HDP’den Grup Yorum çağrısı: Talepleri karşılansın

HDP’den Grup Yorum çağrısı: Talepleri karşılansın
Açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerinin taleplerini Meclis’te dile getiren HDP’li Musa Piroğlu, taleplerin karşılanması çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Meclis’te 190 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum üyeleri için basın toplantısı düzenledi. HDP’li vekiller tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Grup Yorum üyelerinin taleplerini duyurmak ve kamuoyunda duyarlılık yaratmak için basın toplantısını yaptıklarını belirtti.

Türkiye’de muhalif basının uzun süredir baskı altında ve saldırıların hedefinde olduğunu söyleyen Piroğlu, "AKP iktidarının baskı ve zora dayalı politikaları, yoğunlaşmaya başladıkça, halkın üzerindeki ağır baskı, işçilere, emekçilere, Kürt halkı ve Alevileri, kadınları karşısına alan saldırıları yoğunlaşmaya başladıkça, sanatçıların hedef olduğu saldırılarda benzer bir yoğunlukla devam etmektedir. Bunun somut örnekleri ciddi şekilde yaşanmaktadır" dedi.

‘190 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDELER’

Sanatçılara dönük saldırılarının en son örneklerinden birinin de Grup Yorum konserlerinin yasaklanması olduğunu belirten Piroğlu, şunları söyledi: "Grup Yorum bu ülkede direnişin, emeğin, ezilenlerin marşlarının dile getirildiği neredeyse bütün ülke insanlarının bir şekilde tanıdığı tarihsel bir oluşumdur. Hapishanelerde oluşmuş, direncin içinde oluşmuş ve bu direncin içinde kalmayı devam etmiştir. AKP iktidarı  son süreçte Grup Yorum’un bütün konserlerini yasaklamış, İdil Kültür Merkezi defalarca basılmış, üyeleri gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Bu saldırıları protesto etmek isteyen Grup Yorum üyeleri, 190 gündür açlık grevinde. Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Grup Yorum üyelerinden Barış Yüksel  açlık grevi eyleminin 187’nci,  İbrahim Gökçek 186, Ali Aracı 119 gündür  açlık grevinde. Kısa bir zaman önce tahliye edilen ve açlık grevini dışarıda sürdüren Bahar Kurt 192, Helin Bölek ise 183 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde."

‘TALEPLERİ HAKLI VE MEŞRUDUR’

Açlık grevinde olan üyelerin ölüm sınırında olduğunu ve zorla müdahale edilme tehdidiyle karşı karşıya olduklarını aktaran Piroğlu, Grup Yorum üyelerinin taleplerinin şöyle sıraladı: "Talepleri; konser yapmalarının önündeki engellemeler kaldırılmalı, tutsak Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılmasını, davaların düşürülmesini, kültür merkezlerine yapılan baskınların sona erdirilmesini talep ediyorlar. İçeride ve dışarıda Grup Yorum’a yönelik hukuka aykırı uygulamalar son bulana kadar açlık grevine devam edeceklerini belirtiyorlar."

Grup yorum üyelerinin taleplerine devletin ses vermesi için çağrıda bulunan Piroğlu, "Grup Yorum üyelerinin bu taleplerinin karşılanarak açlık grevlerinin insan haklarına yakışır bir şekilde sona erdirilmesini talep etmek için buradayız. Bu talepler yasal ve meşru taleplerdir. Grup Yorum bu ülkenin ezilenlerin seslerinden biridir" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar