Pehlivan'ın iddiasına HDP'den tepki: İsmini gizliyorsa HDP’li değildir, yetkili hiç değildir

Pehlivan'ın iddiasına HDP'den tepki: İsmini gizliyorsa HDP’li değildir, yetkili hiç değildir
Gazeteci Pehlivan'ın ‘Gerekirse seçime girmeyiz’ başlığıyla HDP'li bir yetkiliden aktardığını belirttiği yazısına HDP'li Temel'den tepki geldi.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, HDP’nin kurmay kadrosundan bir isimle kapatma davası hakkında yaptığı görüşmeyi aktarırken, "Nefes alamaz hale gelirsek, gerekirse seçime hiç girmeyiz" dediğini aktardı. Pehlivan'ın yazısına kısa süre içerisinde HDP'den tepki geldi.

Söz konusu röportajla ilgili haberi alıntılayan, HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Hiçbir HDP’li yetkili ismini vermeden, kendini gizleyerek konuşmaz… İsmini gizleyerek konuşuyorsa HDP’li değildir. Yetkili hiç değildir…" açıklamasında bulundu.

"HDP Genel Merkezi’nde partilerinin kapatılacağına dair beklentinin yüksek olduğunu" öne süren Pehlivan, özetle şu ifadeleri kullandı:

"HDP’nin kurmay kadrosundan önemli bir isimle oturuyordum. Konu dönüp dolaşıp partinin kapatılması için açılan davaya geldi. Malum, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ek süre bir ay sonra bitiyordu. 'Sizce karar ne zaman çıkar' diye sordum. Yanıtı şu oldu:  

'Şu an her şey olağan sürecinde devam ediyor. Böyle giderse, AYM eylül ya da ekim ayında kararını açıklar...' 

Peki, sonbaharda ne karar çıkacak? 

Öğreniyorum ki HDP Genel Merkezi’nde partilerinin kapatılacağına dair beklenti yüksekmiş. Ancak, azınlıkta da olsalar aksini savunan parti yöneticileri de varmış. 

HDP’nin kapatılmayacağını, sadece Hazine yardımının kesileceğini düşünenlerin gerekçesi ise şuymuş: 

'Muhafazakâr Kürt seçmenin büyük bölümü AKP ile bağını kopardı. Olur da partiyi kapatırlarsa, kalan seçmen de artık iktidara küser. Yani, HDP’nin kapatılması onlara kazandırmaz ve hatta AKP’ye kendisine oy veren Kürt seçmenini de kaybettirir.'

HDP’de şöyle bir olgu da konuşuluyordu: 'Doğu Masası' çalışmaları, Cumhuriyet Halk Partisi’ni bölgede AKP’den daha etkin yapmaya başlamış. Kimi Kürt aşiretlerin CHP’ye katılması da bunun işareti olarak değerlendiriliyormuş. 

Tamam da tüm bu tezlere rağmen yine de HDP kapatılırsa? 

Yazının girişinde değindiğim, 'En uç senaryo bile masada' yanıtını aldım. 

Nedir o senaryo, diye sorduğumda ise şöyle dedi HDP yetkilisi: 

'Yani nefes alamaz hale gelirsek, gerekirse seçime hiç girmeyiz. Belki kendi açımızdan beş yılı kaybetmeyi göze alırız, ama bunun sonucu olarak Türkiye’yi de bu karanlıktan kurtarırız.'"

Öne Çıkanlar