HDP'den 'istifa' açıklaması: Karabulut AKP’nin kayyım tehdidine boyun eğmiştir

HDP'den 'istifa' açıklaması: Karabulut AKP’nin kayyım tehdidine boyun eğmiştir
HDP, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan Beldesi Belediye Başkanı iken partiden istifa ettiğini açıklayan Fırat Karabulut’a dair açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan Beldesi Belediye Başkanı iken partiden istifa ettiğini açıklayan Fırat Karabulut’a dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, AKP ile MHP iktidarının 19 Ağustos tarihinde bu yana HDP’li belediyelere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar sonrası iktidar cephesinden kimi kesimler tarafından HDP’ye karşı özel psikolojik savaşın yürütüldüğü vurgusu yapıldı. Açıklamada, "Bu süre zarfında; Belediye Eşbaşkanlarımıza, Belediye Meclis Üyelerimize ve İl Genel Meclis Üyelerimize bir takım ahlaksız teklifler yapılmıştır. Bu tekliflerin başında, HDP’den istifa ettikleri takdirde kayyım atanmayacağı veya tutuklanmayacakları şeklinde mesajlar gelmektedir" denildi. 

‘SÖYLEMLER GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR’

Açıklamada, "Yapılan bu tür ahlaksız tekliflere seçilmişlerimizin gösterdiği genel tutum ise; bu yaklaşımın bir onursuzluk olduğu, her koşul altında partimiz HDP çatısı altında çalışmalarını devam ettirecekleri ve halkın ortaya koymuş olduğu irade beyanına asla ihanet edilmeyeceği şeklinde olmuştur" ifadesine yer verildi.  

‘MESAJ GÖNDERİLDİ’

Bu kapsamda istifa teklif edilen belediyelerden birinin de Bekirhan Belediyesi olduğu belirtilen açıklamada, "AKP’nin memurları tarafından, belediyede görev yapan bir personel aracılığıyla, Belediye Eş Başkanı Fırat Karabulut’a, kayyım ve tutuklama tehdidi içeren bir mesaj gönderilmiştir. İktidar cephesi tarafından gönderilen ve siyasi etikle uyuşmayan bu ahlaksız teklif sonrası, Fırat Karabulut irade gösterememiş ve korku sarmalına kapılmıştır. Fırat Karabulut, kayyım atamasından korktuğu için 20 Kasım’da HDP’den istifa etmiştir. İstifa kararının ardından Karabulut, Belediye Meclis Üyelerine ve Bekirhan halkına parti ile bir sorunu olmadığını, korktuğu için istifa ettiğini açıkça belirtmiştir" diye belirtildi. 

Ancak Karabulut’un yaptığı bu açıklama ile basına verdiği demecin birbirinden farklı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Fırat Karabulut’un basına verdiği demeç üzerinden parti tüzüğü ile uyuşmazlık yaşadığı için istifa ettiği yönündeki söylemleri gerçeği yansıtmamaktadır. Parti tüzüğümüz seçim öncesinde kamuoyuna açıklanmış ve tüm adaylarımız tarafından kabul görmüştür. Asıl olan; AKP’nin yürütmüş olduğu kirli politikalara direnemeyip boyun eğildiği için bir istifanın gerçekleştiğidir" denildi.

‘KAZANIM HALKIN VE PARTİNİNDİR’

Açıklamada, Karabulut’un belediyeden de istifa etmesi önerisi yapılarak, şöyle denildi: "Ayrıca kazanılan bir hak vardır ve bu kazanım; halkın ve partinin kazanımıdır. HDP’den istifa eden bu kişinin bundan sonraki süreçte Bekirhan halkının direngen iradesini yansıtamayacağı aleni bir şekilde ortaya çıkmıştır. HDP listelerinden seçime girip seçilen ve parti ilkeleriyle çelişki yaşadığı gerekçesiyle istifa ettiğini açıklayan Fırat Karabulut’un çelişki yaşadığı tek şey kendisidir. Fırat Karabulut, onu HDP adına seçen halkın iradesini kendi korkuları uğruna savunma cesaretini gösterememiştir. Bulunduğu makam olan Belediye Eşbaşkanlığından da istifa etmesi ahlaki ve vicdani sorumluluğunun bir gereğidir."

'TARİH HER ZAMAN  DİRENENLERİ YAZAR'

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "31 Mart seçimlerinde AKP/MHP faşizmine karşı yerel yönetimler seçimlerinde yaşatmış olduğumuz hezimetin ardından, partimiz HDP için bundan sonraki dönemi, demokratik mücadeleyi büyütme, halkın iradesine ve onuruna sahip çıkma dönemi olarak görüyoruz. Bu vesile ile başta cezaevlerinde bulunan 20 Belediye Eşbaşkanımız, 8 Belediye Meclis Üyemiz ve 2 İl Genel Meclis Üyemizin faşizme karşı direnişlerini selamlıyoruz ve bu yoldaki mücadeleyi devam ettireceğimizi ifade ediyoruz. Yine siyasi iktidarın yürütmüş olduğu tüm bu ahlaksız ve kirli politikalara karşı, HDP saflarında yer alan ve bir an bile olsa vazgeçmeyi düşünmeyen tüm seçilmişlerimizin direngen tutumunu esas aldığımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz. Koşullar ne olursa olsun demokratik tutumumuzdan vazgeçmeyeceğimizi, halkın iradesine sahip çıkmaktan asla geri adım atmayacağımızı ve atılacak geri adımı da onursuzluk olarak kabul edeceğimizi belirtiyoruz.

Tarih her zaman ve her koşulda direnenleri yazar. Faşizm karşısında onurlu bir direniş sergilemeyen, faşizmden yana tavır alanlar, tarihin karanlık sayfalarında yer alacaktır."

KARABULUT'UN İSTİFA AÇIKLAMASI

HDP'nin bölgedeki siyasetinin, ailesine ters düştüğünü belirten Karabulut, HDP içindeki eş başkanlık sistemiyle uyuşamadıklarını ve bu yüzden istifa ettiğini söyledi.

Karabulut açıklamasında, "Genç yaşta olmama rağmen siyasete ilk kez atıldım ve başarıya ulaştım. 8 Aylık süre içinde HDP’nin parti tüzüğünde çeşitli uyuşmazlıklarla karşılaştım ve HDP’nin bölgemizdeki siyaseti, ailemize ve halkımıza ters düşüyor. Örneğin Eş Başkanlık sistemine uyuşmadık. HDP’den istifa ettim. Partiyle hiçbir bağım kalmamıştır. Bağımsız olarak Bekirhan halkına hizmet etmeye devam edeceğim" dedi.

Öne Çıkanlar