Pazarda hem esnaf hem yurttaş şikayetçi: Her şey çok pahalı

Pazarda hem esnaf hem yurttaş şikayetçi: Her şey çok pahalı
'Pazar fırsatçıların eline geçti, bir şey alamıyoruz. Sepetimin içinde iki çeşitten başka bir şey yok. Et yok zaten. Zenginin cebi dolu ama gariban halk orta yerde sürünüp gidiyoruz.'

Aydın’ın Ortaklar ilçesinde bulunan semt pazarına gelen yurttaşlar, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle aniden yükselen fiyatlara tepkili. Pazarda, salatalık 6, patates 6-7, patlıcan 4, fasulye 8,  domates 7, çilek 10, muz 16, kivi ise 17 TL’ye satılıyor. Yüksek fiyatlar olsa da ilçe halkı, marketlerdeki hijyen koşullarına güvenmedikleri için pazarı tercih etmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Pazara girişlerde zabıtalar tarafından maske ve fiziki mesafe konusunda uyarılar yapılıyor. İçeride kalabalığın oluşmasını önlemek adına da insanlar tek tek içeriye alınıyor. Uzun bekleyişler sonrası pazara giren yurttaşlar, salgının fırsata dönüştürüldüğünü ve fiyatların çok yüksek olduğunu belirtiyor.

İHTİYACA PARA YETMİYOR

30 yıldır ilçede oturan Saniye Demir (50), sebze fiyatlarındaki artıştan dolayı almak istediklerinin yarısını alabildiğini söyledi. 150 TL ile pazar alışverişine çıktığını aktaran Demir, "Pazar çıktık her şey pahalı. Yani her birinden bir kilo alsam yetmiyor. 3 kiloya da param yetmiyor. Meyve alamıyoruz zaten çileğin kilosu 10 TL olmuş, elma 7 TL olmuş. Yani ramazan ayındayız. İftar ve sahur için pazardan bir şeyler almak zorundayız. Eskiden 150 lira ile ihtiyaçlarımı karşılıyordum ama şimdi 200 ve ya 300 TL ile pazara gelmek zorunda kalıyoruz oda yok. İş güç yok herkes evde oturuyor" diyerek yaşadığı durumu özetledi.

‘PAZAR FIRSATÇILARIN ELİNDE’

Virüsten kaynaklı herkesin evde oturduğunu söyleyen Emine Kolaylı (47) da,  4 çocuk annesi ve işsiz. Emine Kolaylı da fiyatların yüksekliği ve işsizlik nedeniyle eve 2 torbayla dönmek zorunda kalanlardan.

Pazarda biberin kilosunu 10 TL aldığının atını çizen Kolaylı, "Para yok para olsa alacağız. Biberi nasıl alalım? Kornavirüsten dolayı fırsatçılar çoğaldı. Meyve ve sebzenin çürüğünü bize veriyorlar sağlamını kenara koyuyorlar. Pazar fırsatçıların eline geçti bir şey alamıyoruz. Sepetimin içinde iki çeşitten başka bir şey yok. Et yok zaten. Zenginin cebi dolu ama gariban halk orta yerde sürünüp gidiyoruz" dedi. 

GÜBRE VE MAZOT YÜKSEK

25 yıldır pazarda sebze satarak geçimini sağlayan Yusuf Mert de, domatesleri kendi tarlasında ektiğini ve üretimi kendisine ait olduğunu söyledi. Pazarda satmaya yetecek kadar tarlada ekim yaptıklarını ifade eden Mert, "Domatesin kilosunu 6 TL’den satıyoruz. Fakat bizim de bu süreçte sıkıntılarımız çok. Özelikle gübre, mazot maliyetleri çok yüksek bunun düşürülmesini istiyoruz. Yani şuan çok büyük anlamada bir üretim yaptığımız söylenemez. Lokal anlamda kendi pazarımız için yapıyoruz. Yani bir an önce çiftçiye üreticiye teşvik olması lazım" diye belirtti.

ENSAF: MÜŞTERİ ALAMIYOR

Sebze ve meyve satan pazar esnaflarından Nafiye Eryiğit ise, halde sebze ve meyve fiyatlarında büyük artış olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Çilek ihracat olduğundan dolayı fiyatı şuan 10 TL satıyoruz. Fiyatlar yükselince bizde yüksek fiyata vermek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca halkın alım gücünde düşüş oluyor. Bu virüs ve pahalılık bizi de çok etkiledi. Örneğin virüsten önce patlıcanın kilosu 4 TL idi ve alıyorduk şuan 6 TL’ye alıyoruz. Her ürüne 2 TL zam var. Fiyat yüksek olunca müşteri de alamıyor."

Öne Çıkanlar