Covid-19'dan sonra HIV'de korkutan yeni varyant: Ölümcül ve hızlı yayılıyor

Covid-19'dan sonra HIV'de korkutan yeni varyant: Ölümcül ve hızlı yayılıyor
10 yıllardır var olduğu belirlenen ancak Holanda'da yeni keşfedilen varyantın oldukça ölümcül olduğu ve hızlı yayıldığı belirtiliyor.

Hollanda'da AIDS hastalığına sebep olan HIV'in (Human Immunodeficiency Virus) yeni varyantı tespit edildi. 10 yıllardır var olduğu belirlenen varyantın çok ölümcül olduğu ve hızlı yayıldığı keşfedildi.

Sputnik'in aktardığı bilgilere göre, bilim insanları Hollanda'da keşfedilen yeni bir HIV varyantının son derece tehlikeli olduğu ve çok hızlı yayıldığı sonucuna vardı.

Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü'nden Prof. Christoph Fraser öncülüğündeki bilim insanları, çok kısa süre önce yayınlanan bir makalede, M grubu HIV-1 virüsünün başka bir genetik varyantının keşfedildiğini açıkladı. Yeni keşfedilen varyantın şimdiye dek görülen mutasyondan daha tehlikeli olduğu tespit edildi.

'VB' İSİMLİ VARYANT KISA SÜREDE AİDS HASTALIĞI OLUŞTURUYOR

Hollanda dışında sadece İsviçre ve Belçika'da görülen yeni varyanta 'VB' adı verildi. VB varyantını taşıyan kişilerde ilaç tedavisi öncesinde görülen belirtilerin diğer HIV varyantlarındakine farklı olduğu tespit edildi. Buna göre yeni varyant, kişilerin kanlarında 5.5 kat daha fazla HIV oluşturuyor ve bu kişilerin CD4 T hücreleri de neredeyse iki kat daha hızlı şekilde azalıyor.

Önceki varyantlarda AIDS hastalığı 6-7 yılda oluşurken bu süre yeni varyantla birlikte 2-3 yıla kadar düşebileceği aktarılıyor.

Yeni varyantın bir diğer özelliğinin de öncekilere kıyasla çok daha hızlı şekilde yayılması olduğu vurgulandı.
Sınıflandırmanın oluşturulduğu 2000 yılında toplam 9 varyant vardı. Neredeyse 20 yıldır hiçbir şey değişmedi, ancak 2019'un sonunda 10. varyant keşfedildi. Nunun yakın zamanda ortaya çıkan bir varyant olmadığı, ancak düşük prevalansı nedeniyle daha önce fark edilmediği ortaya çıktı.

10. varyant, sırasıyla 1983, 1990 ve 2001 yıllarında hastalanan üç Kongo vatandaşında tespit edildi. O yıllardaki teknolojik imkanlar, bu varyant ile diğerleri arasındaki temel farklılıkların ortaya çıkarmaya izin vermedi. Fakat o zamandan günümüze, tam genom dizilimi gibi karmaşık tanı yöntemleri geliştirildi ve bunlar daha erişilebilir hale geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar