Üniversite mezunu olan ama mesleklerini yapamayan gençler: Hizmet sektöründe cehennemi yaşıyoruz

Üniversite mezunu olan ama mesleklerini yapamayan gençler: Hizmet sektöründe cehennemi yaşıyoruz
‘Temel insani değerlerin rafa kalktığı, kendine has acımasız kurallarını oluşturmuş, sadece kâr hırsının egemen olduğu, çalışan için adeta korku filmine dönüşmüş bir ortam.’

Günde 12 saat, güvencesiz ve düşük maaşlarla hizmet sektörüne mahkum edildiklerini söyleyen gençler, "Cehennemi yaşamak isteyen hizmet sektöründe çalışsın" diyor.

Ekonomik krizin etkisiyle ağırlaşan yaşam şartları en çok gençleri vuruyor. Her 4 gençten birinin işsiz olduğu Türkiye'de gençlerin çoğunluğu da hizmet sektöründe çalışmak zorunda kalıyor. Otellerde, kafelerde, marketlerde, restoranlarda ve AVM'lerde çalışan gençlerin gelecek umudu ise yok.

Sözcü’nün haberine göre gençler Genç İşsizler Platformu altında bir araya geldi. Mezun oldukları bölümlerde iş bulamadıklarını söyleyen Genç İşsizler Platformu Üyesi Kadir Demiryürek (32) Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu olmasına rağmen sekreterlik yapıyor. "Övünülerek bahsedilen hizmet sektörü gençler için cehenneme döndü" diyen Demiryürek, çoğu zaman sigortasız, haftanın 6 günü, günde 12 saat ve psikolojik baskı altında çalıştıklarını belirtti.

‘BASKI YÜZÜNDEN GENÇLER YURT DIŞINA GİDİYOR’

Demiryürek, "Şehir dışında yaşayanlar şehir içine gelerek hizmet ediyorlar. Eve gidip sadece uyuyoruz. Şartlar bu, beğendin beğendin, yapmazsan bir sürü işsiz var. Hizmet sektöründe bunu duymayan yoktur. Bu dünyada cehennemi yaşamak isteyen hizmet sektöründe çalışsın. Mobbing konusunda hizmet sektörü en aşırı sektör. Bu yüzden gençler yurt dışına gidiyor. Sürekli ağzından ‘vatan, millet, Sakarya' laflarını düşürmeyenler bunu en çok yapanlar. Aslında vatana ihanet bu" diye konuştu.

‘HER ŞEHRE AÇILAN ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLANLAR İŞSİZ KALIP HİZMET SEKTÖRÜNE GİDİYOR’

Yaşanılanların AKP'nin bilinçli bir politik tercihi olduğunu ifade eden Kadir Demiryürek, "Üretmekten çok, insanlar birbirine hizmet eder hale geldi. Her şehre açılan üniversitelerden mezun olanların işsiz kalıp hizmet sektörüne gideceği biliniyordu. Bu durum bazı sermaye sahiplerinin de işine geldi" dedi.

‘MUTSUZLUK, ÖFKE VE ÇARESİZLİK VAR’

26 yaşındaki uçak teknisyenliği mezunu Baran Çiftçi de inşaat işçisi olarak çalışıyor. Çiftçi de şunları söyledi: "Köyden kente göçmüş insanlara yeteri kadar istihdam sağlanamamış ve bu yüzden karnı acıkan herkesin ‘sadece karnını doyurmak' için geçtiği sektörün ta kendisidir hizmet sektörü."

İşsiz olan Dokuz Eylül Üniversitesi mezunu Celal Tolgay (34) ise şunları kaydetti:

"Temel insani değerlerin rafa kalktığı, kendine has acımasız kurallarını oluşturmuş, sadece kâr hırsının egemen olduğu, çalışan için adeta korku filmine dönüşmüş bir ortam. Mutsuzluk, umutsuzluk, öfke ve özellikle çaresiz hissetmek rutine dönüşüyor."

Öne Çıkanlar