HDP heyeti Nusaybin’de: Sınır kapısı kapatıldı, ticaret bitti; esnaf kepenk kapatıyor

HDP heyeti Nusaybin’de: Sınır kapısı kapatıldı, ticaret bitti; esnaf kepenk kapatıyor
'HDP’nin “Bütçe Buluşmaları” sürüyor. HDP’nin milletvekillerinden oluşan heyet Nusaybin’de esnaf ziyareti gerçekleştirdi.'

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Barışın Bütçesi Buluşma etkinliklerini sürdürüyor. Mardin’de düzenlenen Bütçe Buluşmalarının üçüncü gününde HDP milletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar, Garo Paylan, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan’ın aralarında bulunduğu heyet Mardin’in Nusaybin ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Esnafla bir araya gelen heyet, sorunları dinledi, ekonomik anlamda yaşanan sorunları not etti.

SINIR KAPILARI KAPATILDI, TİCARET DURDU

2015 yılında sokağa çıkma yasaklarının olduğu, çatışmalara sahne olan ve yıkımın yaşandığı Nusaybin Rojava’ya sınır. İlçenin en önemli geçim kaynağı ise Rojava ile yapılan sınır ticareti. Uzun bir süredir Nusaybin Sınır kapısı kapalı olduğu için ticaret durma noktasına geldi. Nusaybin ve Rojava arasına uzun bir duvar örüldüğü için kaçak geçişler de yapılamıyor. Ticarete ilişkin tüm yollar kapalı olduğu için esnaf nefes alamaz noktaya gelmiş durumda.

'BİZ BURADA İYİ ŞEYLER GÖRMEDİK'

HDP heyetinin çarşı esnafını ziyaret ederken en çok duyduğu cümle esnafın iş yapamaz hale geldiği. Sorunlarını heyete anlatan esnaf özellikle sınır kapısının kapalı olmasından dolayı mağdur olduklarını ifade ettiler. İktidar kanadından ekonominin iyi gittiğine ilişkin açıklamalara ise tepkililer. HDP’li heyetin işler nasıl sorusuna bir esnaf,  "İşlerin iyi olmasını istiyoruz. Ama bu söylemekle olmuyor. Siz uzaksınız. Biz buradayız, biz burada yaşıyoruz. Derdimizi anlıyorsunuz aslında. Biz burada iyi şeyler görmedik" sözleri ile dert yandı.

KREDİ TAKSİTLERİ BİRİKTİ, ESNAF KEPENK KAPATIYOR

Esnafın dile getirdiği bir başka sorun biriken kredi borçları. İş yapamadıkları için kredi taksitlerini ödeyemedikleri için çoğu esnaf icralık. Çarşıda kapanan çok sayıda işletme de var. 23 yaşında olduğunu belirten bir esnaf, 4 ayrı kredi ödemesi yapmak zorunda kaldığını söyledi. İktidarın gençlere ilişkin destek açıklamalarına tepki gösteren esnaf, "Genç olduğum için desteğin çok olması gerekiyor ama bir destek göremiyoruz. Ben bugünü görüyorum yarını göremiyorum. Ülke uçuyor doğrudur. Ama onlar uçuyor" diye konuştu. Elinde senet ile heyeti karşılayan bir başka esnaf ise, korktukları için fazla konuşamadıklarını söyledi.

'ÇOZUKLARIMIZ İŞ BULAMIYOR'

Esnaf ziyareti sırasında heyete yaşadığı sıkıntıları anlatan bir kadın, iktidarın ekonomiyi olumlayan sözlerine ise tepki göstererek şunları söyledi: "Hepsi yalan. Her şey gözler önünde. 5 çocuğum var. Ne iş var, ne gelir. Çocuklarımız iş bulamıyor. Ne fabrika var ne bir şey. Her şeyleri yalan. Evimiz kendimize ait idare edebiliyoruz. Çocuklarımız hepsi boşta. İş olsa neden çocuklarımız başkalarının memleketine gitsinler. Sağ oldukça bizi kandırdıklarını sanacaklar."

'KAYNAKLAR YANDAŞA GİDİYOR'

Ziyaret sırasında HDP Milletvekili Garo Bayla’nın "Siz iş yapabiliyormusunuz, halkın alım gücü var mı" sorusunda bir esnaf, "Sinek avlıyoruz" cevabı verdikten sonra dükkânının bulunduğu pasajı göstererek çok sayıda işletmenin kapandığını söyledi.  Paylan’ın "Kaynaklar size gelmiyor. Suyun başını tutmuşlar" sözlerinin ardından esnaf, "Bizden almasınlar bize vermeseler olur. Onlar yandaşa gidiyor. Ülkede ekonomi çok iyi diyorlar belli. Bakın Nusaybin’de şimdi domates zamanı. Domatesin kilosu 7 lira" derken bir başka esnaf, "Eskiden 500 lira ile bir aile ihtiyaçlarını karşılayabilirdi. Şimdi bin 500 lira ile bunu yapamıyor" diyerek yaşadıkları sorunları aktardı.

EVLERİ YIKILAN YURTAŞLAR HÂLÂ HAKKINI ALAMADI

İlçenin yaşadığı bir başka sorun 2015 yılında yaşanan yıkımın ardından TOKİ’nin yaptığı konutların teslim edilmemesi. Yıllardır evlerini alamayan yurttaşlar var. Hala hak sahiplerinin evleri teslim edilmedi. Heyete yaşadığı sorunu anlatan bir yurttaş, "Evimiz Fırat Mahallesindeydi. Hala evimizi vermediler. Ne evimize gidebiliyoruz nede bize ev veriyorlar. Ben de imza vermedim. Ama hala hakkımı almış değilim. Benim gibi yüzlerce insan var. Bu sorunumuz hala çözülmüş değil" dedi. Bunun üzerine Paylan, bu sorunu defalarca dile getirdiklerini ancak tekrar mecliste gündeme getireceklerini söyledi. Ayrıca bu konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanına soracağını sözlerine ekledi.   

Esnafın heyete ilgisi yoğundu. Her adımda heyeti durdurarak sorunlarını aktaran esnaflar, ekonomik anlamda sorunlarının daha da derinleştiğini aktardılar.

Öne Çıkanlar