Türkiye'deki 25 milyon Kürt'ün diline Meclis'te 'Bilinmeyen bir dil' denildi, tutanaklara 'X' diye geçti

Türkiye'deki 25 milyon Kürt'ün diline Meclis'te 'Bilinmeyen bir dil' denildi, tutanaklara 'X' diye geçti
Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çeken HDP'li Dersim Dağ Genel Kurul’da Kürtçe konuştu. Dağ’ın konuşması tutanaklara 'bilinmeyen bir dil' olarak geçti.

Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çeken HDP'li Dersim Dağ Genel Kurul’da Kürtçe konuştu. Dağ’ın konuşması tutanaklara "bilinmeyen bir dil" olarak geçerken, Dağ’ın Kürtçe konuşması AKP ve MHP’nin tepkisine neden oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda HDP milletvekilleri, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, anadilde eğitimin önemi üzerine konuştu. Bu kapsamda Kürtçe üzerindeki baskı politikalarına dikkati çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ’ın kürsüde Kürtçe konuşması Genel Kurul’da gerginliğe neden oldu.

Dağ, anadilin o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısı olduğunu belirterek, Türkiye’de Kürtçe üzerindeki baskılara dikkati çekti. Dağ, "Dünyanın birçok ülkesinde farklı diller anayasal güvence altına alınırken Türkiye'deyse farklı diller devletin yasaları ve aygıtlarıyla yok edilmeye çalışılıyor. Şimdiye kadar, ana dil mücadelesi yürüten onlarca kişi hakkında dosya açıldı, gözaltına alındılar ve tutuklandılar. Ana dilde eğitim isteyen onlarca Kürt öğrenci üniversitelerden uzaklaştırıldı. Meclisin Türkiye'de yaşayan 25 milyon Kürt'ün dilini tanımaması bile ısrarla yürütülen asimilasyon ve inkar politikasını özetler niteliktedir" diye konuştu.

AKP VE MHP'DEN TEPKİ

Dağ, ardından konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Dağ’ın Kürtçe konuşması tutanaklara "x" olarak geçerken, konuşması sırasında AKP ve MHP sıralarından sesler yükseldi. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, "Propaganda yapıyor" diye karşı çıkarken, MHP’li Metin Nurullah ise "Hesaplaşma" dedi. Genel Kurul’u yöneten Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise konuşmadan hiç bir şey anlamadığını belirterek, HDP’li Dağ’ın konuşma süresini uzatmadı.

OLUÇ 3 DİLDE ANADİL GÜNÜNÜ KUTLADI

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Kürtçe, Ermenice ve Arapça dillerinde anadil gününü kutlayarak, "Çok dilli, çok kültürlü bir ülkede anadillerin özgürce kullanılması, anadilinde eğitim ve öğretimin yapılabilmesi toplumu bölmez, tam tersine birleştirir ve bir araya getirir, güzelliktir ve zenginliktir bunu hiç unutmayalım. ‘Dilini kaybeden bir millet hafızasını kaybeder hatta hatta inancını kaybeder. Anadiliyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi, kimliksizleşmesi kaçınılmazdır.’ diyor. Kim diyor? Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Gerçekten katılmamak mümkün değil" şeklinde konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, söz alarak Genel Kurul’da Kürtçe konuşulmasına karşı çıktı. Akbaşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin Anayasasına göre resmi dili Türkçedir, ortak dilimiz Türkçedir; sonuç itibarıyla Türkçe dışında hangi dille konuşulursa konuşulsun bunun kayıtlara İç Tüzük gereğince bir şekilde, aynı şekilde geçtiği hususu herkes tarafından bilinmektedir, bunu hatırlatmak isterim" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar