HDP'den 'Suriye'deki tesislerin ve zeytinyağının yağmalanma' iddialarına ilişkin soru önergesi

HDP'den 'Suriye'deki tesislerin ve zeytinyağının yağmalanma' iddialarına ilişkin soru önergesi
HDP Milletvekili Kenanoğlu, bir bakanın kardeşi ve bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin içinde olduğu belirtilen 'yağmalama iddialarına ilişkin' Meclis'e araştırma önergesi verdi.

ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, bir bakanın kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin içinde olduğu söylenen Suriye’deki sanayi tesislerinin ve zeytinyağının yağmalanma iddialarına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi.

Kenanoğlu, Suriye’deki sanayi tesislerinin ve zeytinyağının yağmalanarak Türkiye’ye getirilmesine kimlerin ve hangi firmaların aracılık ettiğinin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98'inci ve Meclis İçtüzüğü'nün 104'üncü ve 105'inci maddeleri uyarınca HDP Meclis Grubu adına araştırma önergesini gerekçesiyle beraber TBMM’ye sundu.

Araştırma önergesi metninde şu ifadeler yer aldı:

"Suriye’deki sanayi tesislerinin ve zeytinyağının yağmalandığı, bu yağmayı yapanların arasında bir bakanın kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin de işin içinde bulunduğu kamuoyuna yansımıştır. Basına yansıyan iddialara göre; Suriye’deki bir sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların çok üst düzey bir kişinin kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin iş insanı olan eşinin yağlamayı yapan şirketin sahipleri olduğu belirtilmektedir.

Türkiye sınırları dışında, Suriye’de yaşanan savaş atmosferinde bir sanayi bölgesinde bulunan tesislerinin sökülüp Türkiye’ye getirilmesi uluslararası kaçakçılık suçu kapsamına girmektedir. Dolayısıyla, Suriye’nin en önemli sanayi tesislerinin bulunduğu bölgeden fabrikaların sökülmesi ve zeytinyağının yağmalanarak Türkiye’ye sokulmasının kim veya kimler tarafından yapıldığı, hangi firma aracılığı ile getirildiği, bu işi yapanlar arasında üst düzey devlet yetkilisi (bakan) yakınlarının olduğu iddialarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98'inci ve Meclis İçtüzüğü'nün 104'üncü ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma sürecinin başlatılması gereğini arz ve teklif ederim.

- Suriye’deki sanayi tesislerinin ve zeytinyağının yağmalandığı, bu yağmayı yapanların arasında bir bakanın kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin eşinin de işin içinde bulunduğu kamuoyuna yansımıştır. Basına yansıyan iddialara göre; Suriye’deki bir sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların çok üst düzey bir kişinin kardeşi ile bir gazetenin Ankara temsilcisinin iş insanı olan eşinin yağlamayı yapan şirketin sahipleri olduğu belirtilmektedir.

- Söz konusu bölgede yasadışı petrol ve zeytinyağı ticaretinin yoğun bir şekilde aktif olduğu, Suriye’nin kuzeyinde çıkan petrollerin ABD şirketleri ile Barzani yönetimine, oradan da Türkiye’ye getirildiği de iddialar arasında yer almaktadır. Zeytinyağı yağması ile birlikte Zeytin ağaçlarının dahi sökülüp Türkiye’ye getirilip satıldığı, bu işi yapanın da bir bakanın kardeşi olduğu iddialar arasında yer almaktadır.

- Suriye’de yaşanan savaş atmosferinin boşluğundan yararlanarak Suriye’nin en önemli sanayi bölgesinde bulunan tesislerinin sökülüp Türkiye’ye getirildiği iddiaları çok ciddi olup, bunu yapanların devlet yetkililerinin yakını olması ise daha vahim bir durumdur. Ünlü bir gazetecinin eşinin isminin de geçtiği bu yağmalama işi uluslararası kaçakçılık suçu kapsamındadır.

- Dolayısıyla, Halkların Demokratik Partisi Grubu olarak yukarıda açıkladığımız nedenlerle Suriye’nin en önemli sanayi tesislerinin bulunduğu bölgeden fabrikaların sökülmesi ve zeytinyağının yağmalanarak Türkiye’ye getirilmesinde rol oynayan devlet yetkilisi yakınları ile özel şahısların/firmaların kim veya kimler olduğunun araştırılması, suç işleyenlerin tespit edilebilmesi ve yargılanabilmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulmasını çok önemli ve gerekli görmekteyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar