HDP'den HSK seçimleri açıklaması: Böyle bir ilkesizliğin tarafı olacaklar

HDP'den HSK seçimleri açıklaması: Böyle bir ilkesizliğin tarafı olacaklar
Yeni HSK üyelerinin seçiminde Cumhur ve Millet İttifakı'nın uzlaşıya vardığı bildirildi. HDP, 'Bundan sonra alınan haksız kararlarda Millet İttifakının da imzası olacak' dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillerinin katılımıyla, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. HSK seçimlerine katılmayacaklarını duyuran Beştaş, Millet İttifakını işaret ederek, "Böyle bir ilkesizliğin tarafı olacak" ifadelerini kullandı.

Yeni HSK üyelerinin seçiminde, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın büyük ölçüde uzlaşıya vardığı belirtildi. Buna göre; Meclis’in belirleyeceği 7 yeni HSK üyesinden, 3’ü Millet İttifakı’nın, 4’ü de Cumhur İttifakı’nın önereceği üyeler arasından seçileceği öğrenildi.

'BÖYLE BİR İLKESİZLİĞİN TARAFI OLACAK'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise yargıya güvenin sıfırlandığını vurgulayarak, seçimlere katılmayacaklarını bildirdi. Beştaş, "Bundan sonra bu yargı mekanizmasının vereceği bütün haksız kararlarda sadece AKP ve MHP’nin değil aynı zamanda Millet İttifakının da imzası olacaktır. Böyle bir ilkesizliğin tarafı olacaktır" diye konuştu.

"HSK, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda kurul olarak çok kilit bir konumda ve önemli bir yerde duruyor" diyen Beştaş, "Hakim ve savcıların özlük işleri, atamaları sürgün edilmeleri, terfi edilmeleri veya haklarında soruşturma açılmaları gibi birçok temel meselede yetkili bir kurul olarak orta yerde duruyor. Bu kurulun yapısı 2018 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumunda tamamen değişti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bu kurulun 7 üyesini Cumhurbaşkanı atar, 7 üyesini TBMM seçer diye bir madde var" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar