Sokakları kapanan HDP'li vekiller valilik önünde eylem başlattı, CHP ziyaret etti

Sokakları kapanan HDP'li vekiller valilik önünde eylem başlattı, CHP ziyaret etti
HDP Van İl Örgütü binasının bulunduğu sokak polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan valilik binası önünde eylem başlattı.

ARTI GERÇEK-Yaklaşık 5 yıldır her türlü eylem ve etkinliğin yasak olduğu Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Binasının bulunduğu sokak polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. Çevrede yoğun önlem alan polis bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırarak parti girişini kalkanlarla kapattı. Nede kapattıklarını soran HDP’lilere burada eylem olacağını söylendi.  İl binasında bulunan Van milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan ile HDP il yönetimi polisin bu tutumuna tepki göstererek, polisin parti binalarının önünden çekilmesini istedi.

SARISAÇ: O ZAMAN BİZDE VALİLİK ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

HDP Milletvekili Murat Sarısaç, polisin bu tutumuna tepki gösterdi. HDP olarak kendi partilerinin önünde açıklama yapamadıklarını hatırlatan Sarısaç, "Partimizin önünde biz açıklama yapamazken bugün polisler her yere barikat kurup eylem olacağını söylediler.  Kendi partimizin önünde bize yasak olan polisin nezaretinde gelenlere serbest.  Bu demek oluyor ki OHAL yasakları kalkmıştır.  Bizde bu yüzden valilik önünde açıklama yapıyoruz" dedi.

VEKİLLER VALİLİK ÖNÜNDE

Ardından HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan Valiliğe gitti. Polisin partilerinin etrafını kapatmasına tepki gösteren Sarısaç, Valinin bu durumu izah etmesini istedi.  Yetkililerle görüşme talepleri reddedilen Sarısaç ve Orhan, polisler tarafından kalkanlarla çembere alınarak, gazetecilerin de görüntü almasını engelledi.

SARISAÇ: 5 YILIDR BU KENTTE YASAKLAR VAR

Polisin bu tutumuna tepki gösteren Murat Sarısaç, bir grup AKP'linin partileri binası önüne getirilmek istendiğini söyledi. "Bu yapılan usulsüzlükleri halka duyurduğumuz için eylem ve etkinlik yasağı getiriliyor" diyen Sarısaç, "5 yıldır bu kentte yasaklar var ve halk iradesi gasp ediliyor. 5 yıl önce halk iradesi gasp edildiğinde ‘bundan sonra para teröre akmayacak, bu halkın cebine akacak’ diyorlardı. Ama 5 yılın sonunda gördüğümüz şey ekonomik gelişmişlik endeksinde Van 79’ıncı sırada. Gayri safi yurtiçi hasılanın dağılımında da Van yine 75’inci sırada. Bugün ekonomik anlamda, sosyal anlamda, kültürel anlamda, her anlamda çökertilmiş bir Van var. Tüm yasaklamalara rağmen biz bunları dile getirmeye devam edeceğiz" dedi. 

HDP’Lİ VEKİLLER VALİLİK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Sarısaç konuşurken polisler kalkanlarla etrafını sararak, zırhlı araçtan yaptıkları anonsla konuşmasını bastırmaya çalıştı. Ancak buna rağmen Sarısaç konuşmasını sürdürerek Van valisinin gelip açıklama yapmasını istedi. Valinin her 15 günde bir yasaklama kararı aldığını hatırlatan Sarısaç, şunları söyledi: "Bu halkın iradesine atanan kayyım olarak duruyor. Gelip burada bize açıklama yapacak. Hiçbir şekilde bunların hukuksuzluğuna boyun eğmeyeceğiz. Gelip burada bize açıklama yapmak zorunda. Yoksa biz HDP’liler olarak burada oturmaya devam edeceğiz.  Bin 560 gündür HDP’lilere, BDP’lilere, sendikalara yasak olan Van neden bu gün yasak değil. Neden polisler Valilik emriyle HDP’nin önünü kapatıyorlar."

CHP İL BAŞKANI HDP’Lİ VEKİLLERİ ZİYARET ETTİ

HDP’li milletvekilinin Valilik önünde eylemi sürerken, polis gazetecilerinde görüntü almasına izin vermedi. CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu Valilik önünde bekleyen  HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç,  Muazzez Orhan ve Gülistan Kılıç Koçyiğit’i  ziyaret etti.

GAZETECİLERE ENGELLEME

Murat Sarısaç'ın açıklamalarını çekmek isteyen gazeteciler ile polis engeli ile karşılaştı. Polisler, gazetecileri alandan uzaklaştırırken, kısa süreli bir tartışma yaşandı. Gazeteci Ruşen Takva yaşananları kayıt altına aldı.

 

‘VALİ VE KAYYIM AYNI KİŞİ BİZİM’

HDP Van İl Binası polis ablukasına ilişkin ARTI TV’ye konuşan HDP Milletvekili Murat Sarısaç: "Van'da 5 yıldır eylem etkinlik yasağı var. Muhalif hiç kimse, siyasi partiler, STK'lar dahil açıklama yapamıyorlar. Ama AKP bu durumda stant açabiliyor, üyelik çalışmaları yapabiliyor. Hatta Va'ın en işlek caddelerinde kongre bile düzenliyor. Ama HDP'ye yasaklanıyor. Vali ve kayyım aynı kişi bizim için hiçbir şekilde bizimle görüşülmüyor. Halk şuan hem ekonomik anlamda, hem sosyal anlamda hem de siyasal anlamda abluka altında. Biz bunlarla ilgili hesap sorduğumuzda AKP bizi bu şekilde abluka alarak milletvekillerin halkla buluşmaması için bütün gücünü kullanıyor." dedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar