HDP'nin 'Cumhurbaşkanının maaşı asgari ücretin üç katını geçmesin' teklifi reddedildi

HDP'nin 'Cumhurbaşkanının maaşı asgari ücretin üç katını geçmesin' teklifi reddedildi
HDP’nin cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bürokratların maaşlarının asgari ücretin üç katından fazla olmaması talebi, AKP ve MHP’li vekillerce reddedildi.

HDP Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Milletvekilleri Garo Paylan, Necdet İpekyüz ve Erol Katırcıoğlu, cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bürokratlara asgari ücretin üç katından fazla maaş almamasını içeren önerge verdi. HDP’nin önergesi komisyonun AKP'li ve MHP’li üyeleri tarafından reddedildi.

‘KİMSEYE ÜÇ ASGARİ ÜCRETTEN FAZLASI ÖDENMESİN’

Türkiye’de milyonlarca kişinin açlık sınırının altında kalan asgari ücretle hayatta kalmaya çalıştıkları koşullarda cumhurbaşkanının, milletvekillerinin ve kamuda görev yapan üst düzey bürokratların aldıkları maaşın kamu vicdanını yaraladığını belirten HDP’li Milletvekilleri, önergelerinin gerekçesinde şu ifadeleri kaydetti:

"Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı dahil, kamuda çalışan hiç kimseye asgari ücretin üç katından fazla maaş ödenmemesini öneriyoruz. Bu önergemizle Milletvekili maaşları asgari ücrete göre belirlenecek ve asgari ücretin üç katından fazla olmayacaktır."

Komisyon görüşmeleri sırasında önergeye ilişkin konuşan HDP Milletvekili Garo Paylan, toplumun ekonomik sıkıntı çektiği şartlarda cumhurbaşkanının 100 bin TL’nin üzerinde bir maaş almasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Demokratik ülkelerde milletvekillerinin ve Cumhurbaşkanının maaşının asgari ücretlilerin en fazla 3 katı, 4 katı veya 5 katı olduğunu, bundan daha fazla bir maaşın söz konusu olmadığını belirten Paylan, "Bu gelir eşitsizliğinin kamu vicdanını yaraladığını düşünüyoruz" dedi.

‘ASGARİ ÜCRETİ ARTTIRALIM’

Önergeyle asgari ücretin yükselmesini önerdiklerini ifade eden Paylan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Kamu vicdanını tekrar tesis etmek için milletvekillerinin maaşlarının düşmesini de bu arada önermiyoruz, tam tersine asgari ücretin yükselmesini öneriyoruz. Asgari ücret yükselsin ve milletvekili maaşları asgari ücrete bağımlı hâle gelsin. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı ve kamuda görev alan herkes asgari ücretin 3 katından daha fazla maaş alamasınlar. Eğer maaşlarınızın düşmesini istemiyorsanız asgari ücreti hep beraber artıralım diyorum."

HDP’li milletvekillerinin önergesi Komisyonun AKP ve MHP’li üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Öne Çıkanlar