HDP'ye yönelik kapatma davasında ek deliller 12 Mayıs'ta incelenecek

HDP'ye yönelik kapatma davasında ek deliller 12 Mayıs'ta incelenecek
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, dava dosyasına sunulan ek delillerin incelemesini 12 Mayıs'ta yapacak.

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, dava dosyasına sunulan ek delillerin incelemesini gündemine aldı. AYM, 12 Mayıs'ta yapılacak genel kurul toplantısında, ek delillerin kapatma davası dosyasına girip girmeyeceğine karar verecek. Ek deliller arasında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'li Semra Güzel hakkında yürütülen soruşturma dosyası da yer alıyor.

Ek delillerin başlıcasının, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 26. Dönem Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ile 27. Dönem Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yürüttüğü soruşturma dosyası olduğu belirtildi. 

Ayrıca eski HDP Milletvekili Behçet Yıldırım ile ilgili ifadeler ve belgeler de klasörde bulunuyor.

AYM, 12 Mayıs'taki genel kurul toplantısında bu klasörleri inceleyecek ve dosyaya girip girmeyeceğine karar verecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HDP, kapatılması istemiyle açılan davada esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sunmuştu. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Ardından Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Ve raporun, Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HEYET, EN AZ 10 ÜYEYLE KARAR VEREBİLECEK

15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti, partinin kapatılmasına ya da devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına üçte iki oy çokluğuyla, yani en az 10 üyenin oyuyla karar verebilecek.

Öne Çıkanlar