSEK, KENDİMİZİ DE YOK EDERİZ'

Hamburg Alevi Toplumu Kadın Kolları Başkanı Saadet Kılıç, sözkonusu ortak  metne  Türkiye kökenli , üstelik Sosyal Demokrat Parti'den iki milletvekilinin imza vermemesine sert tepki göstererek 'Açıkçası yadırgıyorum. Sebep ne olursa olsun, İstanbul Sözleşmesi ve HDP konusu Türkiye'nin demoklasi kılıcıdır. HDP'yi yok saymak, kendimizi yok saymakla birdir. Sesimizi buralardan duyuramazsak; oturduğumuz koltuklara yazık' dedi. 

Hamburg'un tanınmış kadın haketi öncülerinden Kadriye Bakşi ise sözkonusu iki milletvekilinin imza vermemesi ile ilgili olarak şunları söyledi: ' 1. ihtimal: Göçmen kökenli milletvekilleri olarak Türkiye konularına çekilmek istememek  olabilir. 2. ihtimal: Korku olabilir. Türkiye'ye gidip, gelirken sınırlarda yaşanan korku. 3. ihtimal ki bunu düşünmek bile istemiyorum. Sözkonusu bu milletvekillerinin  demokratik düşünmemeleri. O zaman sadece vekil olmak için mi siyaset yapılıyor? Bu Alman vekilleri için de geçerli tabii. 

Öne Çıkanlar