HDP’nin İş ve Aş buluşmaları: Toroslar'ın eteğinde ormanlar katlediliyor, halk sesini duyuramıyor

HDP’nin İş ve Aş buluşmaları: Toroslar'ın eteğinde ormanlar katlediliyor, halk sesini duyuramıyor
HDP’nin iş ve aş buluşmaları devam ediyor. Mersin'de çiftçi, balıkçı ve yurttaşlarla bir araya gelen HDP heyeti halkın sorunlarını dinledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı "İş ve aş buluşmaları" etkinliğinin Mersin ayağı devam ediyor. HDP’nin Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji komisyonları Mersin'de asn'de kentte üç gün boyunca temaslarda bulunuyor. Mersin HDP İl binasında düzenlenen basın toplantısının ardından HDP Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, Ekonomi Komisyonundan ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın aralarında bulunduğu heyet, Toros ilçesine bağlı kırsal Ayvagediği Mahallesini ziyaret etti. 

TAŞ OCAKLARI VE ORMAN KATLİAMI DOĞAYI YOK EDİYOR

Yoğun olarak yörüklerden oluşan Ayvagediği Mahallesi'nin çevreden ekonomiye, ekolojiden kentleşmeye kadar birçok sorunu var. Torosların yamaçlarında kurulu olan kırsal Ayvagediği sakinleri aynı zamanda hayvancılıkla uğraşıyor. Taş ocakları mera alanlarının yok olmasına neden olmuş. Bölgede bir ocak tamamlanmış, 4 tane daha yapılacak. Taş ocakları sorunları ile boğuşan yörükler bu defa ormanlarını kaybediyor. Bölgede yoğun orman kesiminin yaşandığını anlatan yurttaşlar seslerini duyuramamaktan şikayetçi. 

MUHTAR: TAŞ OCAKLARI YÜZÜNDEN MERALARIMIZI KULLANAMIYORUZ

Ayvagediği Mahallesi sakinleri HDP heyeti ile köy kahvehanesinde bir araya geldi. Mahallelinin HDP’li heyete ilgisi yoğundu. Kahvehaneye gelenler sorunlarını anlatarak, mecliste dile getirilmesini istedi. Ayvagediği Mahallesi Muhtarı Ayhan Güneli, köylerinde yapılan taş ocaklarının ciddi sorun oluşturduğunu anlattı. Bölgede yaşayan yörüklerin hayvancılık yaparak geçimini sağladığını hatırlatan Güneli, taş ocakları yüzünden meralarını kullanamadıklarını söyledi. Taş ocaklarından çıkan tozun hem insan hem de hayvan sağlığını olumsuz etkilediğini aktardı. 

BÖLGEYE YATIRIM YOK

Bölge insanın en çok şikayet ettiği bir başka konu yatırım. Yıllardır bölgelerine yatırım yapılmadığını anlatan yurttaşlar, yeni yapılan yolu işaret ederek, "Biz önce mahallemiz için yol yapıldığını düşündük. Yatırım yapıldı, köyümüzün yolu yapıldı diye sevindik. Sonra fark ettik ki bu yolu bizim için değil,  taş ocağı için yapmışlar. Mahallemizde çok da trafik var. 

GENÇLEŞTİRME ADI ALTINDA ORMAN KATLİAMI

Bölgede yoğun orman kesimleri de var. Yurttaşların anlattığına göre orman kesimi "Gençleştirme" gerekçesi ile yapılıyor. Yöre sakinlerinin tepkileri ise dikkate alınmıyor. Ormanda 10-15 yıllık çam ağaçlarının tomruk için kesildiğini anlatan Necmettin Köme, seslerini duyuramamaktan şikayetçi. HDP’li heyete "Sesimizi mecliste duyurun" diyen Köme, "Ağaçların katliamı öyle böyle değil. Ormanlarımızı yok ettiler. Karşı çıkıyoruz bizi dinleyen yok. Yazıktır, günahtır… Ormanlarımıza artık dokunmasınlar" dedi. 

BALIKÇILAR: ZİRAAT BANKASI KREDİ VERMİYOR

Ayvagediği Mahallesi ziyaretinin ardından heyet Akdeniz İlçesine bağlı Karaduvar Mahallesi'ndeki Balıkçılar Kooperatifi'nde balıkçılarla bir araya geldi. Heyete balıkçıların yaşadığı sorunları anlatan Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Adnan Dengiz, balıkçıların en büyük sorununun soğuk hava deposu olduğunu aktardı. Kooperatifin soğuk hava deposu olmadığı balıkları yok pahasına aracılara vermek zorunda kaldıklarını anlatan Dengiz, "Soğuk hava deposu, buz üretim makinası bizim için olmazsa olmaz. Mezat yerimiz yok. Ziraat bankası, biz balıkçılar kredi verme noktasında zorluk yaratmaktadır. Kabzımanlar (aracılar) hakkımızı gözetmiyor" dedi. 
Balıkçıların sorunlarını dinleyen HDP heyeti, bu sorunları meclise taşıyacaklarını söyledi. Heyet ardından Karaduvar Mahallesi'nde yapılması planlanan Polipropilen Tesisine karşı mücadele eden mahalle sakinleri ile bir araya geldi. 

ÇİFTÇİ: KABAĞI 1 LİRAYA SATIYORUZ, İSTANBUL'DA 10 LİRA

Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’den oluşan heyet de Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafını ziyaret etti. Partililerin de eşlik ettiği heyeti, Tarsus Yaş Sebze ve Meyve Halciler Derneği Başkanı Ali İlk ile dernek yöneticileri karşıladı.

Ürettikleri ürünleri satmak için hale geldiğini belirten bir çiftçi, "Kabağı bir liraya satıyoruz, İstanbul’da 10 lira. Ben üreticiyim, komisyoncunun suçu yok. 60 dönümlük alanda üretim yapıyorum. Ama bana verilen mazot ve gübre desteği bin 200 lira. Sen hiç verme daha iyi,  ben istemiyorum. Kabağı bir lira satmıyoruz, iki lira satsak ancak kurtarırız" diye belirtti. 

AKP’li olduğunu belirten bir çiftçi, "AKP’liyim. Ancak çiftçiye verilen sözler tutulmadı. Havacılara, gemicilere mazot desteği ver ama çiftçiye verme. Çiftçi konusunda çok şikayetçiyim. Seçimden seçime gelmesin. Keşke AKP’li vekil gelse ona da söylesem. Çiftçi borçlu, çiftçi bitti mi Türkiye’nin beli kırılır. Çiftçi ayakta kalmazsa Türkiye batar. Gırtlağına kadar borçluyum" diye konuştu. 600 dönüme ektiği ürünün tarlada kaldığını aktaran bir başka çiftçi ise, "Traktörümü satılığa çıkardım. Konuşmaktan bile aciziz. Ürünü mecbur zararına veriyoruz. Borcumuz gittikçe artıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Öne Çıkanlar