ABD Hewler Konsolosluğu'na İran'dan füzeli saldırı

ABD Hewler Konsolosluğu'na İran'dan füzeli saldırı
ABD'nin Hewler Konsolosluğu'na saldırı düzenlendi. İran'dan atıldığı ileri sürülen füzeler nedeniyle Kürdistan24 kanalı binasında hasar meydana geldi, can kaybı yaşanmadı.

+GERÇEK- Amerika Birleşik Devletleri'nin Erbil Konsolosluğu İran'dan atıldığı belirtilen 12-14 balistik füzenin hedefi oldu. Kim kaynaklar füze sayısını 14 olarak duyururken Irak Kürdistan Bölgesi yönetimi füze sayısını 12 olarak açıkladı ve saldırının Irak ve Kürdistan topraklarından kaynaklanmadığını duyurdu.

Konsolosluk binasının isabet almadığı saldırıda Kürdistan24 kanalı binasında hasar meydana geldi, can kaybı yaşanmadı. Saldırının ardından bölgedeki Amerikan savaş uçaklarının havalandığı bildirildi ancak detaylı bir bilgi gelmedi. Reuters'a konuşan bir Amerikalı yetkili füzelerin İran'dan atıldığını belirtti.

Saldırıyı ilk duyuranlardan biri gazeteci Wladimir van Wilgenburg oldu. Sosyal medya hesabı üzerinden Hewler Havaalanı'nda şiddetli patlama olduğunu bildiren Wilgenburg, İran yanlısı HSB Sabereen News'ın Telgram kanalında yayımlanan videoları paylaştı.

Bu arada Abdullah Hawez de attığı tweetlerde ABD hava savunma sistemlerinin füzeleri engelleyememesinin balistik füze iddiasını güçlendirdiğini bildirdi. Bölge uzmanlarına göre saldırı, İsrail'in Suriye'de iki  İranl Devrim Muhafızını öldürülmesine bir misilleme veya Barzani'nin İran yanlısı grupları dışlayarak Sadr grubuyla ittifak kurması ve bu arada Erdoğan ile daha da yakınlaşması nedeniyle gerçekleştirildi.

Başbakan Mesrur Barzani, başkent Erbil’e yönelik füze saldırısını kınayarak, "Kahraman Erbil halkından müsterih olmalarını ve güvenlik güçlerinin uyarılarına uymalarını istiyorum" dedi. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, sosyal medya hesabı üzerinden Erbil’e yönelik saldırıya ilişkin bir mesaj paylaştı. 

"Erbil korkaklara karşı boyun eğmez!" diyen Barzani, "Erbil’de bir kaç yere yönelik terör saldırısını kınıyorum. Kahraman ve direnişçi Erbil halkkından müsterih olmalarını ve güvenlik güçlerinin uyarılarına uymalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Erbil Valisi Omid Xoşnav da, güvenlik güçlerinin alarm durumuna geçtiğini, ilerleyen saatlerde ayrıntılı bilgi paylaşacaklarını söyledi: "Bu terör saldırısının nasıl ve kimler tarafından yapıldığı en kısa zamanda tespit edilip kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır. Halkımızı temin ederiz ki Erbil’de durum kontrol altında. Yerleşim yerleri hedef alınmış. Kürdistan 24 televizyonunun binasında büyük bir hasar meydana gelmiş ancak herhangi bir can kaybı yok" dedi.

MUKTEDA ES-SADR'DAN KINAMA

Rûdaw Süleymaniye muhabiri Pêşewa Bahtiyar, Süleymaniye ve Halepçe’de de güçlü patlama sesleri duyulduğunu aktardı ve "Güvenlik kaynakları herhangi bir yerin hedef alınmadığını sadece patlama sesi duyulduğunu aktardı" dedi.

Erbil’e yönelik saldırıyı kınayan Irak Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Twitter hesabından başkent Erbil’e yönelik füze saldırısına ilişkin paylaşımda bulundu. Mukteda es-Sadr, "Ilımlılık, bağımsızlık ve egemenlik dışında Erbil boyun eğmez, diz çökmez. Kürt halkına selam ve sevgilerimi iletiyorum" dedi.

Erbil ihanetin çapraz ateşi altında ve açlıktan kıvranıyor" diyen es-Sadr, "Sanki Kürtler Iraklı değilmiş gibi. Onlar Irak'ın şahdamarı ve bölünmez parçasıdırlar. Erbil, ılımlılık, bağımsızlık ve egemenlik dışında diz çökmeyecektir, boyun eğmeyecektir" ifadelerini kullandı. Sadr, " Erbil'e ve siz Kürtlere, sevgi ve selamlar. Ulusal çoğunluk hükümetinin gerçekleşmesine kadar sabredin" dedi.

Gazeteci Barzan Sadiq, sosyal medya hesabıından yaptığı paylaşımda, Hewler'deki yeni ABD Konsolosluğu'na bir düzine roket atıldığını duyurdu. Saldırı sonucunda Kurdistan24 kanalının da hasar aldığını belirten Sadiq, Kurdistan24 yakınlarındaki son roket saldırısının ilk görüntülerini paylaştı.

Hewler (Erbil) Havaalanı yakınlarında olduğu iddia edilen patlamalar hakkında van Wilgenburg, "Görünüşe göre saldırı Erbil havaalanı yakınında değil, Zerin şehir kompleksi (kuzeydoğu Erbil) yakınında. Belki yeni ABD konsolosluğu yakınında" iddiasında bulundu.

Gazeteci Wladimir van Wilgenbur'un paylaşımları şöyle:

GAZETECİ PORGHAM: HEWLER’DEKİ ABD KONSOLOSLUĞU TEBRİZ’DEN VURULUYOR İDDİASI VAR

Gazeteci Savash Porgham, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüde, "Tebriz’den Amerika’nın Erbil’deki üssüne doğru ateş edilen Fateh füzeleri olduğu iddiası var ancak İran kaynaklarından bir açıklama yok" ifadelerini kullandı. Görüntüde duyulan seslerde ise "onlar füze, nereyi vurmaya gittiklerini allah bilir"  dendiğini belirti.

Porgham’ın paylaşımı şöyle:

KURDİSTAN24 STÜDYOSU HASAR ALDI

K24 yöneticilerinden gazeteci Saqiq, sosyla medya hesabından K24 stüdyosunu hasar aldığı bilgisini verdi. Gazeteci Wladimir van Wilgenburg'un verdiği bilgiye göre, çalışanların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Sadiq'ın paylaştığı görsel şöyle:


Barış Aybar tarafından paylaşılan videoda ise hasar alan K24 televizyonunun stüdyosuna ilişkin görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde, binanın stüdyosu ve katlarında ise çok sayıda hasar olduğu görüldü.

GRİFİN: KONSOLOSLUĞA ATILAN FÜZELER İRAN’DAN ÇIKTI

ABD’nin ulusal güvenlik muhabirlerinden Jennifer Grifin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada üst düzey bir ABD'li yetkilinin Erbil'deki ABD Konsolosluğu'na atılan füzelerin İran'dan çıktığını söylediğini aktardı. Atılan çok sayıda füzenin hiçbirinin Konsolosluğa çarpmadığı ve saldırıda herhangi bir yaralanmanın olmadığını bildirdi. ABD personelinin, Konsolosluk çevresinde yaşadığı ve çalıştığı vurgulandı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar