HDP önderliğinde 8 parti bir araya geliyor: 2 alternatif üzerinde durulacak

HDP önderliğinde 8 parti bir araya geliyor: 2 alternatif üzerinde durulacak
HDP kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre yarın gerçekleştirilecek buluşmada Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz ve Demokrasi İttifakı tartışmaları yürütülecek.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, TİP, SMF, EMEP, TÖP, Sol Parti, Halkevleri, EHP ve TKP temsilcilerinin, ‘demokrasi ittifakı’ gündemiyle yarın bir araya geleceğini duyurdu. Görüşmeye bir gün kala Sol Parti görüşmelere katılmayacağını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 27 Eylül 2021'de açıkladığı "Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu" ile uzun süredir çağrısını yaptığı "Demokrasi İttifakı" kapsamında çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. HDP Genel Merkezi önümüzdeki günlerde HDP bileşenleri dışında kalan siyasi parti ve oluşumlarla buluşacak.

Toplantıyla ilgili SOL Parti sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ""Partimiz bu aşamada hangi koşullarda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği beli olmayan demokrasi ittifakı adlı çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız" ifadeleri kullanıldı. 

İTTİFAKA YÖNELİK TARTIŞMALARDA İKİ BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR

HDP kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre yarın gerçekleştirilecek buluşmada Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz ve Demokrasi İttifakı tartışmaları yürütülecek. İttifakların nasıl şekilleneceği iki alternatif üzerinden tartışılması bekleniyor. İttifaka ilişkin tartışmalarda iki seçenek ön plana çıkıyor.

Birincisi ittifak içindeki partilerin belli kontenjanlar dâhilinde HDP içerisinde adaylarını göstermesi. İkinci seçenek ise bütün partilerin aynı ittifak içinde kendi kimlikleriyle yer alması. Bu seçeneğe göre her parti kendi adayıyla seçime girecek. Bu fikri ise özellikle Türkiye İşçi Partisi olumlu bakıyor. 

HDP KAPATILIRSA? 

Tartışmaların bir diğer konusu ise olası HDP’ye yönelik bir kapatma durumu gerçekleşirse nasıl bir adım atılacağı. HDP’nin kapatılması durumunda ise HDP bileşenlerinin içinde seçime girme yeterliliği olan parti altıda seçime girmesi tartışılıp değerlendiriliyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar