HDP'li vekillerden 2 Temmuz açıklaması: Yakanı da aklayanı da affetmiyoruz

HDP'li vekillerden 2 Temmuz açıklaması: Yakanı da aklayanı da affetmiyoruz
HDP’li milletvekilleri, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 33 aydının katledilmesine ilişkin yaptıkları basın katliam dosyalarının yeniden açılmasını istedi.

HDP’li milletvekilleri, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nin ateşe verilerek 33’ü aydının katledilmesinin 27. yıldönümü dolayısıyla TBMM basın açıklaması düzenledi. Milletvekilleri, "2 Temmuz 1993 Madımak Katliamını unutmadık unutmayacağız" yazılı pankart açtı ve 2 Temmuz’da Sivas’ta olacaklarını söyledi.

'NE ACIYI NE BARBARLIĞI UNUTTUK'

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, "Ne acıyı ne barbarlığı unuttuk. 33 canımızın mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Bundan 27 yıl önce Sivas Belediye Başkanı tarafından kamyonlarla taşlar getirildi, Madımak önüne döküldü. Yerli basın katliam çağrısı yaptı. Emniyet güçlerinden hiç kimse olay yerine gelmedi. ‘Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’ sloganıyla oteli ateşe verdiler. Devlet bu katliamı 8 saat canlı yayınladı. Askerler de müdahale etmeden çekilip gittiler. Katiller korundu, bir kısmı da yurt dışına kaçırıldı. Uzun süren mahkemeler sonucu zaman aşımından dava düştü. Cumhurbaşkanı ‘bu karar devletimize hayırlı olsun’ dedi. Devletin gözleri önünde yapılan bu katliamın sanıkları gerekli cezayı almadı. Avukatları yüksek yerlere getirildi. Bir tanesi de Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Bizler yakanları da aklayanları da affetmiyoruz" diye konuştu.

'DOSYAYI DEVLET KAPATTI'

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Devletin politikalarına maruz kalan aleviler açısından temmuz ayı ve birçok tarih katliam olarak geçiyor. Çorum’da da benzer nedenlerle benzer katliam başlıyor ve bu katliam aylar sürüyor. Sistematik bir saldırı üzerinden yürütülüyor. Devletin istemediği hiçbir olay katliama dönüşmez. Bu katliam akabinde katliam davası bile açılmamıştır. Bireysel olaylar üzerinden açılan davalar üzerinden yürümüş ve göstermelik cezalarla cezasızlık politikası sürmüştür. Devlet dosyayı kapatmıştır. Devletin nezdinde dosyalar kapatılabilir ama insanlık tarihinde kara leke olarak yazılmıştır" dedi. 

'KATLİAM DOSYALARI YENİDEN AÇILMALI'

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "Katliamlar, insanlığa karşı işlenen suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Cumhurbaşkanlığı ve birileri tarafından affedilemez. 2 Temmuz’da Sivas’a gelmek bir görevdir. Tüm insanlığa mutlaka bulundukları yerde anmaya katılma çağrısı yapıyorum. Madımak’ta yakılan kadınlığımız, çocukluğumuz, sanatımız, nefesimiz, adaletimizdir. Madımak’ta bir suç işlenmiş ve bu suçun faili devlettir. Tüm katliam dosyaları yeniden açılmalıdır" dedi. Bülbül, TBMM’ye de araştırma komisyonu açılması için teklif sunacaklarını aktardı. 

Öne Çıkanlar