Haydarpaşa’da bin yıllık insan iskeleti bulundu

Haydarpaşa’da bin yıllık insan iskeleti bulundu
Tarihi kalıntılar bulunduğu, hatta kazı çalışması yapıldığı yalanlanan Haydarpaşa'da bin yıllık insan iskeleti ve hala akar durumda bir Bizans çeşmesi bulundu.

Haydarpaşa Garı'nda yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar bulunduğu haberlerini yazılı açıklama ile yalanlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bir adım ileri gidip Haydarpaşa Garı'nda arkeolojik kazılara başlandı' haberlerini de yalanlamıştı.

Bakanlık yalanlayadursun, Haydarpaşa Garı çevresinde, Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü denetiminde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında neredeyse her gün yeni tarihi kalıntılar çıkartılıyor.

İLGİLİ HABER: HAYDARPAŞA GARI'NDA ARKEOLOJİK KAZI YOK

Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı çevresindeki arkeolojik kazılarda 2 bin yıllık olduğu düşünülen duvar ile üzerinde koku kolyesi olan ve bin yaşında olduğu düşünülen bir iskelet bulundu.

KAZILARDA AKAR DURUMDA BİZANS ÇEŞMESİ ORTAYA ÇIKTI

İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla 11 Mayıs’ta başlayan arkeolojik kazı çalışmalarında şadece mezar kalıntısı bulunmuyor.

Kazılar sırasında bulunan Bizans dönemine ait çeşmenin hakla aktif olması arkeologları şaşırttı. Yetkililerin verdiği bilgilere göre kazı alanında bulunan su kanalları bu çeşmeye bağlanıyor. İstanbul’un akar durumda olan tek Bizans çeşmesi olduğu belirtilen çeşmenin suyu yapılan testlere göre içilebilir kalitede. Arkeologlar, suyun temiz kalmasını o dönemki mimari faaliyetlerin özenle yapıldığını gösterir nitelikte olduğunu ifade etti.

KONSTANTİNOS VE JUSTINIANUS'A AİT BİNLERCE ALTIN VE GÜMÜŞ SİKKELER ÇIKIYOR

Kazı alanında süren çalışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 2 bin adet sikke bulundu. Altın ve gümüş sikkeler oldukça temiz durumda ve üzerindeki yazılardan nerede basıldığına ve dönemine ait bilgiler yer alıyor. Bulunan sikkelerden bazılar M.S 610- 641 III. Konstantinos, M.S 527- 565 I. Justinianus’a ait.

NERESİNE KAZMA VURULSA TARİH FIŞKIRIYOR

3 müze uzmanı, 18 serbest arkeolog, 1 restoratör, 1 fotoğrafçı ve yaklaşık 400 işçinin görev yaptığı alanda, peronların olduğu kısımda ise Hellenistik döneme ait olduğu düşünülen ve demir kenetlerle birbirine bağlı kesme dörtgen blok taşlardan yapılan bir podyum bulundu. Peronların kuzeyinde bulunan alanda sürdürülen çalışmalarda ise batı yüzü kesme dörtgen blok taşlarla çok düzgün bir şekilde inşa edilmiş, sandık duvar tekniği ile yapılmış büyük bir duvar tespit edildi. Yer yer kesintiye uğrayan ancak uzunluğu 100 metre, genişliği ise 3 metre olan bu duvarın henüz hangi döneme ait olduğu kesinleşmiş değil. Ancak arkeologlar duvarın 2 bin yıllık bir geçmişe sahip sur duvarının devamı olduğunu düşünüyor. Duvarın önündeki toprak yapısını inceleyen arkeologlar limanının bu noktadan başladığını ifade ediyorlar. İbrahimağa bölgesinde yapılan kazılarda da Orta Bizans dönemine ait seramik tuğla fırını açığa çıktı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar