Hollanda Merkez Bankası, kölelikle ilişkili tarihi bağlarını soruşturacak

Hollanda Merkez Bankası, kölelikle ilişkili tarihi bağlarını soruşturacak
Hollanda Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası'nın ardından kölelikle ilişkili tarihi bağlarını araştırmak için çalışma başlattığını açıkladı.

Hollanda Merkez Bankası kölelikle ilgili tarihi bağlantılarını araştıracak ve böylelikle tüm dünyada ırkçılığı kınayan kurumlar arasında yerini alacak.

Banka Sözcüsü Bouke Bergsma, yaptığı açıklamada, Amsterdam merkezli kurumun, soruşturmayı yürütmesi için bağımsız bir tarafı görevlendireceğini duyurdu. Araştırma, bankanın iki yüzyılı aşan tarihinin ilk yılları ve söz konusu dönemdeki yetkilileri üzerinde odaklanacak.

Bergsma, sonraki olası adımların İngiltere Merkez Bankası'nın başlattığı benzer girişimden esinlenilerek yapılacak bu soruşturma sonrası kararlaştırılacağını söyledi.

325 yaşındaki İngiltere Merkez Bankası geçen ay, köle ticareti ile ilişkili eski başkanlarının portrelerini kaldıracaklarını ve bu şekilde bir ticarete adı karışmış yetkililerin bankanın herhangi bir yerinde bir izinin kalmamasının sağlanmak için koleksiyonunu gözden geçireceğini duyurmuştu.

Bankanın açıklamasında, "18'inci ve 19'uncu yüzyılda köle ticaretinin İngiliz tarihinin kabul edilemez bir parçası olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Kurum olarak İngiltere Merkez Bankası hiçbir zaman doğrudan köle ticaretine dahil olmamıştır. Fakat bankamız, daha önceki başkanların ve yöneticilerin köle ticareti ile olan affedilemez bağlarının farkındadır. Özür diliyoruz" ifadeleri yer almıştı.

Hollanda gazetesi Vrij Nederland Cuma günü, Hollanda Merkez Bankası başkanlarından birkaçının da geçmişte kölelikle ilişkisinin olduğu yolunda bir haber yayımladı. Bu isimler arasında, kurumun kuruluşunda finansman katkısında bulunanlardan biri olan ve Karayipler'de plantasyonlara fon sağlayan Johanna Borski de yer alıyor.

Öne Çıkanlar